Τον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Τον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

«Κάθε πράγμα στο καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο», λέει η παροιμία. Έτσι λοιπόν και κάθε λαχανικό έχει την εποχή του. Ο Μάρτης είναι ο κατάλληλος μήνας για την κατανάλωση ενός σχετικά παρεξηγημένου και ξεχασμένου λαχανικού, της αγκινάρας.

Η Αγκινάρα, που φέρει και τα ονόματα Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή  κυνάρα η κάκτος, ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών κι είναι ένα πολυετές λαχανικό που, κατά πάσα πιθανότητα, κατάγεται από την Αφρική. Μπορεί η όψη της να μη μας προδιαθέτει για κατανάλωση, όμως η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C κι αποτελεί μια σημαντική πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικών ινών που  βοηθούν στην  πέψη και στην υγείας των οστών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν κι αντικαρκινική δράση. Εκτός από τις θρεπτικές της ιδιότητες, έχει και ιαματικές, αφού θεωρείται εξαίρετο αντιπυρετικό. Από την αρχαιότητα, η αγκινάρα ήταν γνωστή για την διουρητική και αποτοξινωτική της δράση.

Ως λαχανικό, καταναλώνεται με πολλούς τρόπους. Αγκινάρες αλά πολίτα είναι ο πιο διαδεδομένος και παραδοσιακός, αν και μπορούμε να τις κάνουμε στον ατμό, στο γκριλ, να τις μαγειρέψουμε ως σούπα ή με κρέας κοκκινιστό ή και αυγολέμονο ή απλά να τις προσθέσουμε ωμές στη σαλάτα. 

Δείτε δύο αξεπέραστες συνταγές με το λαχανικό του μήνα, την αγκινάρα! 

- Αρνί µε αγκινάρες και γιαούρτι

- Ταλιολίνι καρμπονάρα με ζαμπόν και αγκινάρες