Η Άννα Ανδριανού στο Μαμα Πειναω

Η Άννα Ανδριανού στο Μαμα Πειναω

Από την Άννα Ευθυμίου,


Είναι ο έρωτας μοναχικό συναίσθημα; Στο γάμο μαθαίνουμε απλώς να αγαπάμε αυτό που έχουμε; Τι μπορεί να συμβεί όταν συναντιούνται η ερωμένη με τη σύζυγο; Ένας από τους πιο δυνατούς μονολόγους του Αύγουστου Στρίντμπεργκ μεταμορφώνεται σε ένα θεατρικό παιχνίδι για δύο μέσα από αυτή τη διασκευή της Άννας Ανδριανού που φωτίζει το θέμα της απιστίας από τις δυο πλευρές. 

Δυο γυναίκες, σύζυγος και ερωμένη του ίδιου άντρα, συναντιούνται μια παραμονή Χριστουγέννων,  σε ένα καφε-μπαρ και, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, εκθέτουν την ζωή τους και τους ρόλους τους ώστε να αναμετρηθούν μέχρις εσχάτων. Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; 

Η Άννα Ανδριανού πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Οι πιο δυνατές», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Δια Δύο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, και απαντά στις ερωτήσεις του ΜαμαΠειναω.gr.


Οι γυναίκες είναι πιο δυνατές όταν είναι ενωμένες; Ισχύει αυτό και για τα δύο φύλα;

Οι γυναίκες και κάθε άλλο πλάσμα δυναμώνει όταν λειτουργεί ενωτικά, κι όχι ανταγωνιστικά. Η δύναμη των γυναικών στους αιώνες που πέρασαν οφειλόταν στην συμμαχία τους και στον τρόπο που συνεργάζονταν μεταξύ τους και στήριζαν η μία την άλλη, μέσα στο σπίτι, στην οικογένεια, στην κοινωνία, που τις είχε τότε ακόμα στο περιθώριο. Από την άλλη, η ερωτική ζήλεια κι ο ανταγωνισμός μας αποδυναμώνει, είτε είμαστε γυναίκες, είτε άνδρες. Γιατί στρεφόμαστε η μία ενάντια στην άλλη, ή στον άλλο, αντί να μείνουμε στραμμένες και συγκεντρωμένες στο μόνο πλάσμα που μπορεί να μας στηρίξει αληθινά και να μας προσφέρει δύναμη και όλα όσα χρειαζόμαστε - τον εαυτό μας; 


Η φετινή παράσταση είναι  διαφοροποιημένη από την προηγούμενη. Ποιος ο λόγος που αποφασίσατε αυτές τις αλλαγές;

Η περσινή παράσταση ήταν φτιαγμένη για bar, ένα θέαμα που λέγεται theater, μιας και λάμβανε μέρος στο φουαγιέ του θεάτρου. Φέτος το έργο άλλαξε χώρο και παίζεται σε κανονική σκηνή στο κυκλικό Θέατρο Δια Δύο. Αυτό δίνει άλλες δυνατότητες και άλλη οπτική. Ανοίξαμε την κίνηση και την δράση, προσθέσαμε κινησιολογικά στοιχεία, και έχοντας την δυνατότητα, προσθέσαμε video wall που είτε σχολιάζουν, π.χ. vintage πάνω στην «οικογενειακή ευτυχία» των Χριστουγέννων, είτε αποκαλύπτουν τί κάνουν οι ηρωίδες από την στιγμή που φεύγουν από την σκηνή. Έτσι, έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη σκηνοθεσία και οπτική του έργου.


Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άνδρα βρεθούν σε ένα μπαρ κάποια παραμονή Χριστουγέννων; Τι συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν και από τις δύο πλευρές;

Τα Χριστούγεννα μάς ευαισθητοποιούν και μας κάνουν να θέλουμε διακαώς να είμαστε ευτυχισμένοι και, ει δυνατόν, ζευγαρωμένοι. Όλοι και όλα το επιτάσσουν από τότε που ήμασταν παιδιά. Οπότε, δυο τέτοιες γυναίκες που έχουν ζήσει ή και ζουν ακόμα μέσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Και οι δύο έχουν διεκδικήσει και μοιραστεί τον ίδιο άντρα. Είναι φυσικό μια τέτοια συνάντηση να ξύσει πληγές και να της οδηγήσει στην σύγκριση και στην σύγκρουση! Προσπαθούν λοιπόν να πείσουν η μία την άλλη για το ποια είναι “η πιο δυνατή”. Δυνατή όμως είναι μόνο εκείνη που δεν μπαίνει σε ανταγωνισμό και ερωτικές μάχες… Αλλιώς στον πόλεμο είναι πάντα και τα δυο μέρη χαμένα.


Μια πιο "πικάντικη" ερώτηση: πιστεύετε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι για τις δύο πρωταγωνίστριες;

Δεν νομίζω, γιατί με την ένταση που ζουν την ερωτική τους ιστορία, το στομάχι τους πρέπει να είναι δεμένο κόμπος! Εγώ, όμως, προσωπικά πιστεύω ότι η μαγειρική είναι μια ερωτική πράξη και η προσφορά ενός ωραίου εδέσματος ή και γεύματος γαργαλάει ερωτικά τις αισθήσεις του αγαπημένου προσώπου. Και πολλές φορές ένα τέτοιο ενδιαφέρον τραπέζι γίνεται ο πρόδρομος για μια εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια… «Οι πιο δυνατές» 

κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Χώρος: Θέατρο Δια Δύο, Σπύρου Πάτση 99, Κεραμεικός

Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο: 21.15Κυριακή: 20.15

Διάρκεια: 70΄

Γενική είσοδος: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο) 

Τηλ. Επικοινωνίας – κρατήσεις: 210 3466048