ΑρχικήΆρθραΓνωρίζοντας τον Jamie Oliver

Γνωρίζοντας τον Jamie Oliver

Από τον Τάσο Αντωνίου,

 

Tο πρώτο βιβλίο μαγειρικής που αγόρασα ήταν τo “The Naked Chef”, ενός τότε ανερχόμενου Βρετανού μάγειρα, με ατημέλητα μαλλιά και ροδαλά μάγουλα. Το όνομά του ήταν Jamie Oliver. Ήταν διαφορετικό από τα άλλα βιβλία μαγειρικής. Είχε θυμάμαι ωραία χρώματα και απλή, μεστή γραφή. Μου έκανε εντύπωση και κάπως έτσι αγόρασα και τα υπόλοιπα βιβλία που ακολούθησαν.

 

O Jamie Oliver μας συστήθηκε για πρώτη φορά ως “The Naked Chef”

 

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο τότε “γυμνός σεφ” έγινε ένας από τους διασημότερους σεφ της Μεγάλης Βρετανίας, απέκτησε fans σε όλον τον κόσμο, έγραψε πολλά ακόμη βιβλία, γύρισε ακόμη περισσότερες εκπομπές και έκανε πραγματικά αξιόλογες προσπάθειες ώστε να μάθει ο κόσμος να τρώει γευστικά και υγιεινά.

Πέρασαν χρόνια από τότε, ωστόσο το καλοκαίρι που μας πέρασε εν μέσω ενός ξεκαθαρίσματος που έκανα στην βιβλιοθήκη μου, βρήκα ξανά αυτό τα βιβλίο. Αστραπιαία ένιωσα δέκα χρόνια νεότερος και την ίδια επιθυμία να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο από κοντά. Φυσικά, η στιγμιαία αυτή σκέψη φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτη, οπότε και αποθηκεύτηκε στο αρχείο, μαζί με ένα σωρό άλλες σκέψεις.

Μερικούς μήνες αργότερα, μέσα στην τρέλα της Αθηναϊκης καθημερινότητας, βρισκόμουν στο γραφείο μου όταν δέχτηκα μια κλήση που αργότερα θα εξελισσόταν σε μια πρόσκληση – πρόκληση: να γνωρίσω και να μαγειρέψω με τον Jamie Oliver. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν κάπως έτσι: “Μου κάνετε πλάκα;”

 

H στιγμή που έμαθα ότι θα γνωρίσω από κοντά τον Jamie Oliver

 

Η ιστορία έχει ως εξής: η γνωστή εταιρεία Philips, στα πλαισια της συνεργασιας της με τον Jamie Oliver για τη δημιουργία της σειράς συσκευών κουζίνας Jamie Tools, μου πρότεινε να ταξιδέψω στο Λονδίνο μαζί με τον νικητή του μεγάλου διαγωνισμού που θα αναδεικνυόταν από τη σελίδα Philips Home Greece. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανεβάσουν στην εφαρμογή του διαγωνισμού, την απόδειξη αγοράς ενός Jamie Tool ή του HomeCooker που είχαν αγοράσει και, μετά από κλήρωση, ένας τυχερός θα ταξίδευε στο Λονδίνο για ένα super private μάθημα στον Recipease, τον πολυχώρο – αρχηγείο του Jamie Oliver, στο Notting Hill. Δεν μπορούσα παρά να πω “ναι” με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη – το λεγόμενο χαμόγελο της Τζοκόντα, όπως είπαν οι φίλοι μου. 

Με αναταραχές απείρου κάλλους, ταξιδέψαμε μέχρι το αεροδρόμιο Gatwick, όπου και το transfer μάς παρέλαβε για να μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο. Να σημειώσω ότι η διαδρομή ήταν υπέροχη και ο οδηγός πρέπει να ένιωθε πως οδηγούσε στην Φόρμουλα ένα τουλάχιστον!

Το Νotting Hill ήταν όπως πάντα αξιολάτρευτο και το ξενοδοχείο είχε όλα τα κομφόρ. Σε χρόνο ρεκόρ ανεβήκαμε στα δωμάτιά μας και μετά από λίγη ώρα μας μετέφερε ο φοβερός οδηγός στο Recipease, που βρισκόταν λίγα τετράγωνα πιο μακριά. It’s the final countdown!

