Η Maggie Austin μιλάει στο ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!

Η Maggie Austin μιλάει στο ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, πραγματικά ταλαντούχοι, που έχουν μετατρέψει το φαγητό και τη ζαχαροπλαστική σε τέχνη, δημιουργώντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές όχι απλά για την τέρψη του ουρανίσκου μας, αλλά και για την οπτική μας, θα μπορούσαμε να πούμε, ευχαρίστηση. Ένας απ'αυτούς τους  είναι κι η Maggie Austin, μια νεαρή ζαχαροπλάστισσα, πρώην μπαλαρίνα, με έδρα την Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που δημιουργεί γαμήλιες τούρτες. Οι τούρτες της χαρακτηρίζονται από έναν εκλεπτυσμό και μια κομψότητα. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο ότι για τη διακόσμησή τους η Maggie Austin εμπνέεται από κοσμήματα, από υφάσματα κι από μοτίβα βικτωριανά και Art Nouveau, μετατρέποντας, με τον τρόπο αυτό, τις τούρτες της σε καμβά. Ενθουσιασμένη που το ελληνικό κοινό θα ανακαλύψει τις δημιουργίες της, η Maggie Austin μίλησε στο ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!. 

 

Θέλοντας να αποκτήσετε μια πρώτη επαφή με τους Έλληνες αναγνώστες, πείτε μας ποιος κρύβεται πίσω από το "Maggie Austin Cake";

Αν κι έχει πάρει το όνομά μου, το "Maggie Austin Cake" είναι μια οικογενειακή επιχείρηση την οποία ξεκίνησα στα τέλη του 2010 μαζί με την αδερφή μου Jessica. Εγώ φτιάχνω τις τούρτες κι εκείνη έχει αναλάβει το επιχειρηματικό κομμάτι. Όταν ήμουν φοιτήτρια στη σχολή ζαχαροπλαστικής, "French Pastry School" στο Σικάγο, πραγματικά ερωτεύτηκα τη διαδικασία δημιουργίας διακοσμητικών λουλουδιών από ζάχαρη και θεωρώ πως το να σχεδιάζω τούρτες ήταν η φυσική εξέλιξη. Νιώθω τυχερή που κάνω κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. 

Οι τούρτες σας είναι πλέον περιζήτητες. Ποιο είναι το μυστικό;

Ο στόχος του "Maggie Austin Cake" είναι να μετατρέψει την τέχνη, δηλαδή κάτι το οποίο βλέπουμε και θαυμάζουμε, σε βρώσιμο αγαθό, κάτι που μπορούμε να γευτούμε. Έβγαλα κάποιες φωτογραφίες, δημιούργησα την ιστοσελίδα της επιχείρησής μου και μετά από λίγες μέρες αρχίσαμε να δουλεύουμε πυρετωδώς, αποτέλεσμα των  τόσων παραγγελιών που είχαμε λάβει. Δεν μαθήτευσα ποτέ διπλά σε κάποιον ειδικό στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση τουρτών, που σημαίνει ότι δεν έχω επηρεαστεί από την αισθητική κάποιου άλλου. Δημιουργώ με ό,τι πραγματικά με εκφράζει και υποθέτω ότι γι'αυτό κι οι τούρτες μου είναι μοναδικές.  Το γλυκό είναι σαν ένας μεταβλητός καμβάς και μου αρέσει να πειραματίζομαι με το τι μπορώ να κάνω.

 
Ποιο ήταν το κίνητρο για να ανοίξετε το "Maggie Austin Cake";

Στην αρχή ήταν απλά για προσωπική ευχαρίστηση. Δεν είχαμε ιδέα ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση.  Και μάλιστα, ομολογώ ότι αν και μου άρεσε να δημιουργώ διακοσμητικά λουλούδια από ζάχαρη, δεν μπορούσα να συνηθίσω στην ιδέα ότι θα στόλιζαν μια τούρτα προορισμένη για κάποιον άλλον. Σήμερα, το "Maggie Austin Cake" έχει ένα όμορφο στούντιο, οργανώνει μαθήματα δημιουργίας διακοσμητικών ζαχαρένιων λουλουδιών καθώς και σεμινάρια εκπαίδευσης. 

