Από την Άννα Ευθυμίου,
Εν όψει της γιορτής της μητέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (άρα φέτος είναι την Κυριακή 11 Μαΐου), ρωτήσαμε τις αγαπημένες μας μαμάδες ποια είναι τα μυστικά των πάντα επιτυχημένων συνταγών τους. Μπορεί να μην είναι σεφ με περγαμηνές και γκουρμέ αξιώσεις. Πώς εξηγείς, όμως, ότι το 99,9% των φαγητών που φτιάχνουν για εμάς είναι πάντα τέλειο; Γι’ αυτό καλά θα κάνεις να ακολουθήσεις αυτά τα 10 tips για να φέρεις άρωμα μαμάς στην κουζίνα σου.
1. Μην είσαι επιπόλαιος. Αυτό σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές φορές, σωστά; Σε αυτήν την περίπτωση, διάβασε τη συνταγή πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, τουλάχιστον 2 φορές. Έτσι, θα αποφύγεις λάθη αφού θα ξέρεις από πριν τις βασικές κινήσεις.
2. Συγκέντρωσε ό,τι θα χρειαστείς στον πάγκο. Κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά και φόρμες πρέπει να βρίσκονται κοντά σου ώστε να μην πελαγώσεις όταν εκτελείς τη συνταγή (ελπίζουμε όχι κυριολεκτικά).
3. Το ίδιο ισχύει για τα υλικά. Το έχουμε πάθει όλοι, λίγο ή πολύ, να φτάνουμε σε εκείνο το σημείο της συνταγής όπου συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε αρκετό αλεύρι, κρέμα γάλακτος, λαχανικά και πάει λέγοντας. Γιατί των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
4. Αν αγαπάς τα κρεατικά, να θυμάσαι ότι με όποιο τρόπο κι αν μαγειρέψεις μπριζόλες (στο τηγάνι, στο μπάρμπεκιου, στον φούρνο) το αλάτι μπαίνει λίγα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος. Διαφορετικά σκληραίνει το κρέας κι έτσι δεν απολαμβάνεις τη φαγητό σου ζουμερό, όπως θα στο έφτιαχνε η μαμά.
5. Όχι πια δάκρυα! Καθάρισε τα κρεμμύδια εύκολα και χωρίς απώλειες, βάζοντας τα σε μπολ με καυτό νερό για 5 λεπτά. Θα δεις ότι μετά καθαρίζονται ευκολότερα και άνευ συγκινήσεων. Οι περισσότερες μαμάδες άργησαν να μάθουν το κόλπο αυτό, αλλά όταν το ανακάλυψαν άλλαξε η ζωή τους.
6. Το αλάτι κάνει τη διαφορά. Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιήσεις κανένα μπαχαρικό, το αλάτι θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Πάντα με μέτρο, βέβαια, και ανάλογα με το πόσο επιτρέπει ο κάθε οργανισμός.
7. Ψήνεις κέικ ή πίτα στον φούρνο; Μην φεύγεις από την κουζίνα, ακόμη κι αν το χρονόμετρο χτυπήσει την ώρα που προτείνει η συνταγή. Μείνε σε απόσταση βολής για να είσαι σε ετοιμότητα και να μην αρπάξει το φαγητό ή το γλυκό σου.
8. Καμία μαμά δεν αγαπά τις ζυγαριές και την υπερβολική ακρίβεια όταν μαγειρεύει. Αν ανήκεις κι εσύ στη συνομοταξία και ακολουθήσεις τη μέθοδο “φλιτζάνι” ή “κούπα”, να χρησιμοποιείς ένα σκεύος για να μετρήσεις την ποσότητα του κάθε υλικού.
9. Μαγείρεψε χωρίς συνταγή! Μάθε καλά τα υλικά και την εκτέλεση του αγαπημένου σου φαγητού κάνοντας εξάσκηση, και όταν έρθει η ώρα που δεν θα έχεις δίπλα σου το tablet ή το βιβλίο, αυτοσχεδίασε με τα αγαπημένα σου μυρωδικά, μπαχαρικά και επιπλέον υλικά.
10. Το πιο σημαντικό είναι να μαγειρεύεις με αγάπη. Είτε φτιάχνεις τηγανητά αυγά, είτε κουνελάκι στιφάδο, αν πρόκειται να φας μόνος σου ή να κάνεις τραπέζι σε 15 άτομα. Χάιδεψε τα υλικά, μύρισε τα μπαχαρικά, κόψε με τα χέρια φρέσκα μυρωδικά από τη γλάστρα. Μόνο έτσι θα νιώσεις τη μαγεία του σπιτικού φαγητού και θα καταλάβεις γιατί η μαμά μαγειρεύει το καλύτερο φαγητό του κόσμου.