ΑρχικήΆρθραKumato: η νέα ντομάτα που έχει τρελάνει τον πλανήτη!

Kumato: η νέα ντομάτα που έχει τρελάνει τον πλανήτη!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Κατακόκκινη, ζουμερή με υπέροχη γεύση που σε χορταίνει και σε δροσίζει, η ντομάτα είναι η βασίλισσα της σαλάτας και κύριο συστατικό πολλών αγαπημένων συνταγών. H ντομάτα αποτελεί αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων (ναι, συγκαταλέγεται στα φρούτα!) αλλά και όλου του πλανήτη αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.200 ποικιλίες ντομάτας.

Ποιες είναι οι ελληνικές ποικιλίες ντομάτας; Μάθετε για την ελληνική ντομάτα με ένα κλικ εδώ 

Υπάρχει, όμως, μια νέα ποικιλία ντομάτας με ξεχωριστό σχήμα και μοναδική γεύση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις τόσο των καλλιεργητών, όσο και των καταναλωτών. Η νέα αυτή ποικιλία ονομάζεται kumato, προέρχεται από την Ισπανία και ξεχωρίζει για το σκούρο τροπικό χρώμα της και την ιδιαίτερη γεύση της. Πρόκειται για μια στρογγυλή ντομάτα με μεσαίο μέγεθος, με φλοιό πράσινο και λαμπερό που καταλήγει σε μια ράχη με σκουροπράσινη απόχρωση που καθώς ωριμάζει αποκτά ένα λαμπερό κοκκινό-καφέ χρώμα. Η γεύση της είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις κοινές ντομάτες, πιο ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη, ενώ εκτιμάται ιδιαιτέρως από εκείνους που προτιμούν τις γλυκόπικρες γεύσεις. Η kumato που ωριμάζει από μέσα προς τα έξω και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως, ανεξαρτήτως του χρώματος του φλοιού, αφού η γεύση της παραμένει αναλλοίωτη. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και “αντέχει” σχεδόν δυο εβδομάδες.  

Η ντομάτα kumato πρωτοκαλλιεργήθηκε σε ισπανικά εδάφη πριν από περίπου 12 χρόνια και ο καρπός της προέρχεται από μίξη μιας συνηθισμένης ποικιλίας και μιας άγριας ποικιλίας ντομάτας που πλέον έχει εκλείψει. Η καλλιέργειά της στηρίζεται σε  φυσικές μεθόδους, χωρίς ο καρπός να έχει υποστεί γενετικές μεταλλάξεις.  Η εταιρεία Syngenta δημιούργησε την ντομάτα kumato και προμηθεύει με σπόρους επιλεγμένους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Το 2008, η Ελλάδα έγινε η πέμπτη χώρα στην οποία άρχισε να παράγεται η συγκεκριμένη ποικιλία και το 2009 έγινε η διάθεσή της στην εγχώρια αγορά.

Πώς επιλέγουμε και συντηρούμε τις ντομάτες; Μάθετε όλα τα μυστικά με ένα κλικ εδώ 

Από διατροφική άποψη, η kumato είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αφού περιέχει αυξημένα ποσοστά λυκοπενίου, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, στις βιταμίνες A και C και  μόλις 31 θερμίδες τα 150 γραμμάρια. Με την πλούσια γεύση της και το εντυπωσιακό χρώμα της, η kumato είναι εξαιρετική για σαλάτες, σούπες, σάλτσες και γενικά για όλες τις αγαπημένες μας συνταγές που περιέχουν ντομάτες.

Δείτε τις συνταγές μας με ντομάτες κάνοντας κλικ εδώ 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πιροσκί

Πιροσκί σπιτικά με τη γέμιση της επιλογή σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε το αγαπημένο πιροσκί με αφράτη και τραγανή ζύμη.

Σοκολατάκια υποβρύχιο

Συνταγή για σοκολατάκια με γεύση βανίλιας υποβρύχιο!

Τηγανιά κοτόπουλο με μουστάρδα

Τηγανιά κοτόπουλο με μουστάρδα από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο εύκολη και γρήγορη τηγανιά με μπουκίτσες κοτόπουλο, πιπεριές και μουστάρδα, που λιώνει στο στόμα!

Περισσότερα άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιείτε συχνά αντικολλητικά τηγάνια; Δείτε ποια είναι τα 5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι σας.

Πλυντήριο πιάτων: τα 7 μυστικά που δεν ήξερες

Πλυντήριο πιάτων και όλα τα μυστικά που χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιούμε σωστά! Μάθετε πώς θα πλένετε τα πιάτα εύκολα και πολύ οικονομικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