Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Κατακόκκινη, ζουμερή με υπέροχη γεύση που σε χορταίνει και σε δροσίζει, η ντομάτα είναι η βασίλισσα της σαλάτας και κύριο συστατικό πολλών αγαπημένων συνταγών. H ντομάτα αποτελεί αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων (ναι, συγκαταλέγεται στα φρούτα!) αλλά και όλου του πλανήτη αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.200 ποικιλίες ντομάτας.
Ποιες είναι οι ελληνικές ποικιλίες ντομάτας; Μάθετε για την ελληνική ντομάτα με ένα κλικ εδώ
Υπάρχει, όμως, μια νέα ποικιλία ντομάτας με ξεχωριστό σχήμα και μοναδική γεύση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις τόσο των καλλιεργητών, όσο και των καταναλωτών. Η νέα αυτή ποικιλία ονομάζεται kumato, προέρχεται από την Ισπανία και ξεχωρίζει για το σκούρο τροπικό χρώμα της και την ιδιαίτερη γεύση της. Πρόκειται για μια στρογγυλή ντομάτα με μεσαίο μέγεθος, με φλοιό πράσινο και λαμπερό που καταλήγει σε μια ράχη με σκουροπράσινη απόχρωση που καθώς ωριμάζει αποκτά ένα λαμπερό κοκκινό-καφέ χρώμα. Η γεύση της είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις κοινές ντομάτες, πιο ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη, ενώ εκτιμάται ιδιαιτέρως από εκείνους που προτιμούν τις γλυκόπικρες γεύσεις. Η kumato που ωριμάζει από μέσα προς τα έξω και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως, ανεξαρτήτως του χρώματος του φλοιού, αφού η γεύση της παραμένει αναλλοίωτη. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και “αντέχει” σχεδόν δυο εβδομάδες.
Η ντομάτα kumato πρωτοκαλλιεργήθηκε σε ισπανικά εδάφη πριν από περίπου 12 χρόνια και ο καρπός της προέρχεται από μίξη μιας συνηθισμένης ποικιλίας και μιας άγριας ποικιλίας ντομάτας που πλέον έχει εκλείψει. Η καλλιέργειά της στηρίζεται σε φυσικές μεθόδους, χωρίς ο καρπός να έχει υποστεί γενετικές μεταλλάξεις. Η εταιρεία Syngenta δημιούργησε την ντομάτα kumato και προμηθεύει με σπόρους επιλεγμένους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Το 2008, η Ελλάδα έγινε η πέμπτη χώρα στην οποία άρχισε να παράγεται η συγκεκριμένη ποικιλία και το 2009 έγινε η διάθεσή της στην εγχώρια αγορά.
Πώς επιλέγουμε και συντηρούμε τις ντομάτες; Μάθετε όλα τα μυστικά με ένα κλικ εδώ
Από διατροφική άποψη, η kumato είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αφού περιέχει αυξημένα ποσοστά λυκοπενίου, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, στις βιταμίνες A και C και μόλις 31 θερμίδες τα 150 γραμμάρια. Με την πλούσια γεύση της και το εντυπωσιακό χρώμα της, η kumato είναι εξαιρετική για σαλάτες, σούπες, σάλτσες και γενικά για όλες τις αγαπημένες μας συνταγές που περιέχουν ντομάτες.