ΑρχικήΆρθρα9 μυστικά για άψογη βινεγκρέτ για σαλάτα

9 μυστικά για άψογη βινεγκρέτ για σαλάτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Οι πράσινες σαλάτες γίνονται νοστιμότερες αν προσθέσουμε μια βινεγκρέτ. Η βινεγκρέτ είναι γρήγορη στην παρασκευή της και μπορούμε να την ετοιμάσουμε ακόμα και μια δυο μέρες πριν την χρησιμοποιήσουμε, διατηρώντας την πάντα στο ψυγείο. Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες και μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις γευστικές προτιμήσεις,αφού μπορεί να εμπλουτιστεί και με διάφορα άλλα υλικά όπως μέλι, μουστάρδα και μυρωδικά. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές για το πώς φτιάχνεται σωστά η βινεγκρέτ και σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές και τους ιδανικούς συνδυασμούς.

  • Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που δεν αποτελείται από καθορισμένα υλικά, αλλά που έχει ως βάση μια λιπαρή ουσία όπως το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο και μια όξινη ουσία όπως το ξίδι, απλό η μπαλσάμικο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, ή το κρασί. Για να διανθίσουμε τη γεύση της βινεγκρέτ προσθέτουμε διάφορα  βότανα και μυρωδικά, μουστάρδα ακόμα και αυγό.
  • Πού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε; Εκτός από το να την περιχύσουμε σε μια πράσινη, κατά κανόνα, σαλάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ για να μαρινάρουμε κρέατα και πουλερικά, αλλά και ως σάλτσα σε ψητά ή βραστά ψαρικά, πουλερικά και κρέατα.
  • Η βασική αναλογία για τη βινεγκρέτ είναι  3 προς 1, δηλαδή κι ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξουμε η δοσολογία θα είναι 3 μέρη λιπαρή ουσία όπως ελαιόλαδα και 1 μέρος οξύ όπως ξίδι ή λεμόνι.  Η δοσολογία είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν δεν θέλουμε να μας κόψει η βινεγκρέτ.
  • Αν φτιάξουμε μια απλή βινεγκρέτ με λάδι και ξίδι ή λεμόνι, προσθέτουμε το λάδι σταδιακά και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αν, όμως, προσθέσουμε μουστάρδα ή κρόκο αυγού, πρώτα αναμειγνύουμε τα όξινα υλικά δηλαδή το ξίδι, λεμόνι ή χυμό φρούτου με τη μουστάρδα ή τον κρόκο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι.
  • Το λάδι πρέπει να το προσθέτουμε σιγά σιγά για να μην μας κόψει η βινεγκρέτ.
  • Η συνηθέστερη βάση για βινεγκρέτ είναι ελαιόλαδο και ξίδι. Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε βινεγκρέτ και με διάφορες παραλλαγές. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο, φουντουκέλαιο, ταχίνι ή πολτοποιημένο αβοκάντο. Μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε φρουτώδες ξίδι ή μπαλσάμικο,  με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, σος σόγιας ή σος με μελάσα ροδιού. Αν θέλουμε να εξισορροπήσουμε τη γεύση της, προσθέτουμε μέλι, πετιμέζι ή συκόμελο.
  • Για να έχουμε πιο δεμένη βινεγκρέτ με σωστή υφή και όχι αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε κρόκο αυγού ή μουστάρδα. Αν μας πήξει αρκετά, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
  • Τα μυρωδικά, μπαχαρικά ή τα βότανα που θα διαλέξουμε για να εμπλουτίσουμε γευστικά τη βινεγκρέτ θα πρέπει να τα ρίξουμε τελευταία. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βινεγκρέτ 1 με 2 μέρες πριν τη χρήση της ή σε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε τα βότανα και τα μυρωδικά λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχοινόπρασο, σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο, κόλιανδρο κατά προτίμηση σε σπόρους κοπανισμένους, κάρι ή ακόμα και καπνιστή πάπρικα.
  • Για να σταθεί η βινεγκρέτ στη σαλάτα και να αναμειχθεί σωστά και ομοιόμορφα, πρέπει η σαλάτα να είναι στεγνή, δηλαδή τα λαχανικά να έχουν στραγγίξει καλά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αλμυρά μάφινς με κολοκύθα

Αλμυρά μάφινς με κολοκύθα. Το καλυτερο σνακ για τους μικρους μας φιλους

Ρολό σπανάκι με σολομό

Ένα υπέροχο ρολό με ζύμη από σπανάκι και γέμιση τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό.

Κοτόπουλο με μήλα και μηλίτη

Κοτόπουλο στον φούρνο με μήλα και μηλίτη!

Περισσότερα άρθρα

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

5 φαγητά που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις

Γιατί να αγοράζουμε έτοιμα φαγητά όταν μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας;

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