Ο Mark Bittman γράφει για την ταραμοσαλάτα

Ο Mark Bittman γράφει για την ταραμοσαλάτα

Ο Mark Bittman, αρθρογράφος των New York Times και συγγραφέας του πολύ επιτυχημένου βιβλίου «How to cook everything», γράφει στο προσωπικό του blog για την ταραμοσαλάτα.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος αναφέρεται στη συνάντησή του με τον πολυπράγμονα Colin Spencer, επίσης διάσημο αρθρογράφο, συγγραφέα και καλλιτέχνη που έχει γράψει αρκετά βιβλία για το φαγητό και την ιστορία του. Από τη συνάντηση των δυο συγγραφέων δεν θα μπορούσε φυσικά να εξαιρεθεί το φαγητό, το οποίο μαγείρεψε ο Colin Spencer. Ο συνδαιτημόνας του, Mark Bittman  το απόλαυσε στο έπακρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη γνωστή, σε όλους μας, ταραμοσαλάτα.

To γεύμα περιελάμβανε πράσινη σαλάτα, χτένια με αυγοτάραχο και σάλτσα λάπαθου, τρία τυριά βρετανικής προέλευσης και ταραμοσαλάτα. Η ταραμοσαλάτα, το πρώτο πιάτο που πρόσφερε ο Spencer,  ήταν μία έκπληξη για τον Bittman, και μας κάνει να διαπιστώσουμε πως ο λευκός ταραμάς, που σωστά χρησιμοποίησε ο Colin Spencer, φαίνεται να μην είναι και τόσο διαδεδομένος. Ο αρθρογράφος των New York Times παρατηρεί: «Ξεκινήσαμε με κάτι που ο Colin ονόμασε ταραμά, και έτσι υπέθεσα ότι εννοούσε ταραμοσαλάτα. Αν και η υπόθεσή μου ήταν σωστή, τελικά δεν επρόκειτο, όπως φανταζόμουν, για γιαούρτι με πεταμένα αλατισμένα ψάρια μέσα. Αντιθέτως, ήταν μία παχύρρευστη κρέμα σαν μαγιονέζα με διακριτική, αλλά ταυτόχρονα έντονη γεύση κάποιου ψαριού. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο».

Η συνταγή του Colin Spencer είχε ως συστατικά αβγά μπακαλιάρου, λεμόνι, ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι, δηλαδή ήταν απλή και περιεκτική!

Η γευστική αυτή εμπειρία του Mark Bittman μας υπενθυμίζει το πώς πρέπει να είναι ο γνήσιος, παραδοσιακός ταραμάς, ο οποίος είναι λευκός και όχι ροζ, όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Ο ροζ ταραμάς είναι προϊόν χρωστικών ουσιών, ενώ ο λευκός  μπορεί να είναι ακριβότερος στα ράφια του σουπερμάρκετ, αλλά παραμένει ανώτερος ποιοτικά και γευστικά.

 

Άννα Ευθυμίου

 

Πηγή φωτογραφίας:  bittman.blogs.nytimes.com