ΑρχικήΆρθραΚωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη

Η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης ή πολίτικη κουζίνα, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε στην Ελλάδα. Αν κάποιος προσπαθήσει να περιγράψει με λίγα λόγια τα φαγητά του Βοσπόρου θα αναφερθεί στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά: κανέλα, μπαχάρι, κύμινο, κόκκινο πιπέρι για τα φαγητά και μαχλέπι και μαστίχα για τα γλυκά.

Ξεκινάμε το ταξίδι των γεύσεων της Πόλης με το πιάτο ιτσλί κεφτέ (κίμπε, κούπες). Η προέλευση του είναι από την Τουρκία και κύρια συστατικά του είναι το πλιγούρι και ο άπαχος κιμάς. Είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό, αλλά το αποτέλεσμα μας ανταμοίβει. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία, αφού πρέπει να μουλιάσει το πλιγούρι για μια ολόκληρη μέρα και την επόμενη να ζυμωθεί με τον κιμά. Η γέμιση αποτελείται από κρεμμύδια, κιμά, κουκουνάρι και κανέλα.

Ένα άλλο πιάτο, όχι τόσο διαδεδομένο σε πολλούς είναι το μαντί, το φαγητό που θέλει πολλά χέρια και λίγα στόματα. Η διαδικασία μαγειρέματός του χωρίζεται σε 3 στάδια, καθώς χρειάζονται άλλα υλικά για τη ζύμη, άλλα για τη γέμιση και άλλα για το ζωμό. Απαιτεί χρόνο και υπομονή καθώς πρέπει να ανοιχτεί το φύλλο καλά, και μετά να κοπεί σε πολύ μικρά κομμάτια. Η γέμιση του αποτελείται από κιμά μοσχαρίσιο και ο ζωμός του πρέπει να είναι από κρέας. Συνοδεύεται με σός γιαουρτιού.

Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γιαουρτλού κεμπάπ. Το μυστικό για καλο κεμπάπ είναι ότι ο κιμάς του πρέπει να είναι ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και αρνίσιος) και να έχει αρκετά μπαχαρικά. Τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου είναι η σάλτσα του αλλά και οι πίτες με τις οποίες σερβίρεται.

Η παλιά συνταγή θέλει την ευτυχισμένη οικογένεια καλοζωισμένη, τους άντρες «αναζωογονημένους» και τους φίλους, λάτρεις της κουζίνας σας. Αν συμφωνείτε, ακολουθήστε την παράδοση των γιαγιάδων μας, των γυναικών της Πόλης και της Ανατολής.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παγωτό με δυο υλικά

Παγωτό με δυο υλικά από τον Τάσο Αντωνίου! Για αυτή τη μοναδική συνταγή για παγωτό χρειάζεστε μόνο 2 υλικά και 10 λεπτά ετοιμασίας!

Stollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Συνταγή για παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!

Xταπόδι κρασάτο με μέλι

Xταπόδι κρασάτο με μέλι. Μελωμένη, βελούδινη σάλτσα που θα λατρέψεις! Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες φούρνου.

Περισσότερα άρθρα

Επιλέγοντας το αρνί και τους κρεατομεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το καλύτερο αρνί και το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι!

Ιδέες για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα

Η φετινή βασιλόπιτα θα είναι η ομορφότερη χάρη σε αυτά τα μικρά μυστικά διακόσμησης!

3 λόγοι για να φοράμε γάντια όταν πλένουμε πιάτα

Γιατί πρέπει να φοράμε γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα; Τρεις πολύ καλοί λόγοι που βοηθούν να λάμπουν τα πιάτα αλλά και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