Ευτύχης Μπλέτσας

Ευτύχης Μπλέτσας

Κατά τη διάρκεια μιας ολιγοήμερης διαμονής του στην Αθήνα, συναντήσαμε τον Ευτύχη Μπλέτσα που μας μίλησε για την, μέχρι τώρα, πορεία του και τα μελλοντικά του σχέδια.

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μαγειρική;

Η πρώτη μου επαφή με τη μαγειρική ήταν την περίοδο που ήμουν πρόσκοπος. Μάλιστα στην ηλικία των 8 ετών, πήρα το πρώτο μου πτυχίο μαγειρικής ως λυκόπουλο. Θυμάμαι είχα φτιάξει μπιφτέκια ακολουθώντας τη συνταγή της μητέρας μου. Αλλά, η μαγειρική μου έγινε μια καθημερινή συνήθεια όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία στην αρχή για λόγους οικονομίας, ενώ στην πορεία, δημιουργώντας κι εμπλουτίζοντας τις συνταγές που έφτιαχνα, ανακάλυψα ότι μου άρεσε η ενασχόληση αυτή. Βέβαια, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν τα οφέλη που έχουμε μέσα από την κατανάλωση σωστών τροφών που ωφελούν τον οργανισμό μας. Για το λόγο αυτό, θα έλεγα πως δεν ασχολούμαι κυρίως με τη μαγειρική, αλλά ασχολούμαι γενικά με τα τρόφιμα.

 

Ποια ήταν η πρώτη σας επαγγελματική κίνηση που σχετιζόταν με το φαγητό;

Ήταν η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου με τον τίτλο Το Παστίτσιο της μαμάς στο οποίο και συμπεριέλαβα όλες εκείνες τις συνταγές με τις οποίες επιβίωσα ως φοιτητής στην Αγγλία. Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι συνταγές παρουσιάζονταν με κάθε λεπτομέρεια, έτσι όπως τις στέλνει μια μητέρα στον φοιτητή γιο της που δεν ξέρει τίποτα. Μέχρι και συνταγή για τηγανητές πατάτες υπάρχει στο βιβλίο, στο οποίο υπήρχε κι ένα cd με τραγούδια, γιατί πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική, οπότε και συνδύασα μαγειρική και μουσική.

 

Και η τηλεοπτική σας παρουσία, πώς προέκυψε;

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου Το Παστίτσιο της μαμάς εμφανίστηκα σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με σκοπό την προώθησή του. Κι έτσι μου έκαναν πρόταση να κάνω κάποια δοκιμαστικά για την παρουσίαση τηλεοπτικής εκπομπής με θέμα το φαγητό κι έτσι ξεκίνησα αρχικά στην ΕΤ3 με την εκπομπή Η Κουζίνα της μαμάς που διήρκησε ένα χρόνο και στη συνέχεια προβλήθηκε από τον Alpha. Κι είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η εκπομπή μέχρι και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη, που σημαίνει ότι ακόμα και τώρα έλκει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

 

Στη συνέχεια όμως, δεν περιοριστήκατε σε μια τυπική ενασχόληση με την κουζίνα.

Όχι, αυτό είναι αλήθεια. Άρχισα να ενημερώνομαι και να διαβάζω για την ψυχολογία, την φυσιολογία, το πώς δουλεύει το σώμα μας και πώς επηρεαζόμαστε από το οτιδήποτε μας περιβάλει κι έτσι μετά παρακολούθησα και μαθήματα αγωγής υγείας και τεχνολογίας τροφίμων. Κι όλα αυτά οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας για την παράσταση Μουσικομαγειρέματα.

 

Μιλήστε μας για τη παράσταση Μουσικομαγειρέματα.

Είναι μια παράσταση για παιδιά που προάγει την υγεία και παράλληλα την εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Η συγκεκριμένη ψυχαγωγική παράσταση αντιπροσωπεύει την προσωπική μου φιλοσοφία ζωής, αλλά βοηθά και τα παιδιά να μάθουν την αναγκαιότητα και καταλληλότητα ορισμένων τροφίμων. Και πλέον τα Μουσικομαγειρέματα έγιναν και βιβλίο με υγιεινές συνταγές και με συμβουλές διατροφής που δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Επίσης περιέχει κι ένα cd με 20 τραγούδια περίπου με θέμα το φαγητό.

