Συνέντευξη με τον David Rios

Συνέντευξη με τον David Rios

Από τον Τάσο Αντωνίου,

 

Τα κοκτέιλ, όπως και το φαγητό, κρύβουν μια βαθιά κουλτούρα, και αυτό ακριβώς αναδεικνύει το World Class των Reserve Brands της Diageo. Μέσα από αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό αναδεικνύονται κάθε χρόνο bartenders με ξεχωριστή μαεστρία σε θέματα κοκτέιλ, ενώ οι διαγωνιζόμενοι διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο στον κορυφαίο παγκοσμίως θεσμό του bartending. 

Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει να είσαι ο καλύτερος bartender στον κόσμο; Την απάντηση μας έδωσε ο David Rios, World Class Bartender of the year 2013, ο οποίος ήταν κριτής στη 2η φάση του World Class στην Ελλάδα και, μαζί με τον Barrie Wilson (Global Trade Ambassador Reserve Brands), ανέδειξαν τους 6 ακόμα φιναλίστ, συμπληρώνοντας τη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού. Σε μια απολαυστική συνέντευξη, ο David Rios δίνει tips για τους νέους επαγγελματίες του χώρου και εξηγεί πώς εξελίχθηκε η καριέρα του μετά το World Class.

 

Πώς μυήθηκες στην τέχνη του bartending και του mixology;

Δούλευα ήδη σε κάποιο μπαρ και κάποια στιγμή διοργανώσαμε μια εκδήλωση με κοκτέιλ. Τότε γνώρισα δύο επαγγελματίες οι οποίοι με επηρέασαν πολύ με τον τρόπο τους. Πρόκειται για τον Patxi Troitiño, έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους bartenders στην Ισπανία και συγγραφέα βιβλίων γύρω από το κοκτέιλ, και τον Joni Porto. Από εκείνη την ημέρα κατάλαβα ότι θέλω να δουλέψω σε αυτόν τον χώρο.

 

Είσαι αυτοδίδακτος bartender. Πες μας για την εκπαίδευση και την εξέλιξη της τεχνικής σου.

Παρατηρούσα τις κινήσεις άλλων bartenders μέσω βίντεο στο YouTube. Επίσης διάβασα πολλά βιβλία με θέμα τα κοκτέιλ και παρακολουθούσα στενά τους συναδέλφους μου. Φυσικά, προσπάθησα να δώσω την προσωπική μου πινελιά σε αυτές τις τεχνικές ή τα κοκτέιλ. Για μένα, το παν είναι να μην μιμηθείς κάτι, αλλά να το προσαρμόσεις στο στυλ σου.

 

Συνέντευξη με τον David Rios

 

Ποια διαδικασία ακολουθείς όταν δημιουργείς συνταγές για τα κοκτέιλ σου;

Πρώτα απ’όλα επιλέγω το κατάλληλο spirit και το μελετώ. Έπειτα βλέπω αν συμπληρώνει σωστά το βασικό συστατικό, δηλαδή το spirit, το οποίο είναι το Α και το Ω του κοκτέιλ. Πολύ σημαντικό είναι να δημιουργήσω μια ιστορία γύρω από το κοκτέιλ και να φανταστώ τα συναισθήματα που θα φέρει στον πελάτη.

 

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τα κοκτέιλ σου;

Η έμπνευση βρίσκεται παντού γύρω μας. Προσωπικά, τη μεγαλύτερη αξία έχουν τα μικρά πράγματα στην καθημερινότητά μου, όπως η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, η μητέρα μου, η οικογένειά μου, το περιβάλλον μου, το βουνό, η θάλασσα, το φαγητό, οι φίλοι μου.

 

Αποκάλυψέ μας το αγαπημένο σου συστατικό.

Τα συστατικά είναι τόσο διαφορετικά για κάθε κοκτέιλ, όπως και ο εξοπλισμός. Αυτό που δεν λείπει ποτέ από το μπαρ μου είναι τα πράσινα λεμόνια που παράγονται στην ακτή μας. Μάλιστα προτιμώ τα λεμόνια από τον κήπο της μητέρας μου. Όχι, δεν εννοώ τα λάιμ - πρόκειται για μια λιγότερο ώριμη εκδοχή του λεμονιού και δίνει μια νότα από χορτάρια της εξοχής και εσπεριδοειδών στο απόλυτο ποτό στην χώρα των Βάσκων, το τζιν τόνικ.

 

Πέρυσι αναδείχθηκες World Class Bartender of the year 2013. Με ποιο τρόπο βοηθά αυτός ο διαγωνισμός την καριέρα και εσένα προσωπικά;

Τόσο οι εμπειρίες που βιώνω στα ταξίδια μου όσο και η προβολή μου στα μέσα ενημέρωσης με βοηθούν να εξελιχθώ ως προσωπικότητα αλλά και ως επαγγελματίας.

 

Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε το κοκτέιλ σου στο Diageo Reserve World Class;

Νομίζω ότι οι τρεις λέξεις που περιγράφουν τα κοκτέιλ μου είναι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση: δημιουργικότητα, ισορροπία και προσωπικότητα.

 

Συνέντευξη με τον David Rios

 

Αν έπρεπε να ξαναπιείς μόνο ένα κοκτέιλ στη ζωή σου, ποιο θα ήταν αυτό;

Το Dreamhunter. Με αυτό το κοκτέιλ ξεκίνησαν όλα για μένα.

 

Ποιο είναι το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν οι νέοι bartenders;

Θέλουν να φτάσουν στην κορυφή πολύ νωρίς. Είμαι σε αυτόν τον κλάδο για περισσότερα από 18 χρόνια. Κάθε φορά που βλέπω νέους bartenders που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, νιώθω υπερήφανος που έχω την ίδια δίψα να μάθω, όπως την πρώτη μέρα που ξεκίνησα.

 

Τέλος, τι συμβουλεύεις κάποιον νέο bartender που θέλει να φτιάξει καλά κοκτέιλ;

Να είναι ανοιχτόμυαλος. Μπορεί να μάθει πράγματα από οπονδήποτε και οπουδήποτε. Οι επαγγελματίες θα του δώσουν καλές συμβουλές - σίγουρα είχαν αντίστοιχους προβληματισμούς στην αρχή της καριέρας τους. Και πάντα πρέπει να σέβεται το επάγγελμα, τους συναδέλφους και τον πελάτη.