Γεμιστή γαλοπούλα

Συνταγή για γιορτινή γαλοπούλα με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό.

Προετοιμασία: 2 ώρες

Μαγείρεμα: 4 ώρες

Μερίδες: 12

Γεμιστή γαλοπούλα
μαμα πειναω youtube.com
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ ταψί. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τον χυμό πορτοκαλιού και αλείφουμε με πινέλο εξωτερικά τη γαλοπούλα. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, το οποίο θα ανανεώνουμε τακτικά όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Ψήνουμε τη γαλοπούλα τόσες ώρες όσα και τα κιλά της. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την αλείφουμε τακτικά με το μείγμα βούτυρο-χυμό. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε καυτό ελαιόλαδο. Κατόπιν ρίχνουμε καυτό το ζωμό κότας και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά, να μαλακώσει το ρύζι. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, λίγη κανέλα και το κονιάκ. Αφήνουμε τη γέμιση στην φωτιά να σταθεί για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε την γαλοπούλα από τον φούρνο όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη γέμιση.

 

μαμα πειναω youtube.com