 

Πως χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας; Είστε σεφ, σύμβουλος διατροφής;

Θεωρώ πως βλέπω το θέμα του φαγητού αρκετά σφαιρικά. Πρωταρχικό ρόλο δεν πρέπει να παίζει μόνο η δημιουργία κι η γεύση ενός πιάτου, αλλά κι η διατροφική του αξία. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σεφ, αφού αν και μαγειρεύω πολύ καλά, δεν ξέρω να φτιάχνω όλων των ειδών τα πιάτα, όπως ένας επαγγελματίας σεφ. Και γι' αυτό το λόγο δε θα μπορούσα να δουλέψω σε εστιατόριο ως σεφ, παρά μόνο ως σύμβουλος στη δημιουργία του μενού. Θα έλεγα ότι γενικότερα ασχολούμαι με τα τρόφιμα, με την οικονομία  και παραγωγή των τροφίμων και γι' αυτό και συνεργάζομαι αρκετά με διάφορες εταιρείες τροφίμων, και συγκεκριμένα ασχολούμαι με τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από τα προϊόντα τους.

 

Έχετε κάποιο πρότυπο;

Θαυμάζω και παρακολουθώ τον Jamie Oliver. Τον θεωρώ ηγέτη γιατί δεν είναι ένας απλός μάγειρας, αλλά καθορίζει μια πολιτική των τροφίμων κυρίως στην Αγγλία και σε παγκόσμιο, όμως, επίπεδο. Τον διακρίνει η έμπνευση. Επίσης παρακολουθώ την πορεία του Alton Brown, της Rachel Ray και του Emeril, οι οποίοι αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης.

 

Έχετε γράψει κι άλλα βιβλία που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα βιβλία μαγειρικής.

Ναι, είναι το Μαγειρική οικονομία, ένα εγχειρίδιο με συμβουλές για οικονομική κι έξυπνη μαγειρική, το οποίο έχει βραβευτεί. Είναι ένα χρηστικό βιβλίο, το οποίο έγραψα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, που μας επιλύει καθημερινά ζητήματα μαγειρικής και κυρίως μας μαθαίνει πώς εξοικονομούμε χρήματα χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε. Και το θεωρώ ένα επίκαιρο βιβλίο.

Έχω γράψει και το Θετική ενέργεια. Απλές τεχνικές και συμβουλές για περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει ότι η ενέργεια είναι θέμα μυαλού κι εξαρτάται από την κίνηση, την ξεκούραση και τη διατροφή. Άλλα βιβλία μου είναι το Μηλοσοφία, αφιερωμένο στις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου και το Μαγειρική στο γυαλί που πραγματεύεται την εμπειρία μου στην τηλεόραση σε σχέση πάντα με τη μαγειρική.

 

Μελλοντικά σχέδια;

Ξεκινώ τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου επικεντρωμένο στην παιδική διατροφή και κυρίως το πώς ένα παιδί μπορεί να μάθει να τρώει υγιεινά και ποιες τροφές να επιλέγει.

 

Έχετε αγαπημένες συνταγές;

Σε γενικές γραμμές είμαι των απλών γεύσεων.  Αγαπημένες συνταγές των παιδικών μου χρόνων είναι το παστίτσιο και τα μακαρόνια με κιμά. Μου αρέσουν πολύ τα ψάρια και σε καθημερινή βάση καταναλώνω λαχανικά και φρούτα. Και κυρίως τρελαίνομαι για το αβοκάντο.

 

Αγαπημένο στέκι για φαγητό;

Το σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων, αφού προτιμώ να διαλέγω τις τροφές και να τις μαγειρεύω ο ίδιος.

 

Ο απόλυτος γευστικός προορισμός;

Μου αρέσει να ταξιδεύω στον κόσμο και να μελετώ την κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες άλλων λαών. Κάθε προορισμός έχει και κάτι διαφορετικό!

Όσο όμως περίεργο όμως κι αν ακούγεται, τις πιο κορυφαίες γαστρονομικές και διατροφικά εκπαιδευτικές εμπειρίες μου τις είχα στην Ελλάδα. Από άκρη σε άκρη η Ελλάδα κρύβει θησαυρούς που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο.