Η κουζίνα του μέλλοντος

Η κουζίνα του μέλλοντος

Μπορούμε να μαγειρέψουμε υγιεινά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον; Αυτή τη σκέψη είχαν οι δύο φοιτητές του ΜΙΤ Marcelo Coelho και Amit Zoran και δημιούργησαν τη σειρά συσκευών μαγειρικής Cornucopia, οι οποίες μαγειρεύουν τα γεύματά μας. Η σειρά αποτελείται από τέσσερα μοντέλα: το Virtuoso Mixer, το Robotic Chef, το Digital Fabricator και το Digital Chocolatier Prototype.

To Virtuoso Mixer είναι μία μηχανή που μας επιτρέπει να αναμείξουμε διάφορα υλικά για να φτιάξουμε ιδιαίτερες γεύσεις. Αποτελείται από 3 επίπεδα τα οποία, μέσω ειδικών καψουλών, επεξεργάζονται το φαγητό πραγματοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές αναμίξεις. Η συσκευή αυτή είναι χρήσιμη για σεφ, καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει σε πολύ μικρό χρόνο, πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών.

Το Robotic Chef κόβει σε μικρά κομμάτια, με πολλές διαφορετικές διαδικασίες, στερεά τρόφιμα όπως φρούτα, ψάρια ή κρέας. Έτσι, ο μάγειρας μπορεί να εκτελέσει γρήγορα επαναλαμβανόμενες πράξεις που απαιτούν πολύ χρόνο με παραδοσιακές μεθόδους.

Το Digital Fabricator είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, όπου στις ειδικές κάψουλες βάζουμε τα αγαπημένα μας υλικά και αυτά, μετά από διεργασία, “σερβίρονται’’ σαν έτοιμο πλέον φαγητό, για ζέσταμα ή ψύξη στον ειδικό προθάλαμο. Διαθέτει οθόνη αφής για να επιλέξουμε τη δοσολογία που θέλουμε και έτσι ελέγχουμε απόλυτα τη διατροφική αξία του γεύματος. Έτσι, αν θέλουμε να φτιάξουμε λαζάνια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε δύο δόσεις πράσινο με τρεις δόσεις πορτοκαλί και δύο δόσεις κόκκινο.Όταν ‘’εκτυπωθεί’’ το φαγητό το αφήνουμε να ζεσταθεί και σε λίγη ώρα το γεύμα μας είναι έτοιμο!

Τέλος, για να φτιάξουμε επιδόρπιο, το δίδυμο από το ΜΙΤ δημιούργησε το Digital Chocolatier Prototype, το οποίο επιτρέπει να δημιουργήσουμε την δική μας συνταγή για ένα ιδιαίτερο γλυκό σοκολάτας. Επιπλέον, μπορούμε να αποθηκεύσουμε, να βαθμολογήσουμε τη συνταγή και να τη μοιραστούμε με τους φίλους μας!

Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες τεχνολογικές καινοτομίες η επιστημονική φαντασία φαίνεται πια ξεπερασμένη, ενώ δεν μένει παρά να γίνει πραγματικότητα και το εργοστάσιο σοκολάτας του Roald Dahl!

 

Άννα Ευθυμίου