Καρπούζι με τη βούλα

Καρπούζι με τη βούλα
μαμα πειναω youtube.com

Μεσημέρι Αυγούστου, η ώρα που ο τζίτζικας σκάει. Είπες να ξαποστάσεις από το λιοπύρι της ημέρας στην παχιά σκιά κάτω από την κλιματαριά στη βεράντα. Παρόλο το θόρυβο που ακούγεται εκκωφαντικός στα αυτιά σου από τα τζιτζίκια, όσο περνάει η ώρα τον συνηθίζεις, αρχίζεις να ηρεμείς. Τι χρειάζεσαι λοιπόν; Μη βιαστείς να απαντήσεις, η απάντηση είναι μία: καρπούζι! Πιο συγκεκριμένα παγωμένο καρπούζι… Κόβεις μια φέτα, αρχίζεις να τρως, μαζεύονται σφήκες, ακούγεται μια φωνή «θα σε φάνε οι σφήκες», η μάνα σου είναι. Εσύ δεν της δίνεις σημασία συνεχίζεις να απολαμβάνεις το δροσερό σου καρπούζι…

Καρπούζι λοιπόν, ο «απόλυτος» άρχοντας του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση. Από τα παιδικά σου χρόνια ένιωθες πως ξεκινά το Καλοκαίρι, βασικά με το που έκλειναν τα σχολεία και το καθιερωμένο μπουγέλο στο προαύλιο, όταν έτρωγες το πρώτο σου παγωτό, κάνοντας το πρώτο σου μπάνιο στη θάλασσα και όταν έβλεπες να σερβίρεται στο οικογενειακό τραπέζι ως επιδόρπιο καρπούζι.   

Όλα ξεκινάνε από την επιλογή του, για να μην πεις στη συνέχεια «Μάπα το καρπούζι». Μερικοί το χτυπάνε και από τον ήχο προσπαθούν να καταλάβουν την ωριμότητά του και αν αυτό είναι καλό. Άλλοι πάλι, βλέπουν το χρώμα της φλούδας, του κοτσανιού και πάει λέγοντας. Τελικά, αν δεν κατάγεσαι από το νομό Ηλείας, η επιλογή είναι σαν να αγοράζεις λαχείο, «Κι αν σου κάτσει»!    

 

Το καρπούζι και οι παραλλαγές του στην ελληνική διατροφή.

 

Συνήθως τρώγεται μόνο του ή σε φρουτοσαλάτα με άλλα φρούτα εποχής. Βέβαια, οι γευστικοί συνδυασμοί που μπορεί να προκύψουν είναι πάρα πολλοί και διαφέρουν από τόπο σε τόπο ανά την Ελλάδα.  

Συνδυάζεται αρμονικά με φέτα, μπορεί να γίνει δροσερή σαλάτα, γίνεται γλυκό του κουταλιού ή καρπουζόπιτα, παραδοσιακή συνταγή της Μήλου και της Φολέγανδρου.

Τέλος, μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, δοκιμάζοντας να το φτιάξεις φυσικό φρουτοχυμό, παγωμένη γρανίτα ή smoothie, milk shake ή ακόμα να το πιείς σε κοκτέιλ ή σε σφηνάκι κατά τη νυχτερινή σου έξοδο στις διακοπές.

 

Πρόταση για τα καλοκαιρινά σας κοκτέιλ:

 

Υλικά

1 κούπα καρπούζι, κομμένο σε κύβους (αφαιρέστε τα κουκούτσια) 

60 ml Λευκό ρούμι

1 κουταλιά της σούπας nectar agave

Χυμό από 1 ½ λάιμ (3 κουταλιές περίπου)

5 φύλλα δυόσμου

 

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τους κύβους καρπούζι, το ρούμι, το nectar agave και το φρέσκο χυμό λάιμ σε μπλέντερ. Πολτοποιήστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια, γεμίστε ένα old fashioned ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο. Βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού και τα ακουμπάμε στο αλάτι. Σουρώστε το μίγμα και προσθέστε τα φύλλα δυόσμου. Γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ. Ανακατέψτε καλά και…απολαύστε!

 

Αλέξανδρος Μαγγίνας

 

Eικόνα: whatkatieate

μαμα πειναω youtube.com