Ντομάτα στο μπαλκόνι σας

Ντομάτα στο μπαλκόνι σας

Σκεφτείτε πόσα από τα αγαπημένα μας φαγητά θα έπρεπε να στερηθούμε χωρίς την ντομάτα, όπως τα πεντανόστιμα γεμιστά και οι λαχταριστές μακαρονάδες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης χωρίς τους κόκκινους καρπούς της ντομάτας.

Η ζουμερή μας ντομάτα αν και είναι ιθαγενές φυτό της Νότιας Αμερικής έχει εγκλιματιστεί και καλλιεργείται ευρέως σε όλες τις θερμές εύκρατες και τροπικές περιοχές. Παρόλο που καλλιεργείται όλο τον χρόνο κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες σε θερμοκήπια ώστε να έχουμε παραγωγή όλη την διάρκεια του έτους, η γεύση της σίγουρα είναι καλύτερη όταν την κόβουμε φρέσκια από το μποστανάκι μας!

Καλλιέργεια & Φροντίδα

Η φύτευση των νεαρών φυτών πρέπει να γίνει την σωστή εποχή. Ήδη από τις αρχές Απριλίου όπου οι μέρες είναι εμφανώς μεγαλύτερες είναι ώρα για φύτευση. Καλό είναι να καλλιεργήσετε διαφορετικές ποικιλίες ώστε να διευρύνετε την γκάμα των καρπών και των γεύσεων, αλλά και για να παρατείνετε την περίοδο συγκομιδής.

Στα φυτώρια βρίσκουμε πολλές ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Οι πρώτες έχουν συνήθως καλύτερη γεύση και άρωμα, ενώ τα υβρίδια είναι πιο ανθεκτικά σε διάφορες ασθένειες. Έτσι προμηθευόμαστε σπορόφυτα ντομάτας της ποικιλίας που επιθυμούμε και προτιμούμε για την φύτευσης τους μεγάλες ζαρντινιέρες διότι οι ντομάτες χρειάζονται αρκετό χώρο για να αναπτυχτούν.

Για μια ζαρντινιέρα 1 μέτρου θα χρειαστούμε 4 σπορόφυτα και 36 lt. περίπου φυτόχωμα. Τοποθετούμε περίπου 4 εκ. χαλίκι στην βάση της ζαρντινιέρας και έπειτα την γεμίζουμε μέχρι τα μισά και λίγο πιο κάτω με χώμα. Η φύτευση γίνεται με απόσταση 20 εκ. το ένα φυτό με το άλλο, προσέχοντας να μην τα τραυματίσουμε.

Καλύπτουμε τα φυτά με το υπόλοιπο χώμα μέχρι τα πρώτα 5 εκ. του ύψους τους και δεν πιέζουμε με τα χέρια μας το χώμα γύρω από τις ρίζες για να μην δημιουργήσουμε συνθήκες ασφυξίας. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να αναρριχηθούν καρφώνουμε σε απόσταση 5 εκ .από τις ρίζες καλαμιές ύψους 1,5 μέτρο τις οποίες κόβουμε λοξά για να σφηνωθούν πιο εύκολα, ώστε όταν τα φυτά μεγαλώσουν να τα δέσουμε σ’αυτές. Συνεχίζουμε ποτίζοντας με βιολογική ορμόνη ριζοβολίας που βρίσκουμε στα γεωπονικά καταστήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε το στρες της μεταφύτευσης. Τέλος επειδή η ντομάτα έχει ανάγκη από αρκετή οργανική ουσία ρίχνουμε 2 χούφτες καλά χωνεμένη κοπριά γύρω από κάθε φυτό ντομάτας.

Μετά την Φύτευση

  • Το πρώτο δέσιμο στις ντοματιές μας πάνω στα καλάμια το κάνουμε μόλις τα φυτά αποκτήσουν ύψος περίπου 40εκ.
  • Δεν ξεχνάμε κάθε 25 ημέρες να σκαλίζουμε το χώμα γύρω από τα φυτά για να διευκολύνουμε την είσοδο του αέρα και του νερού προς το ριζικό τους σύστημα.
  • Για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερους καρπούς κλαδεύουμε τις ντοματιές μας ως εξής: διατηρούμε τον κεντρικό βλαστό και 3-4 πλευρικούς βλαστούς, αφαιρώντας όλους τους υπόλοιπους. Επίσης για να ενισχύσετε την υγιή ανάπτυξη των φυτών αφαιρέστε τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στο έδαφος, διότι ευνοείτε η προσβολή από παρασιτικούς μύκητες μέσω της υγρασία που υπάρχει στο χώμα.
  • Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ντομάτα θέλει αρκετό νερό, έτσι ποτίζετε κάθε 3 ημέρες ανάλογα με τον καιρό. Αλλά προσοχή μειώνετε τα ποτίσματα κοντά στην άνθιση και τα αυξάνετε μόλις αρχίσουν να δένουν οι καρποί.

Εποχή φύτευσης

Από τις αρχές Απριλίου έως και τον Ιούνιο μπορούμε να φυτέψουμε….και συγκομίζουμε τις μοσχοβολιστές ντοματίτσες μας 75- 85 ημέρες μετά την φύτευσης, όταν ο καρπός αποκτήσει ρόδινο γυαλιστερό χρώμα και η σάρκα του είναι ακόμα σφριγηλή. Προτιμότερο είναι οι φύτευση να γίνεται νωρίς το πρωί ή το απόγευμα για να μην υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στα φυτά.

Φυτοπροστασία

  • Για τις μελίγκρες, ψεκάζουμε με σαπουνόνερο (διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι και 1 κουτ. σούπας μπλε οινόπνευμα σε 1 lt.νερό.
  • Για το ωίδιο επικαλύπτουμε το φύλλωμα με θειάφι, ποτέ όμως σε θερμοκρασία άνω των 25C διότι δημιουργούνται εγκαύματα στα φυλλώματα.

 

Άννα Αμπατζή

Γεωπόνος

Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787 

e-mail: [email protected]