Η επανάσταση του φαγητού!

Η επανάσταση του φαγητού!

Την τελευταία περίοδο όλοι νιώθουμε λίγο πιο «επαναστατικοί». Ίσως να οφείλεται στις περίεργες μέρες που διανύουμε και βιώνουμε έντονα, αφού κυριαρχεί ο φόβος, αλλά και η ελπίδα ότι αλλάζουν τα πράγματα στην χώρα μας. Ίσως αφορμή να είναι  οι παγκόσμιες εξελίξεις κι η νέα τεχνολογική επανάσταση μέσω διαδικτύου. Όπως και να 'ναι, όλοι σκεφτόμαστε λίγο πιο βαθιά τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε γύρω μας.

Στο ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! λειτουργούμε με παρόμοιο σκεπτικό, έχοντας ως διακαή πόθο  να αλλάξουμε τον τρόπο που το ίντερνετ προβάλλει το φαγητό και να οπλίσουμε τους αναγνώστες μας με συνταγές, σκέψεις και γνώσεις, που θα αποδειχθούν ωφέλιμες και δημιουργικές κατά τη διάρκεια των γαστριμαργικών τους αναζητήσεων. Για το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!, λοιπόν, το Food Revolution Day, που έλαβε χώρα τη 19η Μαΐου,  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα στο χώρο του φαγητού για τη φετινή χρονιά

 Η Ημέρα Επανάστασης του Φαγητού (Food Revolution Day), είναι μια ημέρα κατά την οποία άνθρωποι απ’όλο τον κόσμο καλούνται  να ανταλλάξουν γνώσεις γύρω από το φαγητό, να μοιραστούν πληροφορίες και να αναδείξουν τα κύρια ζητήματα που προκύπτυν παγκοσμίως από και σε σχέση με το φαγητό! Η έμπνευση έρχεται μέσα από το "Jamie Oliver Foundation", αλλά το μήνυμα διακηρύττεται και διεξάγεται μέσα σε κουζίνες, εστιατόρια και σχολές μαγειρικής σε όλο τον κόσμο!

Σύμφωνα με το "Jamie Oliver Foundation", ο λόγος που κρίνεται απαραίτητη η καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στην Επανάσταση του Φαγητού, είναι η τωρινή έλλειψη γαστρονομικής παιδείας. Φέτος ήταν η χρονιά κατά την οποία οι θάνατοι από παχυσαρκία ξεπέρασαν σε αριθμό τους θανάτους από πείνα (2.8 εκατομμύρια ενήλικες). Κύριος τρόπος για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία κι οι επικίνδυνες, όσο και θανατηφόρες επιπτώσεις της είναι μέσω της αποτελεσματικότερης παιδείας. Το ίδρυμα του Jamie Oliver ελπίζει να γίνει η Ημέρα Επανάστασης του Φαγητού ένα ετήσιο γεγονός  που θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να τρώνε αληθινό φαγητό.

Με τα έσοδα, που θα συγκεντρωθούν από τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται, θα αγοραστούν πακέτα «εκπαίδευσης φαγητού» που θα περιέχουν ένα φρούτο ή λαχανικό, μία συνταγή με κύριο συστατικό το περιεχόμενο του κουτιού, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό με τα οφέλη της σωστής διατροφής.

Φέτος, στις εκδηλώσεις, που έγιναν για το "Food Revolution Day", συμμετείχαν άνθρωποι από 488 πόλεις, με το «κερασάκι στην τούρτα» να είναι ένα Google Hangout με το Jamie Oliver, που συνέδεσε το διάσημο Βρετανό σεφ με άλλους επαναστάτες του φαγητού για διαδικτυακό δείπνο και κουβέντα!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ακολουθήσουμε και εμείς τα βήματα. Δεν μπορούμε παρά να υποστηρίζουμε τέτοιες κινήσεις. Μπράβο Jamie!

 

Δημήτρης Λαζάρου 

 

http://foodrevolutionday.com/index.html