Έφτασε το Beaujolais του 2015!

Έφτασε το Beaujolais του 2015!

Από την Μαρία Αϊβαιλώτη,

Με το σύνθημα “Le Beaujolais Nouveau est arrivé”, μια φράση που χρησιμοποιείται ίδια κaι απαράλαχτη από το 1951, οι Γάλλοι αλλά και πολλές άλλες χώρες υποδέχονται με ενθουσιασμό το νέο κρασί Beaujolais. Πιστό στο  ετήσιο ραντεβού του κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, το Beaujolais, που μας έρχεται από τη νότια Βουργουνδία, είναι το πρώτο κρασί που εμφιαλώνεται από τον τρύγο της νέας σοδειάς, δεν περνά από βαρέλι και προορίζεται να καταναλωθεί αρκετά γρήγορα. Μάλιστα, η γαλλική νομοθεσία επιβάλλει ενώ η παράδοση συνηγορεί στο ότι το Beaujolais πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γαλλικός νόμος επιτρέπει την πώλησή του μέχρι και έξι μήνες μετά το λανσάρισμά του στην αγορά. Εκείνο που χαρακτηρίζει το νέο Beaujolais είναι οι μικρές γιορτές που διοργανώνεται την ημέρα της αφίξης του στην αγορά από διάφορα εστιατόρια, μπιστρό και wine bars, στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες. 

Γευστικά ταιριάσματα με το Beaujolais

  • Με έντονο χρώμα ανάμεσα στο κόκκινο και το μωβ και μια σχετικά όξινη, πικάντικη γεύση που συνδυάζει τα κόκκινα φρούτα με τα μπαχαρικά και που μας γαργαλά ευχάριστα τον ουρανίσκο, το Beaujolais είναι ένα κρασί με χαμηλά επίπεδα τανινών και ως εκ τούτου ανάλαφρο. Στην αγορά θα βρείτε ποικιλία από Beaujolais, εμείς όμως σας δίνουμε τις  αυθεντικές ετικέτες από οινοπαραγωγούς που ειδικεύονται εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο κρασί. Προτιμήστε λοιπόν το Beaujolais Nouveau των οινοπαραγωγών Joseph Drouhin, Georges Duboeuf και Paul Sapin.
  • Πριν το ανοίξετε, βάλτε το στο ψυγείο για 15 με 20 λεπτά. Ιδανικά, το Beaujolais πίνεται ελαφρώς παγωμένο, λιγότερο κρύο από ένα λευκό κρασί αλλά σαφώς πιο δροσερό από ένα κόκκινο.
  • Το Beaujolais είναι ένα ελαφρύ κρασί, συνεπώς σας προτείνουμε να το συνοδεύσετε  με μια μακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα χωρίς πολλά υλικά ή μυρωδικά, με σαλάτες,  με λευκά κρέατα ή πουλερικά ελαφρώς μαγειρεμένα. Για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων, το Beaujolais ταιριάζει γευστικά με ψητά θαλασσινά όπως στρείδια και με ψητά ψάρια όπως τόνο ή σολομό.Επιπλέον, μπορείτε να το συνδυάσετε με μια πατέλα από αλλαντικά όπως λουκάνικο αέρος, παστράμι, γαλοπούλα ή ζαμπόν καπνιστό και τυριά όπως ένταμ, έμενταλ, μοτσαρέλα, brie και mild cheddar.
  • Η τελευταία γαστρονομική τάση θέλει το Beaujolais να συνδυάζεται με σούσι ή με πιάτα της κινέζικης κουζίνας.
  • Για εκείνους που προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ ή γλυκό, το Beaujolais συνδυάζεται με φρούτα όπως αχλάδια ή μήλα, ωμά ή ποσέ, αλλά και με επιδόρπια με κόκκινα φρούτα και κρέμα, με σορμπέ ή με μια τάρτα με κρέμα και καρύδια.

Wine bars στην Αθήνα για να δοκιμάσετε το Beaujolais 2015

Στην Αθήνα μπορείτε να δοκιμάσετε το νέο Beaujolais στο wine bar By the glass (Γεωργίου Σουρή 3 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, 210 3232560). Από την πρώτη ώρα σχεδόν της Πέμπτης, περίπου 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το γνωστό wine bar του Συντάγματος θα προσφέρει στους θαμώνες του το Beaujolais υπό τους ήχους γνωστών γαλλικών τραγουδιών, δημιουργώντας μια άκρως γαλλική ατμόσφαιρα. Ο βιομηχανικός χαρακτήρας του  Warehouse (Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, 215 5408002), Warehouse μπερδεύεται ευχάριστα με τα αρώματα του γαλλικού κρασιού της νότιας Βουργουνδίας. Στο Warehouse θα δοκιμάσετε το νέο Beaujolais συνοδεύοντάς το με πιάτα του καταλόγου και με κάποια ειδικά για τη συγκεκριμένη οινική περίσταση.