Μοσχαράκια Bon Viveur

Μοσχαράκια Bon Viveur

Θα θυμηθούμε λοιπόν, έναν από τους λόγους για τους οποίους, η Ιαπωνία έχει έρθει στο μυαλό μας για καλό στο παρελθόν, ενώ ευχόμαστε να τη θυμόμαστε, πολύ σύντομα, μόνο για καλούς λόγους  και ιδιαίτερα για γαστριμαργικούς (για να ευλογήσουμε και τα γένια μας).

Ο λόγος γίνεται για μία ιδιαίτερη ποικιλία κρέατος, που προέρχεται από μοσχαράκια bon viveur. Αυτά, εκτρέφονται στο Kobe (εξ ου και μοσχαράκι kobe ) μία από τις 6 μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνίας. 

Μιλάμε λοιπόν, για την ποικιλία μοσχαριών Wagyu, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή ρυζιού. Ήταν μεγάλα, ανθεκτικά στις αντιξοότητες ζώα, τα οποία δούλευαν πάρα πολύ σκληρά μέσα στους ορυζώνες. Τρέφονταν καλά για να αντέχουν και γυμνάζονταν πολύ. Επιπλέον, η φυσιολογία του εδάφους της Ιαπωνίας ήταν αυτή που απομόνωσε εντελώς αυτή την ποικιλία και έτσι δεν υπήρξε διασταύρωση "ηθελημένη ή μη". Όταν η κατανάλωση κρέατος διευρύνθηκε και έπαψε το μοσχαρίσιο κρέας να είναι είδος πολυτελείας για τους Ιάπωνες, τότε τα μοσχάρια αυτά, θεωρήθηκαν αξιόλογο έδεσμα.

Αρχικά, έγιναν γνωστά για την γεύση τους, αλλά επιπλέον, οι σύγχρονοι σεφ είναι σε θέση να εκτιμήσουν το γεγονός, ότι τα λίπη τους είναι επί το πλείστον ακόρεστα, με υψηλότερο ποσοστό Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων σε σχέση με το συνηθισμένο μοσχάρι, που σημαίνει υψηλότατη ποιότητα, σημαντικά πιο υγιεινό, αλλά και ιδιαίτερα σπάνιο για τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, στη σημερινή βιομηχανία του εκλεπτυσμένου φαγητού, τα μοσχαράκια αυτά τρέφονται με σιτηρά, πίνουν μπύρα, τους βουρτσίζουν το δέρμα με σάκε και ειδικός μασέρ τα περιποιείται κάθε μέρα ανελλιπώς, για 1 με 3 ώρες, προκειμένου το λίπος τους να κατανεμηθεί ισομερώς στο σώμα τους και να γίνουν "fit".

Όλα τα παραπάνω ακούγονται υπερβολικά, αλλά μάλλον δικαιολογούν  την τιμή του συγκεκριμένου κρέατος, η οποία ξεκινά από 100$ το φιλέτο και  φτάνει αισίως τα 250$! Αυτό ώθησε τόσο τους Αμερικάνους όσο και τους Νεοζηλανδούς, να φτιάξουν Kobe style κρέας δικής τους παραγωγής, μιμούμενοι με κάθε λεπτομέρεια την εκτροφή των ζώων στο Kobe. Οι γευσιγνώστες, όμως, λένε ότι πρόκειται απλώς για "απομιμήσεις".