Η τελετουργία της απόλαυσης

Η τελετουργία της απόλαυσης
μαμα πειναω youtube.com

Από τον Βασίλη Καραγιάννη,


Φανταστείτε ένα ταξίδι που σας μυεί σταδιακά σε μία πανδαισία εικόνων. Σκεφτείτε ότι περπατάτε σε ένα δάσος μετά από μία καλοκαιρινή βροχή και νιώθετε όλες τις μυρωδιές του να σας κατακλύζουν. Οραματιστείτε ότι εισέρχεστε σε ένα χώρο ηρεμίας όπου οι γευστικοί σας κάλυκες ζωντανεύουν από τις πιο υπέροχες μνήμες σας. Ακούστε τη φύση να παίζει μουσική. Αγγίξτε την ουσιαστική υφή των πραγμάτων.

Η τελετουργία της απόλαυσης ενός single malt ουίσκι δεν είναι παρά η ενεργοποίηση των αισθήσεων με τρόπο μοναδικό κι απαράμιλλο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν κανόνες που καθοδηγούν. Ο καθένας διαλέγει τον δικό του δρόμο. Συνήθως οι ειδικοί προτείνουν ένα ποτήρι που δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν τα αρώματα. Το ποτήρι αυτό έχει το σχήμα τουλίπας. Δύο – τρεις σταγόνες νερό και μία ελαφριά ανακίνηση του spirit και βοηθάνε σ’ αυτή τη διαδικασία.

Με τι συνοδεύουμε ένα single malt; Η απάντηση κι εδώ δεν καθορίζεται από κανόνες. Η πρόταση των ειδικών είναι τα νησιώτικα malts να τα απολαμβάνουμε με θαλασσινά. Στρείδια, χταπόδι, αστακός έχουν, πώς να το κάνουμε, μία συναισθηματική σχέση μαζί τους. Προέρχονται από την ίδια κοιτίδα, τον ωκεανό. Μία καπνιστή γεύση για ένα single malt που έχει ανεξίτηλα χρωματιστεί με το άρωμα της τύρφης δένει επίσης καλά μαζί του. Μεζέδες από κρέας κι αλλαντικά συνοδεύουν τα σύνθετα single malts των wester Highlands. Ενώ ένα γλυκό πικρής σοκολάτας ταιριάζει με την γλυκιά επίγευση των ορεινών ουίσκι.


Friends of malts

Για να νιώσει κανείς με ιδιαίτερο τρόπο την τελετουργία της απόλαυσης, να ανταλλάξει απόψεις και να εμβαθύνει περισσότερο στη φιλοσοφία της έχει ανάγκη από γνωστούς και φίλους. Γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε πριν από 2 χρόνια το club των friends of malts. Οι “Φίλοι των Malts” είναι ένα ιδιαίτερο club που συνδέει τη σπανιότητα με την μοναδικότητα, την διαφορετικότητα με τη γνώση, την κοινωνικότητα με την ανταλλαγή απόψεων. Γευσιγνωσίες, ταξίδια, συναντήσεις για δοκιμές σπάνιων ουίσκι τακτική ενημέρωση και πληροφοριακό υλικό είναι στο πρόγραμμά του. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site www.malts.gr.

μαμα πειναω youtube.com