ΑρχικήΆρθραΟι μεγάλες κυρίες της γαστρονομίας

Οι μεγάλες κυρίες της γαστρονομίας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν και γένους θηλυκού, η μαγειρική και γενικότερα η γαστρονομία έχουν εναποθέσει την εξέλιξή τους στο ανδρικό φύλο. Πραγματικά, είναι αξιοπρόσεκτος ο αριθμός των ανδρών σεφ, βραβευμένων ή μη, που δεσπόζουν στον χώρο της γαστρονομίας και που πραγματικά έχουν αναγάγει τη μαγειρική σε τέχνη υψηλών απολαύσεων και αναζητήσεων. Από την άλλη μεριά, αρκετές συζητήσεις έχουν γίνει και πολυάριθμα άρθρα έχουν γραφτεί που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί και πώς οι γυναίκες δεν είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες σε μια επαγγελματική κουζίνα. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το Μαμα Πειναω κάνει ένα αφιέρωμα στις γυναίκες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στον χώρο ή  και συνεχίζουν να δημιουργούν ξεχωριστά πιάτα δίνοντας στη μαγειρική τη θηλυκή νότα που της αξίζει.

Julia Child

Αν ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως έμαθε ποια είναι η Julia Child από την ταινία με θέμα τη ζωή της και τη μαγική ερμηνεία της Meryl Streep, η Child είναι ένας μύθος, αφού η μέση Αμερικανίδα νοικοκυρά της χρωστά το ότι της έμαθε να μαγειρεύει συνταγές με γαλλική φινέτσα και να χρησιμοποιεί το βούτυρο με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από την τηλεοπτική της εκπομπή, η αυτοδίδακτη Child σύστησε στο κοινό τη γαλλική κουζίνα και κατόρθωσε να το μάθει ότι οι γκουρμέ συνταγές δεν θέλουν ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά βασικές τεχνικές και μεράκι.

Alice Waters

Γνωστή για το ότι δημιούργησε τη λεγόμενη Καλιφορνέζικη Κουζίνα, η Waters, εκτός από το πάθος της για τη γαλλική κουζίνα,  ήταν η πρώτη που βάσισε τη μαγειρική της στα εποχικά, φρέσκα και τοπικά προϊόντα. Το 1971 άνοιξε το δικό της εστιατόριο, το Chez Panisse στην πόλη Μπέρκλεϊ, στο οποία προσεφέρε μόνο ένα μενού 5 πιάτων σε μια καθορισμένη τιμή. Τα πιάτα της ήταν πάντα μαγειρεμένα με βάση τα εποχικά και τοπικά προϊόντα τα οποία προμηθευόταν αποκλειστικά και μόνο από μικρούς παραγωγούς της περιοχής.

Cristeta Comerford

Η Cristeta Comerford, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, είναι η πρώτη γυναίκα σεφ από την Ασία που επιλέχθηκε τo 2005 ως executive chef στον Λευκό Οίκο. Ξεκινώντας από το μηδέν, κατάκτησε το αμερικανικό όνειρο, αφού κατάφερε με σκληρή δουλειά και θέληση, να γίνει εκείνη η γυναίκα που μαγειρεύει για τον Πρόεδρο της Αμερικής και για τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου.

Elizabeth Falkner

Το 1989, η Elizabeth Falkner αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως το πάθος για τις λουκούλειες λιχουδιές την έκανε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική. Ιδιοκτήτρια και executive pastry chef σε δυο εστιατόρια, η Falkner φημίζεται για τα ιδιαίτερα γλυκά της που συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με μια αλμυρή νότα.

Elena Arzak

Η Ισπανίδα Elena Arzak βραβεύτηκε το 2012 ως η καλύτερη γυναίκα σεφ παγκοσμίως και μαζί με τον πατέρα της, επίσης σεφ Juan Mari Arzak, είναι ιδιοκτήτρια του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου Arzak. Με επιρροές από τη γιαγιά της που ήταν εκείνη που πρωτοάνοιξε το εστιατόριο, η Helena Arzak έχει εξελίξει τη βασκική κουζίνα μετατρέποντας το πάλαι ποτέ μικρό οικογενειακό εστιατόριο στην επαρχιακή πόλη San Sebastián σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Anne Sophie Pic

H Anne Sophie Pic είναι η μοναδική Γαλλίδα σεφ που έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin για το εστιατόριο Maison Pic που άνοιξαν οι πρόγονοι της Eugène και Sophie Pic το 1889 στην πόλη Valence στη βορειοανατολική Γαλλία. Το 2011 ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου, ενώ είναι μια από τις τέσσερεις μόλις γυναίκες σεφ που έχουν κερδίσει τρία αστέρια Michelin. Ιδιοκτήτρια τριών εστιατορίων, η Anne Sophie Pic υπηρετεί με πάθος και σεβασμό τη γαλλική κουζίνα βασιζόμενη στα αρώματα που αναδύει κάθε πιάτο.

Clare Smyth

Η Ιρλανδή Clare Smyth είναι η πρώτη Βρετανίδα που βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin το 2007 για το εστιατόριο του Gordon Ramsay στο Λονδίνο. Μαθήτευσε δίπλα στους καλύτερους σεφ παγκοσμίως, όπως ο Alain Ducasse, και στα πιο διάσημα  εστιατόρια του κόσμου. Σε ηλικία 29 ετών έγινε η head chef στο φημισμένο ετιατόριο του Gordon Ramsay. Η Smyth είναι επίσης γνωστή και για το φιλανθρωπικό της έργο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοτόπουλο γεμιστό

Το πιο νόστιμο γεμιστό κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το κοτόπουλο με γέμιση από μυρωδικά, μπέικον και τυρί είναι το καλύτερο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.

Μακαρονάδα ταλιολίνι με αγκινάρες, ζαμπόν και μανιτάρια

Μακαρονάδα με ζαμπόν και αγκινάρες από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε αυτήν την εύκολη μακαρονάδα με τις ανοιξιάτικες αγκινάρες και εμπλουτίστε τη με ζαμπόν, μανιτάρια και την εύκολη σάλτσα παρμεζάνας που σας προτείνω.

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα του Τάσου

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ζουμερό, νόστιμο κοτόπουλο με λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας.

Περισσότερα άρθρα

10 τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ

Μάθετε ποια προϊόντα δεν πρέπει να αγοράζετε από σούπερ μάρκετ, και τί να προτιμάτε στη θέση τους!

9 υπέροχοι τρόποι να μαγειρέψεις με αγκινάρα σήμερα

Δες υπέροχες συνταγές με αγκινάρες και πρόσθεσε με νοστιμιά όλα τα οφέλη της για την υγεία στον οργανισμό σου.

Σουμάκ, το superfood μπαχαρικό που ενισχύει την υγεία και τη γεύση

Τι είναι το σουμάκ; Μάθετε τα πάντα για το μπαχαρικό που είναι θησαυρός για τον οργανισμό και απογειώνει τη γεύση στις ανατολίτικες συνταγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