Η έκπληξη Rachel Khoo

Η έκπληξη Rachel Khoo
μαμα πειναω youtube.com

Από τον Τάσο Αντωνίου και τη Μαρία Αιβαλιώτη

Φωτογραφίες: Emilie Griottes (www.griottes.fr)

Σε μια από τις εξορμήσεις μας σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, βρεθήκαμε στο Παρίσι. Όπως όλοι οι τουρίστες, έτσι κι εμείς θελήσαμε να επισκεφτούμε ένα από τα πιο διάσημα πολυκαταστήματα, τις Galeries Lafayette. Εκείνο που μας εντυπωσίασε δεν ήταν οι διάσημες μάρκες ρούχων ή κοσμημάτων, αλλά μια εκδήλωση γύρω από το φαγητό που είχε φιλοξενηθεί στο τελευταίο όροφο του πολυκαταστήματος και το πόσο όμορφα είχαν παρουσιαστεί τα διάφορα πιάτα. Ρωτήσαμε και μάθαμε πως υπεύθυνη για την ευφάνταστη γαστριμαργική παρουσίαση ήταν η Rachel Khoo, μια νεαρή Αγγλίδα με σπουδές και πάθος για το φαγητό, στην οποία έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων, οι New York Times, το National Geographic Traveller, το Elle.

Συγγράφεας βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, σύμβουλος τροφίμων και φαγητού σε διάφορες πολυεθνικές εταιρίες, διοργανώτρια σεμιναρίων μαγειρικής σε όλο τον κόσμο, σύμβουλος παρουσίασης των πιάτων και ιδιοκτήτρια ενός μικρού σπιτικού εστιατορίου, η Rachel Khoo μας ξενάγησε στην δική της κουζίνα.   

 

Ποια είναι η Rachel Khoo;

Δεν θέλω να μιλώ πολύ για μένα. Μια Αγγλίδα με πάθος για γευστικές απολαύσεις. Νομίζω πως αυτή η μικρή πρόταση είναι αρκετά περιεκτική για να με περιγράψει.

 

Ποιο ήταν η αιτία να εγκαταλείψεις την καριέρα σου και να στραφείς στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής;

Αρχικά κι εγώ δεν το είχα σκεφτεί. Σπούδασα design κι εργάστηκα για αρκετό διάστημα στον τομέα του μάρκετιν και των δημοσίων σχέσεων στον χώρο της μόδας. Όμως αισθάνθηκα κορεσμένη κι ήθελα να στραφώ αλλού επαγγελματιικά.

Πάντα μου άρεσε η μαγειρική και κυρίως η ζαχαροπλαστική κι επιθυμούσα να εντρυφήσω στον χώρο αυτό, δηλαδή να αποκτήσω γνώσεις γύρω από την ιστορία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν ειδικά οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες.

 

Η απόφαση να εγκαταλείψεις το Λονδίνο και να μετακομίσεις στο Παρίσι ήταν μέσα στα σχέδια σου για επαγγελματική αλλαγή;

Ακριβώς. Εγκαταστάθηκα στο Παρίσι για να σπουδάσω ζαχαροπλαστική στην σχολή Le Cordon Bleu.

 

Πως γεννήθηκε η ιδέα να οργανώσεις γεύματα με τον τίτλο “Little Paris kitchen” και να   δημιουργήσεις στο διαδίκτυο την ομώνυμη σελίδα ;

Η ιδέα το να οργανώνω γεύματα και να  δημιουργήσω την δική μου σελίδα ήρθε αφού υπέγραψα συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Penguin  για την συγγραφή ενός αγγλόφωνου βιβλίου με γαλλικές συνταγές. Βέβαια για να το γράψω έπρεπε να φτιάξω τις συγκεκριμένες συνταγές. Κι επειδή δεν μπορούσα να φάω μόνη μου ό,τι έφτιαχνα, άρχισα να προσκαλώ για γεύμα 2 άτομα κάθε φορά, καθώς το διαμέρισμά μου είναι πολύ μικρό. Στη  συνέχεια αποφάσισα  να καταγράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου σε ευρύτερη κλίμακα κι έτσι γεννήθηκε και η σελίδα “Little Paris kitchen ”.

