Φυτέψτε στο μπαλκόνι σας πιπεριά

Φυτέψτε στο μπαλκόνι σας πιπεριά

Μπορεί να μην είναι μεγάλες οι ποσότητες, που θα παράγεται αλλά σίγουρα θα είναι εξαιρετικά νόστιμα προϊόντα αφού η γεύση τους δεν συγκρίνεται με την πλειονότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η πιπεριά (Capsicum annuum) είναι ένα από τα αγαπημένα μας λαχανικά που φυτεύεται αυτή την περίοδο για να απολαύσουμε τους τραγανούς καρπούς της το καλοκαιράκι.

  • Την συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες και πάρα πολλά υβρίδια, διακρίνεται ανάλογα με το σχήμα της σε επιμήκης – κυλινδρική – λεπτή σαν τσιγάρο- τετράγωνη (φλάσκα), με το χρώμα σε κίτρινη – κόκκινη – πορτοκαλί – πράσινη. Ακόμα ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται και την γεύση της σε γλυκιά – καυτερή ή και πολύ καυτερή.

Εποχή φύτευσης από τα μέσα Απριλίου έως Ιούνιο.

Εποχή συγκομιδής σε 75 ημέρες μετά την φύτευση.

Καλλιέργεια 

Θα χρειαστούμε μια αρκετά μεγάλη ζαρντινιέρα όπου στον πάτο της θα βάλουμε 1 δάκτυλο χαλίκι, έπειτα θα αναμίξουμε χώμα και κοπριά μαζί και θα γεμίσουμε μέχρι τα μισά της ζαρντινιέρας.

  • Μια πολύ γνωστή ποικιλία όπου καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες και σε πολλά φαγητά είναι η κλασική, πράσινη, φλάσκα πιπεριά (California Wonder) όπου συγκομίζεται περίπου σε 75 ημέρες από την φύτευση της.

Εφόσον έχουμε προμηθευτεί τα σπορόφυτα της επιλογής μας τα αφαιρούμε από τα κυπελλάκια τους, αναποδογυρίζοντας τα έτσι ώστε να μην τραυματιστούν τα φυτά και διαλυθεί η μπάλα χώματος. Φυτεύουμε με το χέρι προσεκτικά, ανά 25 εκ. τα σπορόφυτα σε μια ευθεία γραμμή στην ζαρντινιέρα, χωρίς να πιέζουμε το χώμα μετά την φύτευση για να μην δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στις ρίζες.

  • Η πιπεριά είναι αρκετά παραγωγική έτσι πέντε σπορόφυτα αρκούν για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Στη συνέχεια τα ποτίζουμε με ένα ποτιστήρι διαλύοντας στο νερό μια ποσότητα βιολογικής ορμόνης ριζοβολίας για να συνέλθουν τα φυτά μας από την απότομη αλλαγή περιβάλλοντος. Κατά την ανάπτυξη των φυτών θα πρέπει να τα υποστυλώσουμε με καλάμια ή πασσάλους, ώστε να μη σπάσουν οι βλαστοί από το βάρος των καρπών. Για να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί γρήγορα ο κεντρικός βλαστός της πιπεριάς αφαιρούμε όσους πλευρικούς βλαστούς  έχουν αναπτυχθεί σε ύψος 5 εκ. από το έδαφος. Συγκομίζουμε τις πιπεριές μας όταν έχουν αποκτήσει το χρώμα και το σχήμα της ποικιλίας που εχούμε φυτεύσει.

  • Το κόκκινο πιπεράκι ή αλλιώς (πικάντικο πεπεροτσίνο) χρησιμοποιείται για το άρωμα του και είναι πολύ γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στη υγεία, όπως βοηθά και στην χώνευση.

Μικρά Μυστικά

  • Για να μειωθεί το μεταφυτευτικό στρες, φυτεύουμε αργά το απόγευμα.
  • Η μερική αφαίρεση των ανθέων μπορεί να ευνοήσει την αύξηση των καρπών.
  • Μπορείτε να φυτεύεται λίγα σπορόφυτα ανά 2 εβδομάδες, ώστε να έχετε παραγωγή σταδιακά για περισσότερο καιρό.
  • Όταν ποτίζετε δεν πρέπει να διαβρέχετε τα φύλλα, γιατί ευνοείτε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Καλή Επιτυχία!

 

Άννα Αμπατζή

Γεωπόνος

Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787 

e-mail: [email protected]