Burger εργαστηρίου

Burger εργαστηρίου
μαμα πειναω youtube.com

Ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός σεφ Heston Blumenthal θα σερβίρει σε κάποιον εθελοντή το « Test tube burger », ένα ιδιαίτερο πιάτο, αφού το burger του θα είναι από κρέας παρασκευασμένο σε ένα εργαστήριο με έδρα το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Κατασκευαστής του πρώτου burger από κρέας βλαστοκυττάρων είναι ο Ολλανδός ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ Mark Post. Τα διάφορα πειράματα καθώς κι η όλη διαδικασία παραγωγής του κόστισαν σχεδόν 250.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν από κάποιον που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο, όμως ο Mark Post κι η ομάδα του είναι βέβαιοι, αυτή τη φορά, για την επίτευξη του στόχου τους, για ένα «τεχνητό» burger που θα έχει την όψη, τη μυρωδιά και κυρίως τη γεύση του παραδοσιακού, φτιαγμένο από κρέας. Για την αίσια κατάληξη των προσπαθειών του, που άρχισαν πριν από 6 χρόνια, ο καθηγητής μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Οργάνωσης Προόδου των Επιστημών (American Association for the Advancement of Sciences) που διεξήχθη στο Βανκούβερ του Καναδά. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη και σπουδαιότητα της προσπάθειάς του, αφού με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει στη μείωση της εκτροφής των βοοειδών και κατά συνέπεια στη μείωση εκπομπών αερίων πoυ παράγονται στην ατμόσφαιρα.

Το «τεχνητό» burger θα είναι επίσης και μιας πρώτης τάξεως εναλλακτική πηγή εύρεσης κρέατος, αφού υπολογίζεται ότι η ζήτησή του θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια κι ότι ήδη το 70ο/ο της αγροτικής οικονομίας, ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό, δαπανείται στην εκτροφή κρεάτων.

Το burger αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο κι ο καθηγητής Mark Post ελπίζει πως σε περίπου 10 με 20 χρόνια θα μπορεί να γίνεται η μαζική παραγωγή του. 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Πηγή: dailymail.co.uk

 

μαμα πειναω youtube.com