Γευστικές αλλαγές το 2012

Γευστικές αλλαγές το 2012
μαμα πειναω youtube.com

Φθάνοντας ήδη στα μισά του τρίτου μήνα του νέου έτους, έχει αρχίσει όχι μόνο να εμφανίζεται, αλλά και να εγκαθιδρύεται ο νέος δεκάλογος της γεύσης για το 2012. Η έγκριτη εφημερίδα The Telegraph δημοσίευσε τους νέους κανόνες που φέρνουν αλλαγές στο τραπέζι μας.

Κανόνας 1. Όχι πια άκρατη κατανάλωση κρέατος ή πολύπλοκων πιάτων με έμφαση στα εξεζητημένα υλικά. Η λιτότητα θα πρέπει να είναι αυτή που θα χαρακτηρίζει το είδος των πιάτων και γιατί όχι μπορούμε να εκτιμήσουμε ξανά την αξία μιας απλής σούπας ή διάφορων λαχανικών.

Κανόνας 2. Γνωρίζουμε την κουζίνα της Σκανδιναβίας. Τα προϊόντα των σκανδιναβικών χωρών έρχονται στο προσκήνιο και μέσα απο διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο μας καλούν να τα γνωρίσουμε και να τα εντάξουμε στον τρόπο διατροφής μας.

Κανόνας 3. Φαγητά τουρσί. Ας δοκιμάσουμε κι άλλα είδη τουρσί εκτός από κρεμμύδια ή πίκλες. Ήδη τα λαχανάκια τούρσι με προέλευση από την Κορέα αρχίζουν να γίνονται περιζήτητα.

Κανόνας 4. Κεφτεδάκια από βοδινό κρέας. Στην Αγγλία τα κεφτεδάκια από βοδινό κιμά είναι τόσο δημοφιλή και συναγωνίζονται επάξια τόσο σε ζήτηση όσο και σε γεύση την πίτσα και τα μπέργκερ.

Κανόνας 5. Κορν μπιφ. Ξεχασμένο κι υποτιμημένο, το κορν μπιφ επανέρχεται, αφού είναι μια καλή οικονομική λύση που μπορεί κι αντιθιστά το ζαμπόν ή το κρέας σε διάφορα σνακ.

Κανόνας 6. Η ουσία μετρά. Πλέον τα εστιατόρια, για να μειώσουν το κόστος εξόδων τους και συνεπώς και τις τιμές, περιορίζονται σε μια απαραίτητη αλλά καλαίσθητη διακόσμηση ρίχνοντας έτσι το βάρος στην ποιότητα κι όχι στην επιφανειακή προβολή τους που απαιτεί πολλές φορές επίσημη κι ακριβή ενδυμασία των θαμώνων.

Κανόνας 7. Ceviche-Περουβιανή πρόταση.  Τα εστιάτορια με περουβιανή κουζίνα αρχίζουν να εμφανίζονται δειλά δειλά. Το Ceviche, το δεύτερο πιο δημοφιλές πιάτο του Περού που αποτελείται από ψάρι ή θαλασσινά περιχυμένα με σάλτσα εσπεριδοειδών, έχει προξενήσει το ενδιαφέρον διαφόρων σεφ που θέλουν να το εντάξουν στο μενού τους.

Κανόνας 8 Φρέσκιες γλυκιές λιχουδιές. Ξεχάστε τα κατεψυγμένα ντόνατς και τους λουκουμάδες. Και δοκιμάστε φρέσκες και ζεστές λιχουδιές σε διάφορες παραλλαγές, χωρίς να παραλείψετε τα ισπανικά τσούρος.

Κανόνας 9. Μπέικον παντού. Οι τηγανιτές φέτες μπέικον περιχυμένες με σιρόπι ή σοκολάτα αποκτούν πολλούς οπαδούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν τις δοκίμασαν σαν γέμιση σε λουκουμά ενθουσιάστηκαν.

Κανόνας 10. Οι γευσιγνώστες επιστρέφουν. Οι εκπομπές γύρω απο το φαγητό με παρουσιαστές  γνωστούς ειδικούς της γεύσης επανέρχοται δριμύτερες κι ανανεωμένες. 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

μαμα πειναω youtube.com