Από τη Μαρία Βασίλογλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο όρος ‘υπερτροφή’ ή superfood, εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός. Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή όταν περιέχει σε συμπυκνωμένη ποσότητα από πολύτιμα φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής ικανότητας που έχουν. Η αντιοξειδωτική τους δράση προσφέρει αντιγήρανση και συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Κάποια από αυτά που μπορείτε να βρείτε πολύ συχνά ακολουθούν μαζί με τις ιδιότητες τους ακριβώς παρακάτω:
Σπιρουλίνα: Αποτοξινώνει τον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης
Γκότζι μπέρι: Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, είναι ισχυρό τονωτικό για τον οργανισμό, θεωρείται ενισχυτικό της μακροζωίας
Μύρτιλλο: Προστατεύει από παθήσεις των ματιών, θωρακίζει το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια
Ιπποφαές: Δρα προληπτικά κατά της γήρανσης, χαρίζει τόνωση, ευεξία και ενέργεια στον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ρόδι: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης
Ζεόλιθος: Δημιουργεί αίσθηση ευεξίας, λειτουργεί σαν φυσικό ισοτονικό, βοηθά στο αδυνάτισμα.
Μην παραλείπετε ωστόσο να ρωτάτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για πιθανή αλληλεπίδραση των βοτάνων με τα φάρμακα που λαμβάνετε καθώς και να μην αμελείτε τη φαρμακευτική αγωγή βασιζόμενοι στις υποσχέσεις των σούπερ τροφών. Τέλος, καλό θα ήταν να προσέχετε τη δοσολογία, την προέλευση των προϊόντων αλλά και να φέρουν γνωστοποίηση ΕΟΦ.