Από τον Τάσο Αντωνίου,
Cold brew, ο κρύος καφές για τον οποίο μιλάνε όλοι, τον ζητάνε όλοι, αλλά δεν ξέρουν πόσο εύκολα και απλά μπορούν να τον φτιάξουν στο σπίτι! Ο cold brew είναι ο καφές κρύας εκχύλισης ο οποίος φτιάχνεται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν αρκετό χρόνο και υπομονή ώστε να αναδειχθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα αρώματα του καφέ. Γιατί τον λατρεύουν όλοι (συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου); Η γεύση του cold brew είναι ασύγκριτη με τους υπόλοιπους καφέδες: φυσικά γλυκός, βελούδινος, ευκολόπιοτος, με απαλή αίσθηση στο στόμα και πλούσιο σώμα.
Αυτόν τον υπέροχο κρύο καφέ μπορείς να τον φτιάξεις και εσύ στο σπίτι με την πολύ απλή συνταγή που μοιράστηκαν μαζί μου οι Coffee Masters του Starbucks. Χρειάζεσαι μερικά πολύ απλά και καθημερινά αντικείμενα και φυσικά πλούσιο, αρωματικό καφέ, μονοποικιλιακό, για να φτιάξεις τον τέλειο cold brew στο σπίτι.
- Η προτεινόμενη ποικιλία καφέ: ο cold brew φτιάχνεται με Kenya ή Guatemala Antigua. Για τον Kenya μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για τον κρύο καφέ φίλτρου. Προσωπικά, απολαμβάνω τον cold brew μου με τον Guatemala Antigua, o οποίος καλλιεργείται στην καταπράσινη περιοχή Αντίγκουα στη Νότια Γουατεμάλα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρία ηφαίστεια, σε μεγάλο υψόμετρο με αργιλώδη εδάφη. Είναι ένας καφές εκλεπτυσμένος και πολύπλοκος, που εξισορροπεί την καθαρή οξύτητά του με μια πολύ διακριτική υφή σκόνης κακάο και νότες ήπιων μπαχαρικών και κίτρου. Διαθέτει μέτρια οξύτητα και σώμα.
- Το ιδανικό άλεσμα: όπως και στον κρύο καφέ φίλτρου, ο καφές μας πρέπει να είναι χοντροκομμένος σαν θαλασσινό αλάτι.
- Η αναλογία καφέ νερού: 250 γρ. καφέ και 1,5 λίτρο νερό φρέσκο ή εμφιαλωμένο για 15 ποτήρια καφέ των 250 ml
- Τα υπόλοιπα υλικά: Μια κανάτα, ένα κομμάτι βαμβακερό πανί (θα το χρησιμοποιήσουμε ως φίλτρο), πάγος για το σερβίρισμα
Συνταγή για cold brew στο σπίτι
Καλύπτουμε το πάνω μέρος (στόμιο) μιας μεγάλης κανάτας / καράφας με το βαμβακερό πανί. Βάζουμε τον καφέ μέσα στο πανί ώστε να στέκεται στο στόμιο της κανάτας χωρίς να ακουμπάει στον πάτο.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό στην κανάτα, βρέχοντας τον καφέ μέσα στο πανί. Καλύπτουμε το στόμιο της κανάτας, και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες.
Μετά τις 12 ώρες, αφαιρούμε το βαμβακερό πανί με τον καφέ από την κανάτα. Ο συμπυκνωμένος καφές Cold Brew μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως 5 ημέρες από την ημέρα παρασκευής του.
Σερβίρουμε τον καφέ μέχρι τα 2/3 του ποτηριού, προσθέτουμε παγάκια και προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις πρώτος όλες τις νέες μας συνταγές!
Δείτε επίσης: Συνταγή για το τέλειο Μπανόφι