Καθαρό νερό για όλους

Καθαρό νερό για όλους

Μία πολύ έξυπνη ιδέα παρουσίασε στα βραβεία Prix Emile Hermès  τον Οκτώβριο ο Ιταλός Gabriele Diamanti. Πρόκειται για το “Eliodomestico,” μία συσκευή απόσταξης νερού η οποία κατασκευάστηκε με στόχο ο αναπτυσσόμενος κόσμος να μπορεί να καταναλώνει πόσιμο νερό χωρίς μικρόβια.

Η έξυπνη αυτή συσκευή φτιάχτηκε από τερακότα, ανόδιο ψευδαργύρου και ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί να παράγει καθημερινά 5 λίτρα νερού. Η χρήση του είναι απλή: γεμίζουμε τη μικρή δεξαμενή με νερό και μετά από την κατάλληλη διεργασία, συλλέγουμε καθαρό, συμπυκνωμένο νερό στον ειδικό συλλέκτη κάτω  από τη δεξαμενή.

To Eliodomestico έχει καθαρά οικολογική ταυτότητα, καθώς λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και έχει κατασκευαστεί από καθημερινά υλικά  που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία επιβλαβή προς το περιβάλλον. Επιπλέον, ο σχεδιαστής υποστηρίζει πως μπορεί να έχει θετική επίδραση στις τοπικές οικονομίες.

Τελικά η εφεύρεση του Diamanti δεν κέρδισε το έπαθλο, αναμφισβήτητα όμως έχει εξελιγμένο σχεδιασμό και μεγάλη κοινωνική σημασία, καθώς εκτός της οικολογικής του ευαισθησίας, ο Ιταλός σχεδιαστής δηλώνει πως το Eliodomestico δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 

 

Άννα Ευθυμίου

 

Πηγή: gabrielediamanti.com