Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η σελινόριζα αποτελεί κατεξοχήν χειμωνιάτικο λαχανικό με γεύση που θυμίζει σέλινο και εμφάνιση που παραπέμπει… σε υπερμεγέθη πατάτα. Στην ουσία, πρόκειται για ένα είδος σέλινου που καλλιεργήθηκε αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η σελινόριζα έχει γλυκιά γεύση και τραγανή υφή, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε κάλιο και σε βιταμίνη C. Το Μαμα Πειναω σας δίνει μικρές συμβουλές για το πώς θα διαλέξετε και θα κόψετε τη σελινόριζα και φυσικά σας προτείνει τις πιο νόστιμες ιδέες για να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Αγορά και Διατήρηση
Κατά την αγορά, διαλέγουμε σελινόριζα πολύ σκληρή, χωρίς σημάδια , χτυπήματα ή μαλακά σημεία στην επιφάνειά της. Αν και τρώγεται μόνο η ρίζα και όχι το κοτσάνι ή τα φύλλα της, θα πρέπει κατά την αγορά να προσέξουμε τα βλαστάρια της στην κορυφή να έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Η σελινόριζα διατηρείται για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο τυλιγμένη σε χαρτί κουζίνας, ενώ αν θέλουμε να την κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα μπορούμε, αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα και το κοτσάνι της, να την κόψουμε, να τη ζεματίσουμε, και να να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μέσα σε σακούλες τροφίμων.
Πώς καθαρίζουμε τη σελινόριζα
Το κόψιμο και καθάρισμα της σελινόριζας είναι μια πρόκληση και μάλιστα αποτελεί τον κύριο λόγο που αρκετοί αποφεύγουν να την αγοράσουν. Κι όμως, το καθάρισμα της σελινόριζας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ακουμπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα της σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια κάθετα και προς τα κάτω, προσέχοντας να αφαιρέσουμε τη σάρκα μόνο αν χρειαστεί. Πολύ σημαντικό είναι, αφού την κόψουμε, να την ζεματίσουμε ή να την τρίψουμε με λίγο λεμόνι, αφού η σελινόριζα μαυρίζει πολύ γρήγορα.
Μαγειρεύουμε με σελινόριζα
- Μπορούμε να την προσθέσουμε ωμή ή ελαφρώς βρασμένη, κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη σε πράσινες σαλάτες.
- Η βρασμένη σελινόριζα δίνει πεντανόστιμη σούπα βελουτέ σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και μυρωδικά.
- Με ψητή σελινόριζα μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα ή ψαρικά.
- Μια υπέροχη ιδέα είναι να βράσουμε μεγάλα κομμάτια σελινόριζας και να τις λιώσουμε σε πουρέ μαζί με πατάτες, γάλα και λίγο βούτυρο. Τέλειος πουρές για καλοψημένο χοιρινό!
- Προσθέτουμε σελινόριζα στο κοκκινιστό χοιρινό της κατσαρόλας ή στο φρικασέ. Μπορούμε ακόμη να την ψήσουμε στον φούρνο με άλλα λαχανικά όπως πατάτες, ρέβες και γογγύλια ή να φτιάξουμε ογκρατέν με πικάντικα τυριά.
Δείτε εκπληκτικές χειμωνιάτικες συνταγές με σελινόριζα κάνοντας κλικ εδώ.