ΑρχικήΆρθραΟ τρύγος του μελιού

Ο τρύγος του μελιού

Οι μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι συλλέγουν νέκταρ από τα φυτά  της ελληνικής φύσης μετατρέποντας το σε μέλι, ωστόσο πώς αυτό φτάνει τελικά σε εμάς; Εδώ έρχεται ο άνθρωπος που “κλέβει” το μέλι από τις κηρήθρες και το παράγει μέσω της διαδικασίας του τρυγητού.

Η οικογένεια Γεωργάκα στην Αρναία Χαλκιδικής  μας φιλοξενεί στον τρύγο του ανθόμελου και μας  εξηγεί την διαδικασία του τρύγου του μελιού και πως τελικά φτάνει στο τραπέζι μας.

Τρυγητός ή τρύγος είναι η εξαγωγή του μελιού από την κυψέλη και η φυγάδευση του προς καταναλωτική κατεύθυνση. Χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Φάση 1: Επιλογή, διαδικασία τινάγματος και βούρτσισμα κηρήθρας.

Σε πρώτη φάση περιλαμβάνονται όλοι οι χειρισμοί που αφορούν την κατάλληλη επιλογή κηρηθρών από τα μελίσσια. Η επιλογή των κηρηθρών γίνεται με κριτήριο την ωριμότητα του μελιού, που μόλις οι μέλισσες το φέρουν στην κατάλληλη μορφή εξασφαλίζοντας άριστα τις φυσικές ιδιότητες, το σφραγίζουν. Κατά την πρώτη φάση ένα εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο μελισσοκόμος  είναι η απαλλαγή των επιλεγμένων κηρηθρών από τις μέλισσες που καλύπτουν τις κηρήθρες. Αυτό γίνεται με “τίναγμα” της κηρήθρας και στην συνέχεια βούρτσισμα με ειδικές βούρτσες που φέρουν απαλό τρίχωμα ώστε να μην πληγώνονται οι εργάτριες μέλισσες και κυρίως η βασίλισσα.

Αφού επιλεχθούν τοποθετούνται σε άδεια πατώματα και μεταφέρονται σε ειδικό χώρο, κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να αρχίσει η δεύτερη φάση, ο κυρίως τρύγος.

Φάση 2: Ο μελιτοεξαγωγέας και το φιλτράρισμα του μελιού.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που αφορούν την εξαγωγή του μελιού από τις επιλεγμένες κηρήθρες και γίνεται σε κλειστό χώρο. Παλαιότερα που δεν υπήρχαν ευκολίες μετακίνησης ο τρύγος γινόταν στα μελισσοκομεία μέσα σε σκηνές. Οι διεργασίες αυτής της φάσεις εκτελούνται με την βοήθεια διάφορων εργαλείων και σύγχρονων μηχανών. Αρχικά ξεσφραγίζονται (απολεπίζονται) οι κηρήθρες με ειδικά θερμαινόμενα μαχαίρια και στην συνέχεια τοποθετούνται σε μια μηχανή που λέγεται μελιτοεξαγωγέας και είναι το κύριο εργαλείο του τρύγου. Η λειτουργία του στηρίζεται στη δυνατότητα εξαγωγής του μελιού από τα κελιά των κηρηθρών με την φυγόκεντρο δύναμη. Έπειτα ανοίγοντας την κάνουλα στη βάση του μελιτοεξαγωγέα ρέει το μέλι και το τοποθετούμε σε βαρέλια φιλτραρίσματος ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα (μέλισσες, κερί, κόκκοι γύρης) και ακολούθως αποθηκεύεται σε δοχεία συλλογής μελιού. Έπειτα μεταγγίζεται σε μεγάλα ντεπόζιτα (βαρέλια ωρίμανσης) ώστε να συσκευαστεί σε διάφορες συσκευασίες και ποσότητες για να φθάσει τελικά στο τραπέζι μας.

Μέλι Γεωργάκα

Αρναία Χαλκιδικής

Τ: 2372022837

www.facebook.com/honeygeorgaka

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ καρότο

Συνταγή για πεντανόστιμο κέικ καρότου!

Γλειφιτζούρια σοκολάτας

Η πιο εύκολη και διασκεδαστική συνταγή για γλειφιτζούρια σοκολάτας! Τέλειο γλυκό για παιδικά πάρτι, κεράσματα ή απλώς για να φτιάξετε ένα νόστιμο γλυκό στο πι και φι.

Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζει η κουζίνα μέλι, γαρύφαλλο και κανέλα. Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!

Περισσότερα άρθρα

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Αυτά είναι τα μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα: Ιούνιος

Ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Ιουνίου; Φτιάξτε τις πρώτες καλοκαιρινές συνταγές με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