Από την Άννα Ευθυμίου
Eίναι μερικές φορές που ξυπνάς και σου έχει κολλήσει κάτι στο μυαλό. Για παράδειγμα, να δοκιμάσεις παγωτό όπως το έφταχναν τα παλιά, φτωχά πλην τίμια χρόνια του 16ου αιώνα. Και συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις που θα βρεις τη συνταγή. Γι’ αυτό φτιάχτηκε το Μουσείο Ιστορίας του Παγωτού στην Anzola dell’ Emilia, κοντά στην Μπολόνια στην Ιταλία.
Πίσω από την ιδέα κρύβεται ο Όμιλος Carpigiani, συνήθης ύποπτος σε ό,τι αφροά το παγωτό. Η αρχή του γλυκού ταξιδιού ξεκινάει από το 1530, τότε που ο Cosimo Ruggieri, αλχημιστής της βασιλικής οικογένειας των Μεδίκων, έφτιαξε ένα παγωτό που ενθουσίασε τόσο πολύ την Κατερίνα των Μεδίκων, ώστε να πάρει μαζί της σε ταξίδι της στο Παρίσι τη μυστική συνταγή του Ruggier. “To παγωτό ήταν σύμβολο δύναμης και χρησιμοποιούνταν στο δικαστήριο ως για να ενισχύσει το κύρος των ευγενών”, αναφέρει ενδεικτικά η έφορος του μουσείου Luciana Pallitti.
Για την ιστορία, το χιλίων τετραγωνικών μουσείο κόστισε 1,5 εκατομμύριο παρακαλώ, και ανάμεσα στα εκθέματα θα βρείτε την πρώτη συνταγή για σιρόπι ζάχαρης στον κόσμο αλλά και vintage παγωτομηχανές. Και το καλύτερο κομμάτι: οι γευστικές δοκιμές για τους επισκέπτες, με παγωτό σύκο και μπαλσάμικο, συνταγές για σορμπέ βατόμουρο από το 1800 και σορμπέ από καφέ, εμπνευσμένο το 1854. Πώς να αντισταθείς σε όλα αυτά τα καλούδια;
Εικόνες via gelatomuseum.org