 

En route to Recipease με τον φοβερό οδηγό

 

“Here you are” μας ειπε ο πολύ ευγενικός οδηγός και μάς άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου. Εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να βρέχει και μπήκαμε τρέχοντας στο Recipease. Πρόκειται για έναν πανέμορφο πολύχωρο, με πολύ χαριτωμένη διακόσμηση και πάμπολλα καλούδια προς πώληση (από έτοιμο φαγητό και γλυκίσματα μέχρι είδη κουζίνας και τα βιβλία του Jamie). Το προσωπικό ήταν εκπληκτικά εξυπηρετικό και φιλικό. Aφού πρώτα βγάλαμε τις καθιερωμένες τουριστικές φωτογραφίες σε κάθε γωνιά του Recipease, ανεβήκαμε σιγά σιγά στον πρώτο όροφο. 

 

O υπέροχος εσωτερικός χώρος του Recipease

 

Το προσωπικό του Recipease ήταν εξαίρετο. Μάλιστα, η Σάσα (αριστερά) είναι Ελληνίδα και φανατική αναγνώστρια του Μαμα Πειναω!

 

Βεβαίως δεν ήταν δυνατόν να αντισταθώ στα νοστιμότατα welcome canapés

 

Εκεί μας περίμενε μια τεράστια κουζίνα, κα-τα-πλη-κτι-κά cocktails και νοστιμοτότατα canapés για welcome όπως λένε και οι Βρετανοί. Η προθέρμανση έγινε. Κοιταζάμε, σχολιάζαμε και περιμενάμε ανυπόμονα τη μεγάλη στιγμή. Καθώς εμείς τριγυρνούσαμε στον χώρο, κυριολεκτικά από το πουθενά εμφανίζεται μπροστά μας ο Jamie. Ένας κουλ τύπος, λίγο πιο ψηλός και πιο γεμάτος από εμένα, φορώντας sneakers, απλό t-shirt και φουτεράκι που μιλούσε με την υπόλοιπη ομάδα του. Σε λίγα λεπτά συστηθήκαμε, γνωριστήκαμε και γίναμε παρέα. Μια παρέα που μοιραζόταν μια κοινή αγάπη: αυτή για το φαγητό και τη γαστρονομία. Μας ρώτησε “παιδιά, εσείς από πού είστε;” και όταν του απαντήσαμε “από την Ελλάδα”, αυτόματα γίναμε εγώ ο Tiger και η Μαριλού η Princess. Τέτοιες συγκινητικές στιγμές ζήσαμε.

 

Η πρώτη γνωριμία με τον Jamie Oliver

 

Και ξαφνικά… τον χάσαμε! Πήγε λίγο πιο πέρα στον όροφο και βοηθούσε τον interior designer με την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του χώρου. Όταν λέω βοηθούσε, εννοώ ότι βοηθούσε τους designers να σχεδιάσουν τα χάρτινα διακοσμητικά, να μαζέψουν το τραπέζι και να τους ρωτήσει πώς πέρασαν την ημέρα. Αυτό τα λέει όλα. Εμείς συζητούσαμε με την ομάδα του Jamie και το προσωπικό του Recipease μέχρι να επιστρέψει ο σταρ της βραδιάς στην παρέα μας.

Αφού επέστρεψε, μάς είπε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. Θέλει να περάσει δύο μήνες στα ελληνικά νησιά μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του. Όταν του είπαμε τον αριθμό των ελληνικών νησιών, έπαθε σοκ. Λατρεύει το ελληνικό φαγητό και η φέτα είναι από τα αγαπημένα του τυριά. Μετά από λίγο, κρατώντας μια μπίρα ανά χείρας (Ιndian Pale Ale, την ίδια που έπινα κι εγώ) ξεκίνησε το session μαγειρικής. Τι φτιάξαμε; Ραβιόλια με γέμιση απο μανιτάρια και ρικότα. Ο Jamie μαγείρευε στο κέντρο με τα Jamie Oliver Tools και εμείς τριγύρω παρατηρούσαμε τις κινήσεις του όσο ετοιμάζαμε τα δικά μας ζυμαρικά. Τα οποία φτιάξαμε μόνοι μας, ετοιμάσαμε τη γέμιση, κατόπιν τα βράσαμε και στο τέλος τα απολαύσαμε. Εντάξει, φτιάχνω και τέλεια ραβιόλια, όπως διαπίστωσα. 

