Η διατροφή του Πάσχα

Η διατροφή του Πάσχα
μαμα πειναω youtube.com

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Κουλουράκια, τσουρέκι, σοκολατένια και μη αυγά και φυσικά άφθονο κρέας είναι οι γαστρονομικοί πρωταγωνιστές του Πάσχα. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε  για να απολαύσουμε όλες τις πασχαλινές λιχουδιές χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον οργανισμό μας και επιβαρυνθούμε με κιλά;

Μαγειρίτσα. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, ακριβώς μετά την Ανάσταση, στο τραπέζι τον πρώτο λόγο έχει η μαγειρίτσα που σαν σούπα είναι ένα φαγητό εύπεπτο, κατάλληλο για μετά την περίοδο της νηστείας. Ωστόσο, επειδή η μαγειρίτσα έχει ως βασικό συστατικό τα εντόσθια θεωρείται βαρύ πιάτο. Πιο συγκεκριμένα, τα εντόσθια είναι μια τροφή με πολλά λιπαρά που, κατά συνέπεια, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, αλλά και να προκαλέσει δυσπεψία.  Ένα πιάτο μαγειρίτσα έχει 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Συνεπώς, ένα πιάτο μαγειρίτσα είναι αρκετό και για να το συνοδεύσουμε καλό θα είναι να προτιμήσουμε μόνο 1 αυγό και 1 φέτα ψωμί.

Κρεατικά.  Αρνί ή κατσίκι και φυσικά κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της Λαμπρής. Αν και το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος από το αρνί και συνεπώς είναι πιο υγιεινό, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερίνη. Συνεπώς κι αυτά πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο, ενώ το μυστικό είναι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα όση ώρα το κρέας μας ετοιμάζεται και να προτιμήσουμε στο τραπέζι να γεμίσουμε το πιάτο μας μόνο μια φορά. Συνοδεύουμε με μια γενναία δόση σαλάτας.

Κόκκινα αυγά. Ένα μέτριο αυγό περιέχει 80 περίπου θερμίδες και μας δίνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 230 mg χοληστερίνης. Καλό, λοιπόν, είναι να καταναλώνουμε 1 με 2 αυγά και όχι περισσότερα.

Γλυκά. Τα κουλουράκια, το τσουρέκι και τα σοκολατένια αυγά είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα. Το απλό παραδοσιακό τσουρέκι έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με αυτά με γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας, δεν παύει ωστόσο να είναι πηγή λίπους και υδατανθράκων. Υπολογίζεται ότι μια κανονική φέτα τσουρέκι που είναι 70 γρ. περίπου έχει 68 θερμίδες. Τα πασχαλινά κουλουράκια  είναι λαχταριστά και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι 60 γρ. δίνουν σχεδόν 230 θερμίδες. Για να μην ξεφύγουμε ως προς τις θερμίδες, μπορούμε να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 με 2 κουλουράκια ως απογευματινό μαζί με τον καφέ μας ή το αγαπημένο μας ρόφημα. Και τα σοκολατένια αυγά θα πρέπει να τα καταναλώσουμε με μέτρο και να προσπαθήσουμε να φάμε μόνο ένα, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Ποιο είναι το μυστικό; Το μυστικό για να εξισορροπήσουμε τις τυχόν κραιπάλες του Πάσχα είναι να επανέλθουμε αμέσως στην κανονική μας διατροφή, ενώ θα ήταν καλό τη Δευτέρα του Πάσχα να καταναλώσουμε μόνο λαχανικά, φρούτα, λίγο ψωμί καθώς και γάλα ή γιαούρτι, αποφεύγοντας τα κρεατικά και τα γλυκά.

μαμα πειναω youtube.com