Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, 1.300 δείπνα «γαλλικού τύπου» θα προταθούν σε εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών στις 5 ηπείρους. Η πρώτη αυτή διοργάνωση «Goût de France / Good France» έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία με μια κινητοποίηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
Τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμα, που παραμένει πιστή στις αξίες της: μοίρασμα, ευχαρίστηση, σεβασμός στην καλή διατροφή και τον πλανήτη.
Εμπνευσμένο από τον γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα «Δείπνα του Επίκουρου / Les Dîners d’Épicure » — το ίδιο μενού, την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων — η πρωτοβουλία Goût de / Good France βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και επιθυμεί να συνεταιρίσει εστιατόρια από τις τέσσερεις άκρες της γης. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχνουν γνωστά ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, όπως οι σεφ Paul Bocuse, Joel Robuchon, o Guy Savoy, ο Raymond Blanc, o Αμερικανός Thomas Keller, ο Ιάπωνας Kiyomo Mikunu, o Γάλλος με έδρα την Κίνα Paul Pairet, η Ιταλίδα Nadia Santini κ.α.
Στην Αθήνα μενού που αξιοποιούν τη γαλλική μαγειρική παράδοση προτείνουν ο Jean Louis Capsalas στο «Μuseum Cafe-restaurant» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης στο «La Terrasse» του «Πεντελικόν», ο Ηλίας Καριότογλου στο «Avenue Bistro & Bar» του «Metropolitan», ο Jean-Charles Metayer στο «Premiere» του «Ιntercontinental», ο Θεοφάνης Στάθης στο «Karavi» του «Sofitel», ο Dominique Perrot στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, ο Γιώργος Ηλιού στο «Polly Maggoo» και ο Μιλτιάδης Καρούμπας στο Hellenic Chef Club.
Οι σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού «γαλλικού τύπου» με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό, παραμένοντας ωστόσο ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την δική τους παραδοσιακή/πολιτισμική κουζίνα. Μια κουζίνα προσβάσιμη σε όλους, από τα μπιστρό έως τα καλοστρωμένα τραπέζια, φτιαγμένη με φρέσκα προϊόντα εποχής του τόπου τους, με λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και πρωτεϊνες. Η τιμή του μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου και καθένα από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των πωλήσεων σε μια τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.