Βιβλία στο πιάτο μας

Βιβλία στο πιάτο μας

Η αγάπη για το φαγητό δεν οδηγεί μόνο στη δημιουργία νέων συνταγών, σε ευφάνταστα παντρέματα υλικών και σε νέες γατρονομικές τάσεις, αλλά και στη συγγραφή βιβλίων που καταγράφονται ως μυθιστορήματα ή κι ως φιλοσοφικά δοκίμια. Με αφορμή την έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται στο Ζάππειο και διαρκεί ως και τις 20 Μαΐου, εμείς σας δίνουμε μια μικρή γευση για το πώς το φαγητό μπορεί να γίνει η αφορμή για να εξιστορηθούν προσωπικές ιστορίες που στη συνέχεια θα τις βρούμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Αν και το Σαν Νερό σε ζεστή σοκολάτα της Λάουρα Εσκιβέλ έχει γραφτεί εδώ κι αρκετά χρόνια, εντούτοις παραμένει ένα προτεινόμενο και πρωτότυπο προς ανάγνωση βιβλίο, αφού η ιστορία ενός ανεκπλήρωτου και μαρτυρικού έρωτα ανάμεσα στην ηρωίδα, που γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, και του άντρα της αδερφής της, διαδραματίζεται μέσα από την εκτέλεση τοπικών συνταγών του Μεξικού, της ιδιαίτερης πατρίδας της συγγραφέως και αποδεικνύει πως για την καρδιά ενός άντρα, ο έρωτας μπορεί να εξομολογηθεί πιάνοντας την κουτάλα. 

Στο Κοιμητήριο της Πράγας, το νέο, και για πολλούς, πολυαναμενόμενο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο,ο ήρωας του μυθιστορήματος, μια φιγούρα σκοτεινή, αινιγματική κι επικίνδυνη, περιπλανιέται στα σοκάκια του Τορίνο, του Παλέρμο και του Παρισιού στην προσπάθειά του να ανακτήσει την ταυτότητά του. Η έλλειψη μνήμης βέβαια δεν συνοδεύεται κι απο την έλλειψη αγάπης για το φαγητό, αφού ο ήρωας επιζητά να τρώει καλά. Μέσα από αυτή τη λουκούλλεια αναζήτηση, ο Έκο μας δίνει μια ολοκληρωμένη ιδέα για γαλλικές και ιταλικές συνταγές του 19ου αιώνα.

Κάθε φορά που ο Ορχάν Παμούκ εκδίδει ένα βιβλίο, μας ταξιδεύει νοερά στην Κωνσταντινούπολη του άλλοτε και του τώρα. Στο αυτοβιογραφικό του έργο,  Ιστανμπουλ- Πόλη κι αναμνήσεις, ο Παμούκ προσκαλεί τον αναγνώστη να δει και να μάθει την προσωπική του ιστορία, δίνοντας έμφαση στα τραπέζια που διοργανώνονταν στο πατρικό του σπίτι, στις μυρωδιές και τις γεύσεις που έβγαιναν από την κουζίνα της μητέρας του.  

Comedo ergo sum είναι ο τίτλος του βιβλίου του γνωστού στους μαγειρικούς κύκλους, γευσιγνώστη Επίκουρου, που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση « σκέφτομαι άρα υπάρχω » σε « τρώω άρα υπάρχω », οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο Πλίνιος κι ο Πύρρων τριγυρνούν στη σύγχρονη Αθήνα κι ανταλλάσουν απόψεις για την ελληνική πραγματικότητα, τη ζωή, τον έρωτα, για την ανάγκη της τέχνης έχοντας συνέχεια  ως αφορμή το φαγητό και πάντα γύρω από ένα τραπέζι.

Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά τραβά την προσοχή και μόνο από τον τίτλο του. Στο νέο του μυθιστόρημα, ο Αύγουστος Κορτώ, με μια ανάλαφρα σαρκαστική και περιπαικτική διάθεση, εξιστορεί καθημερινές, προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που άγονται και φέρονται από τα πάθη τους που τους καταβροχθίζουν, ένα εξ'αυτών, το φαγητό. 

Η μαγειρική λοιπόν μπορεί να εμπνεύσει συγγραφείς κι εμείς σας κλείνουμε το μάτι και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Πηγή φωτογραφίας: ithoughtathink