Μυστικά για τέλεια μπισκότα

Μυστικά για τέλεια μπισκότα
μαμα πειναω youtube.com

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

Φάκελος μπισκότα! Μαλακά και αφράτα ή λεπτά και τραγανά;  Τα υλικά και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, αλάτι, μαγειρική σόδα και κομματάκια σοκολάτας. Το μυστικό είναι η θερμοκρασία και οι αναλογίες των παρακάτω υλικών που καθορίζουν το σύσταση και την πυκνότητα της ζύμης. 

  • Η ζάχαρη

Στα cookies χρησιμοποιούμε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη αλά και καστανή. Η κάθε μία δίνει διαφορετική υγρασία στα μπισκότα. Η καστανή ζάχαρη έχει περισσότερη υγρασία και τα cookies θα γίνουν αφράτα και μαλακά. Η λευκή ζάχαρη είναι στεγνή και έτσι τα μπισκότα γίνονται τραγανά και λεπτά.

  • Το αλεύρι 

Εδώ παίζει ρόλο ο αέρας που κρύβει μέσα του το αλεύρι. Δηλαδή, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει λιγότερο αέρα και περισσότερο βάρος. Η χρήση αυτού του αλευριού δίνει τραγανά και στεγνά μπισκότα. Το ίδιο αλεύρι, κοσκινισμένο όμως, έχει λιγότερο βάρος γιατί έχει πάρει πιο πολύ αέρα με το κοσκίνισμα. Συνεπώς μικρότερη ποσότητα από κοσκινισμένο αλεύρι δίνει πιο αφράτα και μαλακά μπισκότα.

Βρες λαχταριστές συνταγές για μπισκότα και κουλουράκια με ένα κλικ εδώ!

  • Τα αυγά & το βούτυρο 

Η θερμοκρασία των δύο αυτών υλικών καθορίζει το πόσο όγκο θα αποκτήσει η ζύμη των cookies. Αν χρησιμοποιήσουμε αυγά και βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου η ζύμη θα είναι σχετικά ζεστή, θα απλώσει γρήγορα, θα ψηθεί γρηγορότερα και το μπισκότο θα γίνει πιο στεγνό και τραγανό. Αν, όμως, χρησιμοποιήσουμε υλικά παγωμένα από το ψυγείο, η ζύμη θα γίνει κρύα και θα διογκωθεί, θα φουσκώσει και θα μείνει αφράτη και ελαστική. 

Βρείτε τη συνταγή για μαλακά και αφράτα μπισκότα (soft cookies) κάνοντας κλικ εδώ. 

Βρείτε τη συνταγή για μπισκότο στο τηγάνι έτοιμo σε 10 λεπτά κάνοντας κλικ εδώ. 

Βρείτε περισσότερα μυστικά για να πετυχαίνετε διαφορετικές υφές στα μπισκότα σας με ένα κλικ εδώ.

 

μαμα πειναω youtube.com