Λουκουμάς αλά Ισπανικά!

Λουκουμάς αλά Ισπανικά!
μαμα πειναω youtube.com

Πώς βρέθηκε ένας Έλληνας στην Ισπανία;

 

Τυχαία. Ποτέ δεν ήμουν fan ούτε του φλαμένγκο ούτε της παέγιας. Απλά πριν από πέντε χρόνια περίπου ήθελα μια αλλαγή, έστω για ένα μικρό διάστημα και βρέθηκα εδώ. Ε, και είμαι ακόμα εδώ!

 

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε κατάστημα στη Βαρκελώνη, προωθώντας ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν;

 

Καιρό τώρα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου εδώ και είχα σκεφτεί διάφορες εναλλακτικές, αλλά δεν περνούσε από το μυαλό μου ο λουκουμάς. Οι γονείς μου είναι ζαχαροπλάστες με αντίστοιχο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη και εγώ, τυπικό παράδειγμα παιδιού που ορκιζόταν πως δεν θα ακολουθήσει το επάγγελμα των δικών του. Το είδα όμως διαφορετικά, το τοποθέτησα σε άλλο περιβάλλον και βρέθηκα πάλι με τον πλάστη στο χέρι.

 

Πόσα  χρόνια ασχολείστε με το επάγγελμα αυτό και με ποια πρόφαση ξεκινήσατε;

 

Ποτέ δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με την ζαχαροπλαστική, μεγάλωσα όμως μέσα στα ζυμάρια και πέρασα πολλά καλοκαίρια βοηθώντας τους δικούς μου (τρώγοντας κυρίως!!). Χρειάστηκαν εντατικά σεμινάρια από την φαμίλια πριν ανοίξουμε, αλλά πλέον μπορώ να πω πως έγινα ο "expert" του λουκουμά!

 

Ποια ήταν τα σχέδιά σας, πριν ασχοληθείτε με την επιχείρηση;

 

Εργαζόμουν στο τομέα της διαφήμισης ως art director, μέχρι πέρυσι που αποφάσισα πως θέλω να κάνω το LUKUMAS. Συνεχίζω να δουλεύω ως freelance designer και στον ελάχιστο χρόνο μου επιμελούμαι την εικόνα της εταιρίας.

 

Οι Ισπανοί καταναλωτές, ανταποκρίνονται στη δοκιμή ενός διαφορετικού γλυκού από αυτό που έχουν συνηθίσει;

 

Αμέ, αν και έχουν επίσης μεγάλη παράδοση στα προϊόντα άρτου. Όπως και στις περισσότερες περιοχές, υπάρχουν παρόμοια γλυκά, έτσι δεν διστάζουν καθόλου να το δοκιμάσουν. Αυτό όμως που τους κάνει κυρίως εντύπωση είναι το πόσο αφρώδες και ελαφριά είναι η ζύμη του λουκουμά σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει.

 

Οι Έλληνες ομογενείς έχουν τη δυνατότητα να γεύονται ένα παραδοσιακό τους γλυκό. Υπάρχει απήχηση; Στηρίζουν τη προσπάθειά σας;

 

Πολύ! Αν και νομίζω πως, οι Έλληνες που ζουν εδώ έρχονται κυρίως στο μαγαζί γιατί για κάποιο λόγο ενθουσιάζονται με οτιδήποτε ελληνικό συναντούν εκτός χώρας και τους πιάνει κρίση εθνικής υπερηφάνειας. Έχει πλάκα βέβαια όταν γίνεται, γιατί έτσι μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να γνωρίσω τόσους Έλληνες όσους δεν είχα γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια στην Βαρκελώνη.

 

Πειραματίζεστε με τα υλικά που χρησιμοποιείτε; Μπαίνετε στον πειρασμό να δοκιμάσετε νέες ιδέες;

 

Εννοείται, αλλιώς θα βαριόμουν! Οk, την μεγαλύτερη επιτυχία έχουν οι κλασικές γεύσεις αλλά έχω δοκιμάσει πολλούς νέους συνδυασμούς και γεύσεις ελληνικές και μη. Για παράδειγμα, η κρέμα με μαστίχα Χίου όπως και ο αλμυρός λουκουμάς (sandwitch) με jamón και άλλα τοπικά αλλαντικά. 

