Kέικ καραμέλας

Συνταγή για απίστευτο κέικ με γλάσο καραμέλας.
Kέικ καραμέλας

Εκτέλεση

Για το κέικ:
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ 135 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε αργά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για ακόμη 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε τα μισά στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε στους 170 για 20-25 λεπτά ή μέχρι να περάσουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας (να βγαίνει καθαρή).

Για το γλάσο:
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την καστανή ζαχαρη και το αλάτι σε τηγάνι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν τα υλικά μας. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Με σταθερό μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να δούμε ότι το μείγμα παίρνει χρώμα καραμέλας. Γαρνίρουμε με το γλάσο το κρύο πλέον κέικ.


Φωτογραφία: Τάσος Αντωνίου