Οι μελιτζάνες είναι πεντανόστιμες όταν μαγειρευτούν σωστά. Ωστόσο συχνά απαιτούν μια προεργασία πριν ξεκινήσουμε να τις μαγειρεύουμε. Όλοι έχουμε ζηλέψει τα πιάτα με μελιτζάνες που τρώμε στα εστιατόρια, αλλά όταν προσπαθούμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι συχνά απογοητευόμαστε. Πώς γίνονται τραγανές, χωρίς να μαλακώσουν πολύ και χάσουν την υφή τους; Είναι απαραίτητο να τις τηγανίζουμε; Ποιο είναι το μυστικό για να μην πικρίζουν οι μελιτζάνες; Αυτά είναι τα 4 μυστικά για να μαγειρέψετε μελιτζάνες στην τελειότητα.
1. Δώστε σημασία στην υφή
Οι μελιτζάνες κρύβουν απίστευτη γεύση στη σάρκα τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν τις μαγειρεύετε, θα χρειαστείτε είτε πολλή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία είτε λίγη ώρα σε πολύ δυνατή φωτιά.
Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να τις ψήσετε σε λεπτές φέτες για 20 λεπτά στο φούρνο στους 180οC, να τις αναποδογυρίσετε και να συνεχίσετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Εναλλακτικά, ψήστε τις στο γκριλ σε πολύ δυνατή φωτιά ή σιγομαγειρέψτε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μαζί με άλλα λαχανικά σαν μπριάμ.
Δείτε ακόμη: η ωραιότερη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα
2. Μαγειρέψτε τις μελιτζάνες δυο φορές
Η τεχνική αυτή αποτρέπει τις μελιτζάνες από το να χωριστούν σε ίνες ή να μαλακώσουν υπερβολικά. Παράλληλα, βγάζει όλη την υπέροχη γεύση της μελιτζάνας όσο αυτή μαγειρεύεται. Η πρώτη φορά θα μαλακώσει τη μελιτζάνα, ενώ τη δεύτερη φορά μπορείτε να επικεντρωθείτε στη γεύση και τις μικρές λεπτομέρειες. Προσπαθήστε να τις μαγειρέψετε στον ατμό ή να τις ψήσετε στο γκριλ και στη συνέχεια σοτάρετε τις. Θα τις λατρέψετε!
3. Προσθέστε μπαχαρικά και μυρωδικά
Οι μελιτζάνες αγαπούν τις έντονες μυρωδιές και τις εξωτικές γεύσεις. Μην μείνετε μόνο στο αλατοπίπερο. Επειδή συχνά βγάζουν πικρή γεύση. πρέπει να είστε γενναιόδωροι με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Δοκιμάστε σκόρδο, τζίντζερ, χυμό λεμονιού, κύμινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, ρίγανη ή σόγια.
Δείτε ακόμη: πεντανόστιμες μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα
4. Χαράξτε και αλατίστε καλά
Τρυπήστε τις με το πιρούνι ή χαράξτε με μαχαίρι κατά μήκος της μελιτζάνας πριν την αλατίσετε. Αυτό επιτρέπει να βγάλουν τα υγρά τους κατά το μαγείρεμα, και έτσι θα απορροφήσουν όλα τα μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής σας. Το χάραγμα μειώνει επίσης τον χρόνο μαγειρέματος.