Βιβλία από καφέ και ζάχαρη

Βιβλία από καφέ και ζάχαρη

Υπάρχουν βιβλία που παραμένουν απλά αξεπέραστα και σημεία αναφοράς για τις ιστορίες που διηγούνται και για τα ανατρεπτικά κηρύγματα που διαδίδονται μέσα από τις σελίδες τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας, εξαιτίας του ιδιαίτερου περιτυλίγματός τους. Είναι βιβλία που η εμφάνιση και το ντιζάιν τους είναι πιο αξιοπρόσεχτα απ'ότι το περιεχόμενό τους.

Η Martha Hayden είναι η συγγραφέας του Coffee Stains το οποίο κι αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Οι 44 σελίδες του βιβλίου είναι από ανακυκλωμένο χαρτί στο οποίο εμπεριέχονται και κόκκοι καφέ, ενώ για την εικονογράφησή τους η Martha Hayden, που είναι ζωγράφος και χαράκτρια, χρησιμοποίησε λεκέδες από καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό, κι ειδικά για τους λάτρεις του καφέ που μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο μέσω της ιστοσελίδας centralbookingnyc.com.

Κι αν ο τίτλος Design Criminals παραπέμπει σε κάποια ιστορία μυστηρίου, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα βιβλίο με γλυκιά πλοκή, αφού είναι φτιαγμένο από ζάχαρη. Το Design Criminals είναι ο κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης που έλαβε χώρα στο μουσείο MAK (Museum of Applied Arts/Contemporary Art) στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο του 2010. Δημιουργός του ο Andreas Pohancenik που κέρδισε για το ζαχαρένιο του βιβλίο μια υποψηφιότητα για τα Brit Insurance Design Awards, που θεωρούνται τα αντίστοιχα βραβεία Όσκαρ στον τομέα του ντιζάιν. Ο ίδιος ο εμπνευστής του αποκαλύπτει τα μυστικά του στο βίντεο που ακολουθεί.

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη