Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Χορτοφάγοι ή μη, όλοι έχουμε ακούσει πολλά για τη χορτοφαγική διατροφή, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αφού αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που αποφασίζουν να αποκλείσουν από τις καθημερινές τους γευστικές συνήθειες το κρέας ή και οτιδήποτε ζωικό. Τι γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά για τη χορτοφαγία και πόσα από αυτά είναι αλήθεια. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους μύθους που κατά καιρούς έχουν διαδοθεί για τους χορτοφάγους και την έλλειψη τροφών από το διαιτολόγιό τους. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στα καλύτερα μέρη στην Αθήνα αποκλειστικά για χορτοφάγους.
1. Ο ανθρώπινος οργανισμός αναζητά το κρέας
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δομηθεί έτσι ώστε να πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνει κρέας. Στην πραγματικότητα, το κρέας είναι βασικό κομμάτι της διατροφής, αλλά σίγουρα όχι επιτακτικά απαραίτητο. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι παρόμοιο με άλλων οργανισμών που καταναλώνουν φυτικές ύλες και όχι με αυτό των σαρκοφάγων. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι αποφεύγουν το κρέας έχουν τις περισσότερες φορές καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία.
2. Οι χορτοφάγοι προσλαμβάνουν ελάχιστες πρωτεΐνες
Ακόμα ένας μύθος, αφού φρούτα, καρποί , σπόροι και λαχανικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά και μάλιστα ορισμένα είναι πιο πλούσια από το κρέας. Με την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών ο οργανισμός θα λάβει την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
3. Η ζωική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από την φυτική
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι στα γεύματά μας να συνδυάζουμε τα λαχανικά ή τα όσπρια με το κρέας γιατί οι φυτικές πρωτεΐνες δεν επαρκούν. Ο μύθος αυτός έγινε αρκετά δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1970 μέσω του βιβλίου Diet for a Small Planet που μάλιστα επανεκδόθηκε και το 1982. Ωστόσο, η συγγραφέας του, σχεδόν 30 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, παραδέχθηκε δημόσια ότι η θέση της αυτή ήταν εσφαλμένη. Ουσιαστικά τα θρεπτικά στοιχεία είναι ενώσεις στοιχείων που υπάρχουν στα διάφορα τρόφιμα.
4. Δεν υπάρχει ποικιλία στη χορτοφαγική διατροφή
Και μόνο έχοντας ως παράδειγμα την ελληνική κουζίνα και γενικότερα τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, διαπιστώνεται ότι ένας χορτοφάγος έχει να επιλέξει από μια πληθώρα συνταγών, χωρίς να υπάρχει μονοτονία στις διατροφικές του προτιμήσεις.
5. Οι χορτοφάγοι είναι κατά κανόνα πιο αδύνατοι γιατί τρώνε όσο θέλουν
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιο αδύνατα σε σχέση με άλλα άτομα, όταν δεν συντρέχουν, φυσικά, λόγοι υγείας. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε χορταρικά και φυτικές ίνες οι οποίες και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Βέβαια, και για τους χορτοφάγους, υπάρχουν οι θερμίδες, αφού δεν μπορούν και να τρώνε σε απεριόριστη ποσότητα τροφές όπως πατάτες, παγωτό ή μακαρονάδες και να μην παίρνει η ζυγαριά την ανηφόρα.