Οι Gastronomic Collectiva στο MAMA ΠΕΙΝΑΩ!

Οι Gastronomic Collectiva στο MAMA ΠΕΙΝΑΩ!

Εδώ και λίγους μήνες, στο εστιατόριο "Breeder Feeder" που στεγάζεται στη γκαλερί The Breeder, το μαγειρικό δίδυμο Gastronomic Collectiva φέρνει την υφήλιο στο πιάτο μας. Σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο το μενού αλλάζει και μια άλλη χώρα έχει την τιμητική της. Λίγο πριν το τέλος των κοσμοπολίτικων μενού με την ονομασία "Around the World", συναντήσαμε τους Gastronomic Collectiva στον ελληνικά διακοσμημένο μεταμοντέρνο χώρο του  "Breeder Feeder" για να μάθουμε ποιοι είναι.

 

Ποιοι κρύβονται πίσω από την ονομασία Gastronomic Collectiva; 

Οι Gastronomic Collectiva αποτελούνται από εμάς  τους δυο, τον Ελληνοϊταλό Marco Rossi και τον Βάσκο Inigo Ocharan. Γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στο DTC International Hotel Βusiness Management School της  Ελβετίας. Ο ίδιος τρόπος σκέψης και νοοτροπίας, οι ίδιες προτιμήσεις, κι όχι μόνο στο φαγητό, μας οδήγησαν στο να κάνουμε παρέα και να διατηρήσουμε επαφές και μετά το τέλος των σπουδών μας. Δουλέψαμε μόνοι σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και στο τέλος αποφασίσαμε, αφού μας άρεσε  να δουλεύουμε μαζί, να συνεργαστούμε φέροντας το όνομα "Gastronomic Collectiva".

Η ονομασία, όμως, με την οποία συστήνεστε στο κοινό υπογραμμίζει την έννοια της ομαδικότητας σε ευρύτερη κλίμακα. Ήταν μια απλή επιλογή;

Inigo : H  λέξη collectiva δείχνει και ποιος είναι ο στόχος μας. Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα είδος ομάδας ή κοινότητας, κατά μια έννοια, όπου θα έρχονται κι άλλα άτομα με σκοπό να προσφέρουν και να συμβάλλουν σε αυτό που έχουμε ιδρύσει. 

Δεν είναι πιο δύσκολη η συνεργασία περισσότερων ατόμων και κυρίως σε μια κουζίνα;

Marco : Πίσω από αυτή την ενέργεια είμαστε εγώ κι ο Inigo, αυτοί που στο τέλος θα επιμεληθούν ή και θα δημιουργήσουν το μενού. Ο σκοπός μας είναι να συναντήσουμε νέους ανθρώπους που τους αρέσει η μαγειρική και να ανταλλάσουμε ιδέες κι απόψεις, να δίνουμε και να παίρνουμε συμβουλές. Εμείς βοηθάμε και προωθούμε τα νέα παιδιά με όρεξη κι ενδιαφέρον για τη μαγειρική. Και δεν έχουμε μυστικά, δίνουμε και τις συνταγές σε κάποιον που θα μας το ζητήσει. 

Ένας Βάσκος κι ένας Ελληνοϊταλός που έχουν ζήσει και δουλέψει στο εξωτερικό, πως αποφάσισαν να εγκατασταθούν και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους στην Ελλάδα; Tο έδαφος εδώ ήταν πρόσφορο για την υλοποίηση των σχεδίων σας;

Marco : Μεγάλωσα στην Ελλάδα. Βέβαια είχα πάει στην Αγγλία όπου και δούλευα για κάποια χρόνια, αλλά προσωπικοί λόγοι με έφεραν πίσω. Ίσως ο κόσμος να μην είναι και τόσο έτοιμος για αυτό που κάνουμε και μέχρι τώρα απευθυνόμαστε σε ένα κοινό πιο υποψιασμένο, θα έλεγα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κουζίνα μας δεν προορίζεται για το ευρύ κοινό. Και στην αρχή, εκείνοι που έρχονταν  στο Breeder Feeder μας μαθαίναν μέσω της γκαλερί ή από γνωστούς. Τώρα, μετά από διάφορες συνεντεύξεις, ο κόσμος θέλει να μάθει ποιοι είμαστε και κυρίως πώς μαγειρεύουμε. Κι όσοι έρχονται, μένουν ικανοποιημένοι.

