Ο κουρκουμάς ονομάζεται το χρυσό μπαχαρικό, όχι μόνο για το βαθύ χρυσαφί χρώμα του, αλλά για τη γεύση και κυρίως τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα κατάγεται από τη Νότια Ασία, ενώ μέχρι σήμερα είναι γνωστά 133 είδη. Στην Ινδία χρησιμοποιούσαν τον κουρκουμά από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μάλιστα του προσέδιδαν θρησκευτική σημασία.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά την αρθρίτιδα, ελαττώνει τα επίπεδα σαχκάρου, βοηθά στη χώνεψη, συντελεί στην πρόληψη και θεραπεία κρυολογήματος ενώ είναι αντισηπτικό. Το Μαμα Πειναω σας προτείνει ιδέες για να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας.
- Προσθέτουμε λίγο τριμμένο κουρκουμά σε μια σούπα με λαχανικά όπως κουνουπίδι, πατάτα, λάχανο ή σε μια κοτόσουπα.
- Ο κουρκουμάς σε σκόνη θα δώσει ένα υπέροχο βαθύ κίτρινο χρώμα στο ρύζι. Φτιάχνουμε ρύζι στο τηγάνι με λαχανικά και κουρκουμά ή πιλάφι με κουρκουμά προσθέτοντας και λίγες σταφίδες ή κόλιανδρο, ενώ είναι τέλειος και σε ριζότο.
Δείτε ακόμα: το ωραιότερο “χρυσό” ρόφημα με κουρκουμά (και vegan!)
- Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα κουρκουμά μπορεί να απογειώσει τη γεύσης μιας απλής ομελέτας με λαχανικά και μανιτάρια.
- Τα λαχανικά, ψητά, βραστά ή στον ατμό, γίνονται νοστιμότερα με λίγο κουρκουμά. Ο κουρκουμάς ταιριάζει πολύ και σε μπιφτέκια λαχανικών.
- Ο κουρκουμάς νοστιμίζει απίστευτα το ψητό κοτόπουλο αλλά και το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτα ντομάτα. Προτείνουμε κοτόπουλο ταντούρι ή μαριναρισμένο σε γιαούρτι, μπαχαρικά και στη συνέχεια μαγειρεμένο με γάλα καρύδας και κουρκουμά.
- Πασπαλίζουμε ψητά ψάρια όπως πέρκα ή σολομό και θαλασσινά όπως γαρίδες ή σουπιές με λίγο κουρκουμά για πιο έντονη γεύση και υπέροχο χρώμα. Μια ακόμα νόστιμή ιδέα είναι γαρίδες με πιλάφι και κουρκουμά.
- Βάλτε κουρκουμά στο τσάι σας αλλά και σε smoothie με καρότο και τζίντζερ, με ανανά και γάλα καρύδας ή με μπανάνα και πορτοκάλι.