Από την Άννα Ευθυμίου,
Εσείς θα θέλατε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σε ένα κόσμο χωρίς καφέ ή τραγανά μήλα; Και το χειρότερο: χωρίς σοκολάτα; Μάθετε ποιες είναι οι 10 απίστευτες αλλαγές στη διατροφή μας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης.
1. Η σοκολάτα θα ακριβύνει
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αύξηση της θερμοκρασίας να καταστρέψει τις σοδειές κακάο στην Αφρική, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν ήδη παρατηρηθεί αυξομειώσεις στην τιμή του κακάο. Ο νόμος της ζήτησης εφαρμόζεται και σε ό,τι αφορά τη σοκολάτα: μικρότερη διαθέσιμη ποσότητα στην αγορά, υψηλότερη τιμή για τους καταναλωτές. Μήπως ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε ψυχολογικά να βρίσκουμε σοκολάτες στο περίπτερο με 10 ευρώ;
2. Τα μήλα δεν θα είναι πια τραγανά
Η αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται νωρίτερη καρποφορία για τα δέντρα, νωρίτερη συγκομιδή, άρα πιο μαλακά και γλυκά μήλα. Μια μελέτη στην γιαπωνέζικη ποικιλία μήλων Fuji έδειξε ότι τα τελευταία 40 χρόνια είναι λιγότερο ξινά και πιο μαλακά. Εντάξει, χωρίς τραγανά μήλα μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς μηλόπιτα όμως; Φτιάξτε τη συνταγή όσο προλαβαίνετε!
3. Δύσκολα θα βρίσκουμε καλή μπίρα
Μια μελέτη του διεθνούς περιοδικού επιστήμης Nature έδειξε ότι τα ξηρά και ζεστά καλοκαίρια ήδη έχουν πλήξει τις σοδειές λυκίσκου στην Ευρώπη, ενώ και οι ζυθοποιίες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού θα αντιμετωπίσουν εν καιρώ το ίδιο πρόβλημα. Τα άλλα δύο βασικά συστατικά της μπίρας, δηλαδή το νερό και το κριθάρι, δεν έχουν καλές προοπτικές, εξίσου. Με άλλα λόγια πιες την αγαπημένη σου μπίρα σήμερα που μπορείς.
4. Τα ψάρια θα εκλείψουν σιγά σιγά
Σύμφωνα με μελέτες, η θερμοκρασία των ωκεανών έχει αναγκάσει πολλά είδη ψαριών να μεταναστεύσουν βορειότερα από την περιοχή τους. Εκτός αυτού, πολλά είδη ψαριών στην Ελλάδα είναι ήδη υπό εξαφάνιση, όπως η τσιπούρα, ο γαύρος, η σαρδέλα και ο μπακαλιάρος.
5. Η πλειοψηφία των καφεόδεντρων μπορεί να καταστραφεί
Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Plos One, ο τύπος καφέ Αράμπικα ενδέχεται να περιοριστεί στο ένα τρίτο της σημερινή παραγωγής του μέχρι το 2080, αν δεν έχει ήδη εξαφανιστεί. Η εν λόγω ποικιλία καφέ αποτελεί έως και το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.
6. Τα οστρακοειδή θα γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει ως αποτέλεσμα τα οστρακοειδή να αναπτύξουν το παθογόνο βακτήριο Vibrium. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη και τα οστρακοειδή που προέρχονται από τις πιο κρύες θάλασσες δεν είναι ασφαλή και αν έχουν αυτό το βακτήριο, ο τυχερός που θα τα καταναλώσει δεν θα πεθάνει. Αλλά και με μια βδομάδα στομαχόπονο, χαρούμενο δεν τον λες.
7. Ίσως δεν θα υπάρχει μέλι
Μετά την εξαφάνιση της σοκολάτας, τι μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο; Το επόμενο αγαπημένο φυσικό γλύκισμα, το μέλι. Η ξηρασία που παρατηρήθηκε το 2012 στην Ισπανία ήταν η αιτία οι μέλισσες να μην παράγουν μέλι επειδή δεν υπήρχαν λουλούδια. Τέλος δηλαδή στις τηγανίτες με μέλι;
8. Τα αμπέλια δεν θα έχουν σταφύλια
Οι οινοπαραγωγοί χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία, χώμα, νερό) για να δημιουργήσουν το λεγόμενο terroir που χαρίζει στο κρασί τη μοναδική του ταυτότητα. Η αύξηση της θερμοκρασίας μετατοπίζει τις καλλιεργήσιμες περιοχές προς τα βόρεια και πιο μεγάλα υψόμετρα.
Σύμφωνα με την έρευνα του επιστημονικού περιοδικού PNAS σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού μέχρι και το 2050, η Ευρώπη θα είναι η ήπειρος που θα πληγεί περισσότερο, παρουσιάζοντας μείωση της παραγωγής έως και 80% στο Μπορντό, στη Ρον και στην Τοσκάνη. Η παραγωγή κρασιού στην Αυστραλία είναι η επόμενη στη σειρά με ποσοστό 74% και τρίτη η Καλιφόρνια με ποσοστό 70%.
Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Βρετανία είναι πιθανό να γνωρίσουν μια πρωτοφανή παραγωγή σταφυλιών. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: θέλουμε πραγματικά οι Βρετανοί να είναι υπεύθυνοι για το κρασί μας;
9. Το φυστικοβούτυρο θα γίνει είδος πολυτελείας
Οι πλημμύρες και η ξηρασία που έχουν πλήξει την Αμερική τα τελευταία χρόνια οφείλονται για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής φιστικιών, με συνέπεια την αύξηση των τιμών. Αν και στην Ελλάδα δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα (δόξα και τιμή στο αγαπημένο ταχίνι), οι πιο American-friendly αναγνώστες σίγουρα θα στεναχωρηθούν με αυτά τα νέα.
10. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή όλων ανεξαιρέτως των διατροφικών προϊόντων από την κλιματική αλλαγή
Παραθέτουμε ακριβώς τα λόγια του Marc Sadler, επικεφαλής του τμήματος της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία της Παγκόσμιας Τράπεζας: “Η πραγματική πρόκληση για την γεωργία είναι το γεγονός ότι το περιβάλλον, το σύστημα παραγωγής, οι μεταβλητές τριγύρω μας, είναι ολοένα και πιο ασταθείς. Θα εξακολουθήσει να είναι μια πρόκληση η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με ευπροσάρμοστο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και αυτήν την πραγματικότητα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.