 

Φτιάχνοντας ραβιόλια με τον Jamie Oliver

 

 

 

Μόλις λοιπόν τελειώσαμε με τα υπέροχα ζυμαρικά μας, ο Jamie πήρε μια πιρουνιά από το πιάτο του και με τάισε στο στόμα. Τέτοιο δέσιμο δεν το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Φυσικά ο φωτογράφος κατέγραψε τα νόστιμα ενσταντανέ, επομένως ξέρω με σιγουριά ότι όλα αυτά συνέβησαν στην πραγματικότητα. Μετά την πανδαισία ζυμαρικών, καθίσαμε οι δυο μας σε ένα τραπέζι παράμερα για να μου δώσει τη συνέντευξη που θα διαβάσετε τις επόμενες ημέρες στο Μαμα Πειναω.

 

Μαγειρεύοντας με τον Jamie Oliver

 

Ο Jamie Oliver δεν είναι σταρ με την ψωνίστικη έννοια της λέξης. Είναι αυτός ακριβώς που έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Ένας τύπος που αγαπάει τόσο, μα τόσο πολύ αυτό που κάνει και φαίνεται ξεκάθαρα. Απλός, καθημερινός και αρκετά τρελός για να φτάσει μέχρι εδώ που βρίσκεται σήμερα. Αυτό μου έβγαλε.

 

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, ο Jamie Oliver είναι ένας απλός, καθημερινός και αρκετά τρελός τύπος για να φτάσει μέχρι εδώ που βρίσκεται σήμερα

 

Στον δρόμο της επιστροφής συνειδητοποίησα κάτι. Δεν είναι όλα αυτά η μαγεία. Η μαγεία ειναι ότι όταν πριν μερικούς μήνες ξεφύλλιζα το “The Naked Chef”, δεν φανταζόμουν ότι θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον άνθρωπο που έχει εμπνεύσει ένα ολόκληρο έθνος να τρώει σωστά. Ή που έπεισε και τον πλέον δύσπιστο μάγειρα ότι μπορεί να φτιάξει λαχταριστά γεύματα μόνο σε 30 ή 15 λεπτά. Όλα ξεκίνησαν από εκείνη τη μαγική στιγμή που ανακάλυψα εκείνο το βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου. Τα υπόλοιπα έγιναν μόνα τους. Και ευχαριστώ πολύ όλους όσοι με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ σήμερα, και κυρίως την Philips Home Greece για αυτό το απίστευτο ταξίδι. Είναι, αν μη τι άλλο, ένα benchmark για εμένα και απόλαυσα κάθε λεπτό στο έπακρο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ατομικά μπανόφι σε 5 λεπτά

Banofee στην πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή του, χωρίς να χρειαστεί να βράσετε ζαχαρούχο γάλα, από τον Τάσο Αντωνίου!

Εκλέρ ταψιού

Εκλέρ ταψιού. Ένα ιδιαίτερο γλυκό ψυγείου που θυμίζει εύκολο εκλέρ, δεν χρειάζεται ψήσιμο και είναι ιδανικό για κέρασμα ή ως τούρτα γενεθλίων. Σερβίρεται την επόμενη ημέρα για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους!

Παραδοσιακό σαραγλί

Σιροπιαστό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο σαραγλί. Μπορείτε να γεμίσετε το σαραγλί με τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε.

Περισσότερα άρθρα

10 tips που δεν σου είχε πει κανείς για το delivery

Αυτά είναι τα μυστικά που δεν θα μάθεις ποτέ για το delivery!

5 συνταγές για γλυκά στο πεντάλεπτο

Συνταγές για γλυκά σε 5 λεπτά. Μάθε πώς θα φτιάξεις εντυπωσιακά και γευστικά γλυκά στο πεντάλεπτο με αυτές τις πανεύκολες συνταγές.

3 λόγοι για να φοράμε γάντια όταν πλένουμε πιάτα

Γιατί πρέπει να φοράμε γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα; Τρεις πολύ καλοί λόγοι που βοηθούν να λάμπουν τα πιάτα αλλά και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