ΑρχικήΆρθραΓιατί το νερό της μπίρας είναι μοναδικό

Γιατί το νερό της μπίρας είναι μοναδικό

Από τον Νικολά Ραδίση,
 
Για να φτιάξουμε μια μπίρα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο πως χρειαζόμαστε τέσσερα βασικά συστατικά. Νερό, δημητριακό, λυκίσκο και μαγιά. Έχουμε δει ως τώρα στα ιστορικά μας στοιχεία ότι η μπίρα φτιαχνόταν από γυναίκες και μοναχούς. Για να την αρωματίσουν χρησιμοποιούσαν χουρμάδες, φρούτα, βότανα και πολλά πολλά άλλα τα οποία δεν ήταν απαραίτητα καλά. Είχαν και δυσάρεστα αποτελέσματα για τον οργανισμό. Με πειραματισμό όμως βρέθηκαν πολλά θετικά και άλλα τόσα αρνητικά σε συστατικά.
 
Ας πούμε όμως δυο λόγια περισσότερα για τα συστατικά της μπίρας. Αν γυρίσουμε την μπίρα μας στην πίσω πλευρά, εκεί που αναγράφονται τα συστατικά, θα δούμε τα τέσσερα βασικά μας υλικά. Μπορεί όμως να δούμε και παραπάνω. Σπάνια θα δούμε να αναγράφονται οι ποικιλίες λυκίσκων και ακόμα σπανιότερα πιο εξειδικευμένες πληροφορίες όπως τα IBU.
 
Νερό
 
Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ζυθοποιία. Για να φτιαχτεί μια μπίρα σήμερα δεν είναι ανάγκη να υπάρχει μια πηγή νερού στην περιοχή. Με την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θαλασσινό νερό που θα υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Σήμερα η ζυθοποιία έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νερό έχει στην διάθεσή της, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί. Για παράδειγμα, μια Pilsner χρειάζεται μαλακό νερό ενώ μια Pale Ale πιο σκληρό.
 
Το νερό στο παρελθόν έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο για την καλλιέργεια του κριθαριού, οπότε ένα καλό και όχι μολυσμένο νερό, όπως πολλά σε αστικές περιοχές κατά τον Μεσαίωνα, ήταν σημαντικό. Το νερό στην ζυθοποιία αποκαλείται “liquor” και αυτό γιατί στο εξωτερικό οποιαδήποτε αναφορά σε νερό (water) παραπέμπει στο νερό καθαρισμού του χώρου, των δεξαμενών και κάθε άλλης εργασίας πέρα του αξιολογημένου για την μπίρα.
 
Το νερό είναι το 90-95% της μπίρας. Οπότε δεν μπορεί να λείψει απ την συνταγή. Είτε στα πιο υγρά, είτε στα πιο ξηρά μέρη, όπου και να παράγεται μπίρα, όσο καλή ή κακή να είναι, το νερό που θα χρησιμοποιηθεί είτε είναι βρόχινο, είτε από πηγάδι ή πηγή, θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τον τύπο μπίρας που θα παραχθεί. Οι συνταγές που βρίσκουμε για την παραγωγή μπίρας στο σπίτι μας ενημερώνουν για το νερό που θα χρειαστούμε για την μπίρα. 
 
Σε γενικές γραμμές το νερό μπορεί να φαίνεται τόσο ασήμαντο, αλλά ιστορικά ακόμα και για μια λίμνη έχουν γίνει σκληρές συγκρούσεις. Το νερό αποτελούσε ένα από τα μυστικά των ζυθοποιείων στο παρελθόν, που η επιστήμη και η τεχνολογία δεν ήταν τόσο εξελιγμένες. Σήμερα το νερό παραμένει βασικότατο συστατικό για την μπίρα (αλλιώς θα ήταν κάτι σαν ψωμί) και βέβαια έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει στους επίδοξους ζυθοποιούς ή στους λάτρεις της μπίρας.
 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με ρόκα και βινεγκρέτ

Σαλάτα με ρόκα, μήλο και βινεγκρέτ μελιού.

Cookies με πραλίνα φουντουκιού

Μπισκότα με πραλίνα φουντουκιού από τον Τάσο Αντωνίου. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά και με μόλις τρια υλικά θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα και μαλακά μπισκότα cookies με πραλίνα φουντουκιού!

Ινδικό Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα είναι μια από τις πιο διάσημες συνταγές της ινδικής κουζίνας. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο, είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και πλούσια μπαχαρικά. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι το ρύζι μπασμάτι και οι παραδοσιακές πίτες naan.

Περισσότερα άρθρα

Μαντεμένια σκεύη: 7 καλοί λόγοι να τα επιλέξετε

Μαντεμένια σκεύη ή συμβατικά σκεύη; Σας δίνουμε 7 καλούς λόγους να μαγειρεύετε στο εξής με μαντεμένια σκεύη!

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

Βάλτε μια κουταλιά από αυτό το υλικό για τέλειο βελούδινο παγωτό

Μια κουταλιά από αυτό το υλικό που υπάρχει σε κάθε ψυγείο θα κάνει τη διαφορά και θα σας χαρίσει το τέλειο βελούδινο παγωτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