Ο Βαγγέλης Δρίσκας στο Μαμα Πειναω

Ο Βαγγέλης Δρίσκας στο Μαμα Πειναω
μαμα πειναω youtube.com

Από τον Τάσο Αντωνίου,


O σεφ, παρουσιαστής και culinary expert Βαγγέλης Δρίσκας μιλά στον Τάσο Αντωνίου για το φαγητό, τα ατού και τα μειονεκτήματά του στην κουζίνα αλλά και για το αγαπημένο του μαμαδίστικο φαγητό!


Ποιες είναι οι βασικές επιρροές της ζωής και της καριέρας σου;

Οι γονείς μου, δημιουργοί και καλλιτέχνες και οι δύο, φωτογράφοι και ζαχαροπλάστες, έβαλαν τις βάσεις ώστε να δω δημιουργικά την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Με ώθησαν να πειραματίζομαι, να ρισκάρω, να δοκιμάζω, να έχω τις αισθήσεις μου ανοιχτές για οτιδήποτε καινούργιο.


Πώς συμπεριφέρεσαι όταν βρίσκεσαι στο τραπέζι με τους πιο κοντινούς σου φίλους;

Όπως όλοι οι άνθρωποι. Αν τους έχω καλέσει εγώ, θέλω να τους περιποιηθώ όσο καλύτερα μπορώ. Για παράδειγμα, θα μπω στην κουζίνα ακόμη κι αν είμαι κουρασμένος μετά από ένα πολύωρο τηλεοπτικό γύρισμα. Αν είμαι καλεσμένος απολαμβάνω την φιλοξενία. Γενικά μ’ αρέσει να μοιράζομαι το καλό φαγητό και ένα ποτήρι καλό κρασί με καλή παρέα. 


Αγαπημένα υλικά στην κουζίνα σου;

Τα φρέσκα μυρωδικά απαραιτήτως, ο πολτός σκόρδου, ασιατικά υλικά όπως σησαμέλαιο, fish sauce, λάιμ, φρέσκο κόλιαντρο, τζίντζερ, τσίλι πιπεριές. Επίσης διάφορα είδη αλατιού: θαλασσινό σε νιφάδες για ψητό κρέας και ψάρι, ακατέργαστο για μαγείρεμα, καπνιστό για σπέσιαλ αρώματα. Ελαιόλαδο σε ποικιλίες - άλλο για μαγείρεμα, άλλο για σαλάτες και άλλο για ξεχωριστές λιχουδιές. Το τελευταίο μου “κόλλημα” είναι διαφορετικά είδη πιπεριού για κάθε χρήση και μία μείξη όλων στον μύλο πιπεριού για το τέλειο άρωμα.


Το πιο γνωστό πιάτο που έχεις δημιουργήσει ποτέ;

Έχω μαγειρέψει τόσα πολλά από κάθε τομέα (βιβλία, εστιατόρια, τηλεόραση) κι έτσι υπάρχουν αρκετά πιάτα τα οποία όσοι τα έχουν δοκιμάσει, τα αναφέρουν πολλές φορές. Από τα εστιατορικά μου χρόνια, θα έλεγα το ασιατικό κουσκούς με φιλετάκια κιτρινόπτερου τόνου, ο αποδομημένος μουσακάς με κατσικάκι και γιαούρτι, οι κροκέτες γραβιέρας με ζελέ τσίπουρο. 


Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού σου στην μαγειρική;

Η σωστή και ισορροπημένη χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών έτσι ώστε κάθε φορά το αποτέλεσμα να εκπλήσσει γευστικά και αρωματικά. 


Και ποιο είναι το ελάττωμά σου;

Βαριέμαι να μαγειρεύω με τον ίδιο τρόπο μία συνταγή. Κάθε φορά θα αλλάξω κάτι λίγο ή μικρό στα υλικά ή στον τρόπο μαγειρέματος και κάθε φορά το αποτέλεσμα με εκπλήσσει.


Αποκάλυψέ μας τις τρεις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή σου.

Ταξίδια, ταξίδια και ταξίδια. Γι’ αυτά δουλεύω και ζω και φροντίζω να κάνω όσα πιο πολλά μπορώ σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς. 


Για ποιο λόγο πρέπει να διαβάσει κανείς το νέο σου βιβλίο και να δοκιμάσει τις συνταγές σου;

Το τελευταίο βιβλίο μου «Αυτή είναι η Κουζίνα μου» είναι το απόσταγμα μίας μαγειρικής καριέρας και της πείρας που έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια. Περιέχει συνταγές που έχουν δοκιμαστεί, που δεν τρομάζουν τους αρχάριους αλλά και δεν απογοητεύουν τους προχωρημένους. Δίνει λύσεις για κάθε περίσταση από ένα γεύμα για 2 μέχρι ένα μπουφέ γιορτής και περιέχει πολλή γνώση μέσα από τις εκτελέσεις των συνταγών και τα τιπς που επεξηγηματικά σε μυεί στον υπέροχο κόσμο της μαγειρικής δημιουργίας. Είναι ένα ειλικρινές βιβλίο που περιέχει εφαρμόσιμες συνταγές που αναβαθμίζουν το καθημερινό μας τραπέζι. Ήδη, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα κυκλοφορίας του, βρίσκεται στην τέταρτη έκδοση.

 

Ποιο εστιατόριο είναι το στέκι σου και το must πιάτο του;

Σούσι στο Furin Kazan, κοτόπουλο κάτσου κάρυ στο Wagamama, burger με σολομό στο Square  Café, τηγανητές πατάτες με λάδι τρούφας στο Vezene, θεϊκό chili con carne με σπιτικά nachos και guacamole στο Ancho Mexican grill.


Το πιο ξεχωριστό μαμαδίστικο φαγητό που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί.

Γαρίδες με κολοκυθάκια, ντομάτα και βασιλικό. Ένα πιάτο που την δεκαετία του ’70 ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του - είπαμε, καλλιτέχνες και δημιουργοί οι γονείς!  Βέβεια, έφτιαχναν κατά καιρούς ξεχωριστά πιάτα με μοναδικούς συνδυασμούς σε γεύσεις. Και θα αναφέρω ακόμα ένα, τις σουπιές με ανεμώνες και παπαρούνες (δηλ. τα χόρτα πριν ανθίσουν) με μία μοναδική ισορροπία σε πικρή γεύση και βαθιά νοστιμιά. Ήταν πιάτα μοναδικά που δεν μαγείρευαν άλλοι και αυτό, σε συνδυασμό με την απόλυτη νοστιμιά τους, τους έδινε μυθική αξία στο μυαλό μου. 

μαμα πειναω youtube.com