Διάσημα κοκτέιλ στη μεγάλη οθόνη

Διάσημα κοκτέιλ στη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος δεν εξυψώνει μόνο τις καριέρες των ηθοποιών μετατρέποντάς τους σε μια νύχτα σε αστέρες πρώτου μεγέθους, αλλά κι απογειώνει το όνομα και κυρίως τη γεύση ορισμένων κοκτέιλ. Οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε. Όμως, μετά την αναφορά τους σε ταινίες που σημειώσαν τεράστια εμπορική επιτυχία, όλοι θέλουμε να τα δοκιμάσουμε.

Η Casablanca είναι μια αξέχαστη ταινία. Και ποιος δεν θυμάται τον αινιγματικό και γοητευτικό Humphrey Bogard, τον ιδιοκτήτη του μπαρ, που είναι κι ο κύριος μοχλός στην πλοκή του σεναρίου, να πίνει το αγαπημένο του French 75. Μια δόση τζιν, σαμπάνια, ζάχαρη και χυμός λεμονιού είναι τα συστατικά του κοκτέιλ που χάρη στην ταίνια άφησε κι εκείνο το διαχρονικό όσο και νοσταλγικό του σημάδι. 

Το όνομά του είναι Bond…James Bond κι ο πιο διάσημος πράκτορας όλων των εποχών συστήνεται σε όλο τον κόσμο μέσα από την μεγάλη οθόνη. Ο 007 δεν λατρεύει μόνο τη δράση, τα γρήγορα αυτοκίνητα, τις ωραίες γυναίκες αλλά και το ποτό του, το Vodka Martini για το οποίο και δεν διαπραγματεύεται. «Χτυπημένο, όχι αναδευμένο » συμβουλεύει τον εκάστοτε μπαρμαν. 

Μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του '80 ήταν το Cocktail. Μια ταινία μέσα από την οποία λατρέψαμε τους ξέφρενους ρυθμούς, την νυχτερινή ζωή, τον Tom Cruise και το Red Eye. Χυμός ντομάτας, αυγό και Lαger (τύπος μπύρας) είναι τα συστατικά του ποτού που ετοίμαζε κάθε πρωί ο πρωταγωνιστής για να αντιμετωπίσει την άκρατη κατανάλωση αλκοόλ της προηγούμενης νύχτας.

Στην ταινία Fear and Loathing in Las Vegas o Johnny Depp κι ο Benicio del Toro υποδύονται αντίστοιχα έναν ναρκομανή δημοσιογράφο και τον δικηγόρο του σε ένα οδοιπορικό με τερματικό σταθμό το Las Vegas. Μέσα από το ταξίδι τους, το κοινό έρχεται σε επαφή με μια χώρα όπου οι αξίες παραπαίουν και μαθαίνει και το Singapore Sling, αποτελούμενο από τζιν, χυμό κερασιού, γρεναδίνη, λικέρ, χυμό ανανά και λεμονιού.

Το Sex and the City ήταν η απόλυτη γυναικεία σειρά που λατρεύτηκε και κατά την μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη. Η Carrie Bradshaw κι η παρέα της, θέλοντας να αντιπροσωπεύσουν τη σύγχρονη γυναίκα, μιλούν για τη καριέρα τους, τη μόδα, τους άντρες κι όλα αυτά πίνοντας Cosmopolitan, το κατεξοχήν πλέον ποτό της εργένισσας.

Στην υγειά σας κι η συνέχεια επί της οθόνης...

Μαρία Αϊβαλιώτη