 

Οι πελάτες και καταναλωτές έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις στους λουκουμάδες; Ή δοκιμάζουν και νέες γεύσεις που τους προτείνετε;

 

Είναι διστακτικοί στην αρχή και προτιμούν πιο safe επιλογές, αλλά υπάρχουν κλασικοί πλέον πελάτες του λουκουμά που δοκιμάζουν κάθε φορά διαφορετικό συνδυασμό γεύσεων.

 

Εκτός από λουκουμάδες, τι άλλο μπορεί να γευτεί ο καταναλωτής;

 

Για την ώρα το προϊόν "estrella" είναι ο λουκουμάς φυσικά. Είναι διαθέσιμος σε διαφορετικές φόρμες και συνδυασμούς γέμισης - επικάλυψης. Πολλούς fans έχει επίσης η "τρύπα" του λουκουμά (η ζύμη που μένει στο κέντρο) η οποία γεμίζεται με σοκολάτα φουντουκιού, κρέμα, μαρμελάδες κ.α. Στα σχέδια είναι να ενταχθούν στο μενού οι παραδοσιακοί "λουκουμάδες με μέλι" όπως και η δική μας version του ιταλικού "Brioche-Gelato" (με λουκουμά στη θέση του brioche ασφαλώς). 

 

Οι λάτρεις των γλυκών μπορούν να απολαύσουν τα γλυκά και στο κατάστημα, όχι μόνο στο σπίτι τους, σωστά;

 

Ναι, φυσικά! Εκτός από τις μπάρες όπου μπορούν να καθίσουν για καφέ, υπάρχει ένα κεντρικό τραπέζι που, ως Καταλανοί που είναι, δυσκολεύονται να το μοιραστούν με κόσμο που δεν γνωρίζουν, αλλά όλο και περισσότεροι το κάνουν και τα βρίσκουν μια χαρά.

 

Η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό;

 

Δεν ξέρω πως θα ήταν τα πράγματα αν είχα ανοίξει νωρίτερα, έτσι δεν μπορώ να σου απαντήσω. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για προϊόν πολυτελείας - το αντίθετο θα έλεγα, έτσι νομίζω πως ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από την οικονομική κρίση.

 

Έχετε σκεφτεί να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

 

Ναι, αλλά όχι μόνιμα. Η Ελλάδα μου αρέσει πολύ, απλά είμαι μια χαρά εδώ. Ταξιδεύω συχνά Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να βλέπω οικογένεια και φίλους, παίρνω την δόση μου κι επιστρέφω πάλι.

 

Θα θέλατε, κάποια στιγμή, να επεκταθείτε και σε άλλες πόλεις, δημιουργώντας αλυσίδα καταστημάτων;

 

Όχι. Θέλω να ανοίξω το "αδερφάκι" του LUKUMAS στο κέντρο της πόλης (είναι μάλιστα στα άμεσα σχέδια) αλλά το concept της αλυσίδας δεν με ενδιαφέρει. Νομίζω πως θα χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα που έχει τώρα κι εγώ την ησυχία μου.

 

Θέλετε να συνεχιστεί η παράδοση της επιχείρησης, όταν αποκτήσετε οικογένεια; Είτε εδώ στην Ισπανία, είτε στην Ελλάδα.

 

Θα ήθελα να συνεχιστεί, ναι. Όχι απαραίτητα από μέλος της οικογένειας, αλλά από κάποιον που του αρέσει το project, το γνωρίζει καλά και φυσικά... του αρέσουν οι λουκουμάδες!!

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του καταστήματος: www.lukumas.com

Διεύθυνση : Torrent de l’ Olla 169, 08012, Barcelona

Τηλέφωνο : +34 932 182 375

 

Αν η Ισπανία σας πέφτει... λίγο μακριά, φτιάξτε παραδοσιακούς, τραγανιστούς λουκουμάδες με τη συνταγή του mamapeinao.gr!

μαμα πειναω youtube.com