Inigo : Είμαι παντρεμένος με Ελληνίδα, οπότε  αυτός ήταν κι ο βασικός λόγος εγκατάστασης στην Αθήνα. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μαγειρική, αφού ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας του Έλληνα βασίζεται στο φαγητό. Αυτό που προτείνουμε δεν είναι και τόσο οικείο, αλλά προσπαθούμε να το φέρουμε κοντά στον κόσμο. 

Το "Around the World", μενού απο διάφορες χώρες που εναλλάσσονται συνέχεια,  πως προέκυψε;

Inigo: Το Breeder Feeder είναι κομμάτι της γκαλερί The Breeder κι η επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να μην υπάρχει σταθερό μενού. Κι εμείς, όμως, δεν θέλαμε να μένουμε στάσιμοι, αλλά να προτείνουμε συνεχώς νεές γεύσεις για να κρατάμε και σε εγρήγορση το κοινό. Το "Around the World" είναι μια άκρως πρωτότυπη ιδέα, που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Φροντίζουμε τα πιάτα που παρουσιάζουμε να ταιριάζουν και στις γευστικές προτιμήσεις του Έλληνα.

Marco : Ουσιαστικά, ήταν μια πρόκληση για μας. Οι συνταγές, που βρίσκουμε για το εκάστοτε μενού, προέρχονται από την τοπική κουζίνα κάθε χώρας κι αποτελούν μυστήριο για μας, αφού, όσο περίεργο και να ακούγεται, δεν τις έχουμε ξαναμαγειρέψει. Βέβαια, και λόγω εμπειρίας, είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, αφού γνωρίζουμε τα υλικά που χρειάζονται για κάθε συνταγή και πώς να τα συνδυάζουμε. Και γενικότερα, πρωτίστης σημασίας για μας είναι η γεύση, η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από ένα πιάτο, κι όχι το πολύ καλοστήμενο  που δημιουργεί μόνο εντύπωση. 

Αν στο "Around the World", είχατε συμπεριλάβει και την Ελλάδα, τι πιάτα θα ετοιμάζατε; 

Inigo: Θα παρουσίαζα πιάτα με κύρια συστατικά τη φάβα και το χταπόδι και θα ετοίμαζα και ντολμαδάκια κασσιώτικα.

Marco : Θα εφτιάχνα κάτι με βάση διάφορα υλικά που στην Αθήνα τουλάχιστον είναι δύσκολο να τα βρεις, όπως ξινομυζήθρα Αντιπάρου και κάππαρη από την Αμοργό

 Πλησιάζετε προς το τέλος του "Around the World", ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Marco : Το αν θα συνεχίσουμε στο Breeder Feeder, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Γενικότερα, θα θα θέλαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούμε. Το να δουλεύεις συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει και σε προχειρότητα. Εκείνο που θέλουμε να επιχειρήσουμε, είναι αρκετά δύσκολο : δημιουργία μενού 5 πιάτων που κάθε φορά θα βασίζονται και σε ένα χρώμα. 

Στα μελλοντικά σας σχέδια, συμπεριλαμβάνεται και το να αποκτήσετε το δικό σας εστιατόριο; 

Inigo : Με την κλασική έννοια, σε καμμία περίπτωση. Μας ενδιαφέρει να συνεργάζομαστε με κάποιο εστιατόριο για να υλοποιούμε τις ιδέες μας κι όχι να γίνουμε ιδιοκτήτες. 

Marco : Θα ήταν ενδιαφέρον το να έχουμε ένα χώρο στον οποίο θα κάναμε και κάποια σεμινάρια μαγειρικής,  που θα ήταν ανοιχτός ως εστιατόριο κάποιες μέρες ή και μια την εβδομάδα, προτείνοντας διαφορετικό μενού κάθε φορά. 

Οι Gastronomic Collectiva πού τρώνε και τι;

 Inigo : Σουβλάκι και πάλι σουβλάκι από τον Πάρη στον Άλιμο.

Marco : Σε εστιατόρια με έθνικ κουζίνα και για καλό σουβλάκι με κεμπάπ στου Λευτέρη στο κέντρο της Αθήνας. 

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη 

Φωτογραφίες : Τάσος Αντωνίου

 

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Breeder Feeder για την παραχώρηση του χώρου τους.

Breeder Feeder 

Περδίκα 6

10436 Μεταξουργείο

τηλ. 210 3317527

thebreederfeeder.blogspot.com

twitter.com/breederfeeder