Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Οι πράσινες σαλάτες γίνονται νοστιμότερες αν προσθέσουμε μια βινεγκρέτ. Η βινεγκρέτ είναι γρήγορη στην παρασκευή της και μπορούμε να την ετοιμάσουμε ακόμα και μια δυο μέρες πριν την χρησιμοποιήσουμε, διατηρώντας την πάντα στο ψυγείο. Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες και μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις γευστικές προτιμήσεις,αφού μπορεί να εμπλουτιστεί και με διάφορα άλλα υλικά όπως μέλι, μουστάρδα και μυρωδικά. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές για το πώς φτιάχνεται σωστά η βινεγκρέτ και σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές και τους ιδανικούς συνδυασμούς.
- Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που δεν αποτελείται από καθορισμένα υλικά, αλλά που έχει ως βάση μια λιπαρή ουσία όπως το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο και μια όξινη ουσία όπως το ξίδι, απλό η μπαλσάμικο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, ή το κρασί. Για να διανθίσουμε τη γεύση της βινεγκρέτ προσθέτουμε διάφορα βότανα και μυρωδικά, μουστάρδα ακόμα και αυγό.
- Πού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε; Εκτός από το να την περιχύσουμε σε μια πράσινη, κατά κανόνα, σαλάτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ για να μαρινάρουμε κρέατα και πουλερικά, αλλά και ως σάλτσα σε ψητά ή βραστά ψαρικά, πουλερικά και κρέατα.
- Η βασική αναλογία για τη βινεγκρέτ είναι 3 προς 1, δηλαδή κι ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξουμε η δοσολογία θα είναι 3 μέρη λιπαρή ουσία όπως ελαιόλαδα και 1 μέρος οξύ όπως ξίδι ή λεμόνι. Η δοσολογία είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν δεν θέλουμε να μας κόψει η βινεγκρέτ.
- Αν φτιάξουμε μια απλή βινεγκρέτ με λάδι και ξίδι ή λεμόνι, προσθέτουμε το λάδι σταδιακά και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αν, όμως, προσθέσουμε μουστάρδα ή κρόκο αυγού, πρώτα αναμειγνύουμε τα όξινα υλικά δηλαδή το ξίδι, λεμόνι ή χυμό φρούτου με τη μουστάρδα ή τον κρόκο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι.
- Το λάδι πρέπει να το προσθέτουμε σιγά σιγά για να μην μας κόψει η βινεγκρέτ.
- Η συνηθέστερη βάση για βινεγκρέτ είναι ελαιόλαδο και ξίδι. Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε βινεγκρέτ και με διάφορες παραλλαγές. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο, φουντουκέλαιο, ταχίνι ή πολτοποιημένο αβοκάντο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρουτώδες ξίδι ή μπαλσάμικο, με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, σος σόγιας ή σος με μελάσα ροδιού. Αν θέλουμε να εξισορροπήσουμε τη γεύση της, προσθέτουμε μέλι, πετιμέζι ή συκόμελο.
- Για να έχουμε πιο δεμένη βινεγκρέτ με σωστή υφή και όχι αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε κρόκο αυγού ή μουστάρδα. Αν μας πήξει αρκετά, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Τα μυρωδικά, μπαχαρικά ή τα βότανα που θα διαλέξουμε για να εμπλουτίσουμε γευστικά τη βινεγκρέτ θα πρέπει να τα ρίξουμε τελευταία. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βινεγκρέτ 1 με 2 μέρες πριν τη χρήση της ή σε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε τα βότανα και τα μυρωδικά λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε τη βινεγκρέτ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχοινόπρασο, σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο, κόλιανδρο κατά προτίμηση σε σπόρους κοπανισμένους, κάρι ή ακόμα και καπνιστή πάπρικα.
- Για να σταθεί η βινεγκρέτ στη σαλάτα και να αναμειχθεί σωστά και ομοιόμορφα, πρέπει η σαλάτα να είναι στεγνή, δηλαδή τα λαχανικά να έχουν στραγγίξει καλά.