Καλλιεργήστε φύτρα στο μπαλκόνι σας

Καλλιεργήστε φύτρα στο μπαλκόνι σας

Τα φύτρα είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες.

Μικρολαχανικά με υφή και γεύση που διαφέρειμεταξύ τους, άλλα είναι πιπεράτα,  σκληρά και άλλα τρυφερά. Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια άλλα για σούπα, για σάντουιτς, για ροφήματα, όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα.

Πού μας ωφελούν

Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετική πολύτιμη τροφή, και αυτόγιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Για παράδειγμα τα φύτρασιταριούέχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού, και 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ' ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. 

Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. 

Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο. 


 Είδη σπόρων που γίνονται μικρολαχανικά


  1. Alfalfa : ασιατικήςκαταγωγής με 35% πρωτεΐνη. Βοηθάνε στην πέψη, ενισχύουν τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις ,έχουνθεραπευτικέςιδιότητες για το έλκος και την αναιμία. Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή». 
  2. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Φυτρώνουν σε 4 ημέρες και τα φύτραέχουνδιάρκειαζωήςσχεδόν μιαεβδομάδα .
  3. Ατζούκι:μικράφασόλιακινέζικηςκαταγωγήςσε σκουροκόκκινο χρώμα με λευκήγραμμή στο πλάι. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.
  4. Τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο:Μοιάζει με τον σπόρο του σταριού, και βοηθάει στον εμπλουτισμό του μητρικούγάλακτος με θρεπτικάσυστατικά. Φυτρώνει σε 4 ημέρες.
  5. Φακές: Αποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%). Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φαλλικού οξέος. Φυτρώνουν σε 6 ημέρες.

Άλλοισπόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: μπιζέλια, σέλινο, σέλερυ, ραπανάκι, καθαρισμένοηλιόσπορο, αρακάς, βασιλικός, κινόα κ.α.


Πώς θα τα καλλιεργήσετε


Θα χρειαστείτε ένα γυάλινοδοχείομε φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία και ένακομμάτιβαμβακερόύφασμα.

Αρχικά  πλένετε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει. Έπειτα τους βάζετε  σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, και τους σκεπάζετε με το βαμβακερόύφασμα να μουλιάσουν για μια μέρα σε σκοτεινόντουλάπι. Την επόμενημέραξεπλένετε τους σπόρους, στραγγίζετεκαλά και  τους ξαναβάζετεστο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα. Την τρίτημέραξεπλένετε τους σπόρους κάθε 12 ώρες , τους στραγγίζετεκαλά, τους σκεπάζετε και τους βάζετε στο σκοτεινόντουλάπι και επαναλαμβάνετε.Μετά από 3 ημέρες που θα έχουνφυτρώσει, βγάλτε τους  σπόρους και  εκθέστε τους  για λίγεςώρες στο φως του ηλίουαλλά όχι άμεσο. Επαναλάβετε για άλλη μια ημέρα και έπειτα είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο γιατί αν εκτεθούν στην ζέστηαλλοιώνονταιεύκολα και γίνονταιεστίεςβακτηρίων.


Όσο μικρός και αν είναι ο χώρος που μπορείτε να διαθέσετε, μαζί μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε ένα μικρό παράδεισο. Εσείς ορίζετε τις προδιαγραφές και εμείς αναλαμβάνουμε την υλοποίησή του. Ειδικές τιμές για τους φίλους του ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!

 

Άννα Αμπατζή

Γεωπόνος

Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787 

e-mail: [email protected]


Eικόνα: Ecouterre