Τι ώθησε μια πρώην μπαλαρίνα να ακολουθήσει ένα τόσο διαφορετικό επαγγελματικό  μονοπάτι;
Η καριέρα μου ως μπαλαρίνα τερματίστηκε απότομα μετά από σοβαρό τραύμα στο πόδι. Ήταν ένα ισχυρό πλήγμα, αφού είχα αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο χορό. Για μένα η ουσία του κλασικού μπαλέτου είναι η  πειθαρχία και η τεχνική σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική έκφραση. Ο τρόπος που σχεδιάζω απορρέει από τη θητεία μου ως μπαλαρίνα. Και θεωρώ, επίσης, συναρπαστική τη δυναμικότητα που υπάρχει στο σχεδιασμό. 

Kαι τι είδους μαθήματα παρακολουθήσατε για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο νέο σας επαγγελματικό εγχείρημα; 

Έτσι κι αλλιώς πάντα μου άρεσε το μαγείρεμα και κυρίως η ζαχαροπλαστική. Οπότε παρακολούθησα το πρόγραμμα " L’art de la Pâtisserie "("Η τέχνη της Ζαχαροπλαστικής") στη σχολή "French Pastry School" για να μάθω από τους καλύτερους σεφ. Η ακρίβεια πάντα ήταν ένα χαρακτηριστικό μου, το να μάθω, όμως, μια νέα τεχνική ήταν καταπληκτικό. Μετά την αποφοίτηση, έκανα την πρακτική μου στο φημισμένο εστιατόριο "Charlie Trotter" στο Σικάγο, δίπλα στην pastry chef Della Gossett.

 Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας για τα μοτίβα που διακοσμούν τις τούρτες σας;
Έχω την τύχη να μένω σε μια πόλη στην οποία και βρίσκονται  μερικές από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Επισκέπτομαι συνεχώς μουσεία και ταυτόχρονα διαθέτω μια μεγάλη συλλογή από αγγλικά σχέδια βοτάνων της περιόδου 1901-1910. Επίσης, και η μόδα αποτελεί μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Τα υφάσματα είναι ένα υπέροχο μέσο που μπορεί πολύ όμορφα να μεταμορφωθεί σε γλυκό.

Οι πελάτες σας εμπιστεύονται πλήρως ή έχει τύχει να αποφασίσουν εκείνοι για τη διακόσμηση της τούρτας;

Έρχονται σε μένα γιατί τους αντιπροσωπεύουν τα σχέδιά μου. Βέβαια, θα συνεργαστώ στενά μαζί τους ενημερώνοντάς τους για την όποια λεπτομέρεια, για το ακριβές σχέδιο και το είδος των λουλουδιών, για το χρώμα που θα βάλω στα κρόσια, για την πηγή έμπνευσης για το μοτίβο καθώς και για τη βάση στην οποία θα τοποθετηθεί η τούρτα. Αλλά, θα έλεγα ότι συνεργασία είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη. 

Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγες λέξεις τις τούρτες σας;

Χαριτωμένες, δυναμικές και άψογες.

Θεωρείτε τον εαυτό σας καλλιτέχνη;

Ναι. Νομίζω ότι αυτό που κάνω είναι τέχνη. Επίσης, εγώ τραβώ τις φωτογραφίες για τις τούρτες μου κι η φωτογραφία είναι μια ακόμα αγάπη μου.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Ανυπομονώ για τα σεμινάρια που θα δώσω για πρώτη φορά στην Αυστράλια αυτό το χρόνο. Θα ήθελα να δουλέψω με Ευρωπαίους συναδέλφους μου και θα ήταν υπέροχο να γράψω κι ένα βιβλίο. Αυτά τα δυο χρόνια ήταν γεμάτα δουλειά και είμαι περίεργη να δω τι είδους νέες ευκαιρίες θα μου παρουσιαστούν.

 

 
Μαρία Αϊβαλιώτη

Φωτογραφίες: Maggie Austin 

 

Για μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς της Maggie Austin, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της : maggieaustincake.com καθώς και τη σελίδα της στο facebook : facebook.com/Maggie-Austin-Cake.