 

Το να προσκαλείς αγνώστους σε γεύμα εκτός απο διασκεδαστική εμπειρία είναι κι αγχωτική; Έχει συμβεί κάτι που να σε φέρει σε άβολη θέση;

Ευτυχώς μέχρι τώρα όσοι έχουν έρθει είναι πάρα πολύ φιλικοί. Το μόνο που με αγχώνει είναι ο μεγάλος αριθμός των μηνυμάτων που λαμβάνω καθημερινά από ανθρώπους που θέλουν να έρθουν. Ειλικρινά είναι χρονοβόρα διαδικασία το να μπορέσω να οργανώσω σωστά τις πρακτικές λεπτομέρειες.

 

Ουσιαστικά μετατρέπεις την κουζίνα σου σε επαγγελματική κουζίνα και το διαμέρισμά σου σε ένα μικρό εστιατόριο. Ονειρεύεσαι να ανοίξεις κάποια στιγμή το δικό σου;

Δεν είναι στα σχέδιά μου να αποκτήσω δικό μου εστιατόριο.

 

Ποιο είναι εκείνο που χαρακτηρίζει την γαλλική κουζίνα;

Η ποιότητα των γαλλικών προϊόντων, από τα λαχανικά μέχρι και το κρασί, είναι εξαιρετική.

 

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το χαρακτηριστικότερο γαλλικό πιάτο;

Για μένα ένα τυπικό γαλλικό πιάτο είναι εκείνο που προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας και φτιάχνεται με τα τοπικά προϊόντα. Για πάραδειγμα στη Νορμανδία χρησιμοποιούν πολύ το βούτυρο και φτιάχνουν γλυκό με καραμέλα κι αλατισμένο βούτυρο. Πραγματικά γευστικότατο!

 

Το δικό σου αγαπημενο πιάτο;

Δε μπορώ να διαλέξω, αλλά λατρεύω το τυρί Comté και να το συνοδεύω με φρέσκια ζεστή μπαγκέτα.

 

Ποια εστιατόρια θα πρότεινες σε κάποιον που επισκέπτεται το Παρίσι;

Αν και το Παρίσι έχει πολλά καλά εστιατόρια, θα σας πω κάποια από τα αγαπημένα μου :

Le Chateaubriand (129 Avenue Parmentier, 75011) : O σεφ Inaki Aizpitarte προτείνει κάθε βράδυ κι ένα διαφορετικό μενού. Το μόνο δύσκολο είναι ότι πρέπει να έχεις κάνει κράτηση.

Le Baratin (3 rue Jouye Rouve, 75020) : Ένα μικρό εστιατόριο, στη δευτέρη κινέζικη συνοικία του Παρισιού, στην περιοχή της Belleville, που σερβίρει απλά και νόστιμα γαλλικά πιάτα και που διαθέτει μια πολύ καλή κάβα.  

Bob’s juice bar (www.bobsjuicebar.com, 15 rue Lucien Sampaix, 75010) : Όταν θέλω να «αποτοξινωθώ» από την γαλλική κουζίναμ προτιμώ τους φρέσκους χυμούς του και τις υγιεινές σαλάτες του.

Le Grain du riz (49 rue Godefroy Cavaignac, 75011) : Κι αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από γαλλικές συνταγές,  το Le Grain du riz είναι ένα μικρό βιετναμέζικο εστιατόριο που σερβίρει πολύ γευστικά πιάτα μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

 

Ποιά είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια;

Αυτή την περιόδο ετοιμάζω την τηλεοπτική εκδοχή του “The little Paris kitchen” με τίτλο: « The little Paris kitchen – Easy French cooking with Rachel”». Μετά το τέλος των γυρισμάτων, θα αρχίσω την προώθηση του νέου μου βιβλίου, “The little Paris kitchen” που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Για το 2012, συνειδητά, δεν έχω πολλά σχέδια, οπότε είμαι ανοικτή σε κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση.

 

Τα επαγγελματικά σου σχέδια σε φέρνουν και στην Αθήνα;

Προς το παρόν όχι, αλλά θα το ήθελα πολύ.

 

Μια συνταγή για τους φίλους του ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!;

Θα πρότεινα μια ανοιξιάτικη συνταγή και συγκεκριμένα μια ανοιξιάτικη σαλάτα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: ραβέντι, ραπανάκια,  αχλάδι, ένα βρασμένο παντζάρι, μια κουταλιά της σούπας κρεμώδες τυρί, αλάτι κι ελαιόλαδο.  Κόβουμε σε λεπτές  ράβδους το ραβέντι και σε κύβους το παντζάρι και το αχλάδι. Ανακατεύουμε το τυρί με τα παραπάνω υλικά και στο τέλος τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

 

www.rachelkhoo.com

www.thelittlepariskitchen.com

μαμα πειναω youtube.com