Do you love cheese?

Do you love cheese?

Από τον Αντώνη Κουρκούτα

Ανθότυρο

Ένα μαλακό, λευκό και πολύ ελαφρύ τυρί, με χαμηλά λιπαρά (έως 15%), το οποίο τρώγεται φρέσκο γιατί δεν χρειάζεται να ωριμάσει. Παράγεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή από μείγμα αυτών. Δεν πρέπει όμως να το μπερδεύουμε με τη μυζήθρα, η οποία περιέχει λιγότερα λιπαρά. Από τις πιο γνωστές περιοχές της Ελλάδος που παράγουν ανθότυρο, είναι αυτές της Κρήτης και του Βόλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέμιση σε κρέας, σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε ντιπ και σε γλυκά.

 

Φέτα

Η φέτα είναι το εθνικό μας τυρί και ανήκει στην Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης). Είναι τυρί με συμπαγή δομή, λευκό χρώμα, ευχάριστη, ελαφριά αλλά και όξινη γεύση καθώς και πλούσιο άρωμα. Περιέχει αρκετά λιπαρά (45% ανά 100 γρ) και καλό είναι να μην έχει πολλές τρύπες. Παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με κατσικίσιο, με την προσθήκη πυτιάς και ωριμάζει τουλάχιστον 2 μήνες σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία με άλμη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ως γέμιση σε κρέας, γίνεται ντιπ, τηγανίζεται και ταιριάζει πολύ με μέλι και ούζο! Αλλά συνδυάζεται και με ξηρούς καρπούς, φρούτα όπως το αχλάδι, η φράουλα και  φυσικά το καρπούζι.

 

Γραβιέρα

Τυρί από γάλα πρόβειο ή αγελάδας ή κατσικίσιο και με λιπαρά περίπου 40%. Ξεχωριστές θέσεις έχουν η γραβιέρα Κρήτης, Μετσόβου και Νάξου. Η γεύση της ποικίλει ανάλογα με τη γραβιέρα και είναι ελαφρά πικάντικη με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, κομμένη σε λεπτές φέτες ή κυβάκια, σαν γέμιση σε κρέατα ή ακόμα και να μαριναριστεί σε ελαιόλαδο, μυρωδικά και να σερβιριστεί σαν ορεκτικό με κριτσίνια.

 

Μανούρι

Είναι μαλακό τυρί, το οποίο παράγεται από θέρμανση πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή από μείγμα αυτών. Είναι πλούσιο σε λιπαρά κ παράγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά το πιο διάσημο είναι αυτό της Κρήτης. Από πολλούς θεωρείται το καλύτερο τυρί γάλακτος (αυτό που μένει από την παρασκευή άλλων τυριών όπως η φέτα), έχει γλυκιά, ήπια γεύση και άρωμα. Είναι πολύ νόστιμο ψημένο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες, ως γέμιση σε πίτες, κρέας, ντιπ ,ορεκτικά  και σε σάντουιτς.

 

Μετσοβόνε

Είναι ένα καπνιστό τυρί από το Μέτσοβο, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού και πρόβειου και περιέχει 26% λιπαρά περίπου. Πήζει με πυτιά και μπαίνει σε καλούπια, όπου ωριμάζει για 2-3 μήνες  και καπνίζεται κρεμασμένο και τυλιγμένο με σχοινί. Συνοδεύεται συνήθως με λευκό κρασί, σε σαλάτες, σε κρέας και σε διάφορες παρασκευές ως ορεκτικό.