Η Κουζίνα του Marcel Proust

Η Κουζίνα του Marcel Proust

Ο Γάλλος συγγραφέας Marcel Proust ταύτισε τη ζωή του με το έργο του. Μέσα από τις σελίδες του "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο", παρατηρούμε τη διαδρομή του συγγραφέα και κριτικού μέσα από νοσταλγικές αναφορές στη χαμένη του παιδική ηλικία κι αναμνήσεις προσώπων που τον σημάδεψαν, αλλά και την προσπάθειά του να χτίσει μια απόλυτη πραγματικότητα. 

Οι αναμνήσεις του Proust συνδέονται άμεσα με την κουζίνα, αφού άρχισε να γράφει το μυθιστόρημά του με αφορμή τη γεύση ενός μπισκότου που λάτρευε να τρώει όταν ήταν παιδί.

Έχοντας ως εφαλτήριο το πώς ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό, η μαντλέν, συνετέλεσε στο να πάρει την πένα του ο Marcel Proust και να ξεκινήσει τη συγγραφή του "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο", η συγγραφέας Anne Borel δίνει τη δική της εκδοχή στο έργο της, "Η κουζίνα του Προυστ". 

Θέλοντας να φέρει στην επιφάνεια τις γνώσεις του Proust για τη μαγειρική, η Borel αναφέρει διάφορα αποσπάσματα του βιβλίου. Mέσα απο τις αναφορές διαφόρων οικογενειακών γευμάτων, δείπνων ανάμεσα σε φίλους και ρομαντικών στιγμών ανάμεσα στους ήρωες, παίρνουμε μια γεύση των πιάτων που προτιμούσε ο Marcel Proust, όπως τάρτες, λαχανικά και κοτολέτες, αλλά έχουμε και μια πλούσια εικόνα για τη γαλλική κουζίνα στα χρόνια της Belle Epoque. 

Ο διάσημος σεφ, Alain Senderens, αναδημιούργησε τα αγαπημένα πιάτα του Proust των οποίων οι συνταγές παρατίθενται στο βιβλίο. 

 

Anne Borel, La cuisine selon Proust, Éditions du Chêne. 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη