Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Με ζουμερή σάρκα, γλυκιά γεύση που αφήνει μια ανεπαίσθητη όξινη επίγευση, με σαρκώδη φλούδα, έντονο και βαθύ κόκκινο χρώμα η φράουλα είναι το ανοιξιάτικο φρούτο που δεν χορταίνουμε. Ενέπνευσε τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που την μετέτρεψε σε ταινία με τον τίτλο ”Άγριες φράουλες”, ενώ παραπέμπει και σε στιγμές πολυτέλειας, αφού ταιριάζει απολαυστικά με σαντιγί κι ένα ποτήρι σαμπάνια. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές για το πώς θα διαλέξετε τις καλύτερες φράουλες, πώς θα τις συντηρήσετε και σας προτείνει τις απολαυστικότερες συνταγές με φράουλες.
Μάθετε την ιστορία της φράουλας και πού υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σ’αυτήν κάνοντας κλικ εδώ.
Αγορά
Η φράουλα είναι από τα πιο γευστικά φρούτα που προσφέρουν τα μέγιστα στον οργανισμό μας, όμως είναι και από αυτά που επιβαρύνονται με πολλά φυτοφάρμακα. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να επιλέγουμε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας. Αγοράζουμε φράουλες μικρού μεγέθους και ποτέ με ασυνήθιστο μεγάλο σχήμα, που δεν έχουν στην επιφάνειά τους ζαρώματα, καφέ κηλίδες ή αλλοιωμένα σημεία. Φροντίζουμε να διαλέγουμε αυτές που είναι καθαρές, με έντονο χρώμα και με γερά, φρέσκα πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή τους.
Πώς φυτεύουμε φράουλες στο μπαλκόνι μας; Δείτε τη διαδικασία εδώ!
Συντήρηση
Η φράουλα είναι ευαίσθητο φρούτο, οπότε είναι καλύτερο να την αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες για να είμαστε σίγουροι ότι θα τις καταναλώσουμε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, οι φράουλες πρέπει να καταναλώνοναι σε 4 με 5 ημέρες από την ημερομηνία αγορά τους. Φροντίζουμε να τις διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος τυλιγμένες με χαρτί κουζίνας ή στο ψυγείο στο ειδικό συρτάρι για τα φρούτα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη ή να μην τις στριμώχνουμε γιατί θα αλλοιωθούν πιο γρήγορα.
Καθάρισμα
Πριν τις καταναλώσουμε πρέπει να τις πλένουμε με άφθονο κρύο νερό προσεκτικά και με απαλές κινήσεις χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Αφού τις πλύνουμε, τις αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια τις καθαρίζουμε. Το μυστικό είναι να τις πλύνουμε ολόκληρες και με το κοτσάνι, στε να μην εισχωρήσει νερό στη σάρκα τους και αλλοιωθεί η γεύση τους. Για να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους, το τραβάμε προσεκτικά από τη ρίζα. Εναλλακτικά, ακολουθούμε τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να καθαρίσουμε φράουλες με καλαμάκι.
Μαγειρεύουμε με φράουλες
Με τις φράουλες φτιάχνουμε εξαιρετικά γλυκά και μαρμελάδες, βελούδινα και υγιεινά smoothies, δροσιστικό σορμπέ και γρανίτες, ενώ τις προσθέτουμε σε αρωματισμένο νερό και σε σαλάτες.