Ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας

Ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας

Οι περισσότεροι από εμας, αναρωτιόμαστε κατά καιρούς για ποιο λόγο δεν χάνουμε βάρος ενώ είμαστε σε «δίαιτα» ή γιατί η απώλεια βάρους είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Η αλήθεια είναι πως ο βασικός μεταβολισμός (δηλαδή η ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού στη ζωή, όπως η αναπνοή ή η κυκλοφορία του αίματος) εξαρτάται από μία πληθώρα παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι το φύλο (οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό σε σχέση με γυναίκες ίδιου βάρους και ύψους), η ηλικία (μετά την ενηλικίωση, ο ρυθμός μειώνεται με το πέρας των χρόνων), το κλίμα, κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται κ.ά.

Για να αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό μπορείτε:

1. Να βάλετε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα είτε πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, είτε με μία όμορφη καθημερινή βόλτα. Άλλωστε οι ηλιόλουστες μέρες είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας αυτόν τον καιρό.

2. Να εισάγετε μικρά και συχνά γεύματα στη διατροφή σας, που βοηθούν πολύ στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Γι’αυτό προσπαθήστε να καταναλώνετε 5-6 γεύματα καθημερινά που να περιλαμβάνουν ποικιλία τροφών και γεύσεων.

3. Τέλος, ενδέχεται τα πικάντικα φαγητά, όπως είναι η καυτερή πιπεριά, το τσίλι, ή ακόμα και η απλή μουστάρδα να επιταχύνουν το μεταβολισμό, συμβάλλοντας έτσι στην καύση των θερμίδων.

Σκεφτείτε, πως κάθε ευκαιρία κίνησης ή εμπλουτισμού της διατροφής σας με θρεπτικά συστατικά και υγιεινά γεύματα, έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Αδράξτε την, λοιπόν!


Μαρία Βασίλογλου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  [email protected]